V dnešný premiérový deň prichádza do kín šesť nových filmov, Nightlife, Undine, či Pre balík prachov

10.12.2020|Ivet Kollárová|

Druhý decembrový týždeň sa od začiatku trochu zmenil. Pôvodne ohlásené tri nové filmy sa rozrástli na slušný počet (na túto dobu) až šiestich nových filmov. Jednoznačne tomu dopomohlo dnešné otvorenie multiplexu Cinemax, ktorý vo svojom programe ponúkne viacero nových filmov a k tomu pridá aj pár starších titulov (kto nestihol, v ponuke bude aj film Tenet). 

Okrem nových filmov prebieha v kine Lumiére aj prehliadka slovenského filmu, budú aj Ozveny Febiofestu s novinkami, ktoré boli počas dvakrát zrušenej prehliadky pripravené, či na Edisonline od dnes aj prehliadka nemeckého filmu. Poďme si užiť kiná, kto vie ako to bude za dva týždne. 

Niečo na odľahčenie v túto dobu ponúkne nemecká romantická komédia od režiséra Simona Verhoevena, Nightlife. Čo všetko sa môže stať počas jednej noci a jedného rande, ktoré sa začalo tak romanticky a nádejne? Skoro všetko. Sériu bláznivých situácií zažíva v novej komédii Nightlife Elyas M´Barek, známy z trilógie Fakjú pán profesor a komédie Takmer dokonalé tajomstvá.

Život barmana Mila je jeden nekonečný žúr. Užíva si párty, zábavu, kamošov, dievčatá – každý večer, iba v trochu inom poradí. Milo žije v noci a na plný plyn. Občas, keď náhodou zahliadne obyčajný život, ktorý vedú ľudia cez deň, mu napadne, či už nie je načase trochu pribrzdiť. A potom to príde… Milo sa zamiluje. Zhodou mnohých náhod stretne Sunny, ženu svojho života, a dokonca sa mu podarí pozvať ju na rande. Pri prvom stretnutí zapôsobil a teraz má jeden večer na to, aby sa zamilovala aj ona a neodišla za prácou až do Ameriky.

Ale okrem toho, že má šancu zmeniť svoj život a získať ženu snov, má Milo aj trochu uleteného kamoša Renza – bezstarostného, nezodpovedného chaotika. A tak presne v okamihu, keď sa dôležité rande začne dobre vyvíjať, objaví sa Renzo a celý večer naberie úplne iný smer. Divoký, nečakaný, plný ostrých zákrut a nárazov. Renzo, ktorý má v pätách polovicu berlínskeho podsvetia, strhne Mila a Sunny na zbesilú jazdu nočným mestom. Ich rodiaca sa láska sa aj napriek tomu zdá byť neotrasiteľná, obidvaja ale musia toto rande najskôr prežiť. Berlín ešte nikdy nebol taký zábavný…

Elyas M´Barek sa stal komediálnou hviezdou svetového formátu a jeho filmy plnia kiná v Nemecku aj u nás. V novej snímke Nightlife sa navyše znovu stretáva pred kamerou s Frederickom Lauom zo spoločnej extrémne úspešnej komédie Takmer dokonalé tajomstvá. Okrem nich si vo filme zahrali aj Palina Rojinska, Caro Cult, Julian Looman, Nicholas Ofczarek, či Mark Filatov. Film sa v kinách premieta s českým dabingom.

Od českých susedov príde do kín fantasy rozprávka od režiséra Petra Kubíka, Princezná zakliata v čase. Princeznú Ellenu od narodenia sprevádza mocná kliatba, ktorú na ňu uvalila čarodejnica Murien. Kliatba sa má naplniť v deň Elleniných dvadsiatich narodením, v čase západu slnka. Avšak vo chvíli, keď zapadajú posledné slnečné lúče a všetko sa zdá byť na prvý pohľad stratené. Princezná zistí, že sa ocitá uzavretá v čase. Vždy, keď sa kliatba, naplní, Ellena sa zobudí do dňa svojich dvadsiatich narodenín a je prinútená prežiť celý deň odznova. Aby zachránila svoje kráľovstvo i samú seba, musí v sebe nájsť odvahu a čisté srdce, s ktorým sa rozhodne kliatbu navždy prekonať. V hlavných úlohách Natalia Germani, Eliška Křenková, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Martin Dejdar, Roman Zach, Martin Písařík, či Jan Révai. 

V rámci prehliadky nemeckého filmu uvidíme aj romantickú drámu, ktorá na Berlinale 2020 získala Strieborného medveďa pre najlepšiu herečku, film Undine režiséra Christiana Petzolda. Undine je historička, ktorá prednáša o mestskej výstavbe Berlína. Keď ju však opustí muž, ktorého miluje, dostihne ju starý mýtus. Musí zabiť muža, ktorý ju zradil, a vrátiť sa do vody. Nečakane stretáva profesionálneho potápača Christopha a zamiluje sa do neho. Je to nová, šťastná a čistá láska, naplnená zvedavosťou a dôverou. Keď ale Christoph začne cítiť, že Undine pred niečím uniká, prinúti ju to čeliť svojmu prekliatiu raz a navždy. V hlavných úlohách Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, či Anne Ratte-Polle.

Tento týždeň nevynechá ani najmenších. Režisér Sean McNamara natočil hraný, rodinný, zábavný a ešte aj akčný film Mačky a psy 3: Labky na to (Cats & Dogs 3: Paws Unite). Mačka Gwen a pes Roger, ktorí zachraňujú svet bez toho, aby to ľudia kedy zistili. Dlhoročný mier medzi psami a mačkami je však ohrozený, keď zlodušský papagáj zistí, ako manipulovať frekvencie, ktoré počujú práve len tieto dva živočíšne druhy. Podarí sa našim hrdinom poraziť zákerného operenca, alebo sa mu podarí krehké medzidruhové prímerie rozbiť? Hrajú v slovenskom znení: Martin Hronský, Elena Podzámska, Natália Košová, Ivo Googál, Michal Kaprálik, Martin Vítek, Dušan Szabó a iní. 

Takú tú pravú akciu prinesie na plátna kín Liam Neeson v novinke od režiséra Marka Williamsa, akčnom thrilleri Pre balík prachov (Honest Thief). Príbeh profesionálneho bankového lupiča, ktorý sa kvôli láske chce sám udať polícii a zapletie sa do násilného konfliktu s dvomi skorumpovanými agentami FBI. Tí ho plánujú obrať o jeho ulúpené peniaze. Po boku Neesona si zahrali aj Kate Walsh, Jeffrey Donovan, Jai Courtney, či Anthony Ramos. 

Aa ešte raz: od dnes oficiálne v kinách aj film Ivana Ostrochovského, Služobníci. Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti. Vo filme si zahrali Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík, Tomáš Turek, Vladimír Zboroň, Martin Šulík, Vladimír Obšil, či Zvonko Lakčević.

  Foto © ContinentalFilm/Bonton/FilmEurope/Magicbox/Filmtopia

Súvisiace články