Prehliadka Be2Can sa tento rok presúva do online priestoru služby Edisonline

18.11.2020|Ivet Kollárová|

Tohtoročný nový normál – virtuálny online priestor, kde sa konajú všetky kultúrne, spoločenské a snáď aj športové podujatia, sa rozšíri o filmovú lahôdku v podobe prehliadky Be2Can, ktorá opäť ponúkne to najlepšie z troch najdôležitejších Medzinárodných filmových festivalov Berlinale, CannesBenátky.

Prehliadka festivalového filmu Be2Can bude tento rok dostupná cez streamovaciu službu distribučnej spoločnosti Film Europe – Edisonline. Na prehliadku sa dá zakúpiť týždenná permanentka, no dostupné sú aj lístky na jednotlivé dni s vybratými filmami.

Prehliadka, ktorá bude prebiehať od 23. do 29. novembra ponúkne 7 nových filmov5 ohliadnutí za minulými ročníkmi rozdelených tematicky podľa režiséra snímky, či spoločnej témy filmov. Otváracím filmom prehliadky Be2Can je dánska dramédia režiséra Thomasa Vinterberga Chľast o štyroch vyhorených stredoškolských učiteľov, ktorí sa púšťajú do zaujímavého, no rizikového experimentu s „pár kvapôčkami alkoholu“ na každý deň.

Štvoricu experimentátorov si zahrali Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus MillandThomas Larsen. V rámci retrospektívy sa od režiséra Thomasa Vinterbergera bude dať pozrieť aj jeho dramédia z roku 2016, film Komúna.

V rámci prehliadky Be2Can uvidíme aj víťaza Zlatého medveďa z tohtoročného MFF Berlinale, iránsku drámu v česko-nemeckej koprodukcii Niet zla medzi nami od režiséra Mohammada Rasoulofa. Snímka prostredníctvom tematicky prepojených príbehov ponúka pohľad na štyroch mužov, ktorí stoja pred neľahkým morálnym rozhodnutím, ktoré ovplyvní celý ich život ako aj životy ich rodín.

Z experimentálnej kinematografie svoju novinku, psychadelický mokument Lux Æterna, ktorý je zároveň aj poctou filmu, predstaví nepredvídateľný, francúzsky režisér-provokatér Gaspar Noé. Vo filme uvidíme Charlotte Gainsbourg, Béatrice Dalle, či Karla Glusmana.

Prehliadka Be2Can ponúkne aj dva filmy od švédskeho filmového poeta Roya Anderssona. Novinku O nekonečnosti, ktorá si z MFF Benátky 2019 odniesla cenu pre najlepšieho režiséra a dramédiu Holub sedel na konári a premýšľal o živote, ktorá v roku 2014 získala na MFF Benátky Zlatého leva za najlepší film.

V dvoch filmoch uvidíme aj francúzsku herečku Juliette Binoche. V dramédii, ktorá otvárala MFF Benátky 2019, Pravda (r. Hirokazu Koreeda) si s Catherine Deneuve zahrali matku s dcérou, ktorých konfrontácia poodhalí ich zložitý vzťah a skryté tajomstvá. A v dráme režiséra Safy Nebboua, Kto si myslíš, že som si vo virtuálnom svete na sociálnych sieťach mení identitu, aby mohla špehovať svojho milenca, no neplánovane sa zamiluje do jeho mladého kamaráta.

Prehliadku festivalového filmu Be2Can, ktorý ponúka to najlepšie z Medzinárodných filmových festivalov Berlinale, CannesBenátky môžete sledovať od 23. do 29.11. online na adrese edisonline.sk, kde si v sekcii Obchod vyberiete požadovaný lístok (či už na celý festival, či na konkrétny film) a ako bonus dostanete službu Edisonline zdarma na niekoľko dní.

Zdroj:  be2can.eu Foto © Be2Can

Súvisiace články