MFF Berlinale 2021 sa bude konať v dvoch termínoch, jedna časť v marci a druhá v júni

31.12.2020|Ivet Kollárová|
MFF Berlinale 2021 sa bude konať v dvoch termínoch, jedna časť v marci a druhá v júni

Zvykli sme si tento rok na rušenie, či presúvanie rôznych filmových udalostí. S príchodom roku 2021 človek tajne dúfa v návrat do ako takého normálu. Avšak naše očakávanie treba držať na uzde, pretože akokoľvek si želáme, aby toto všetko zmizlo jednoduchým mávnutím prútika, v (staro)novej realite končiaceho roku 2020 budeme žiť ešte nejaké tie mesiace.

Pre filmový svet to znamená odložené kino-premiéry očakávaných filmov až do marca (v tom ideálnom prípade), posunutá, resp. predĺžená oscarovská sezóna, ktorá, okrem iných poposúvaných cien, vyvrcholí udeľovaním cien Akadémie25. apríla, či nové formáty filmových festivalov. A pokým to minulý rok MFF Berlinale stihol vo februári v klasickej forme, v roku 2021 dostane jeho 71. ročník novú podobu. Ako oznámili predstavitelia festivalu, výkonná riaditeľka Mariette Rissenbeek a umelecký riaditeľ Carlo Chatian, Berlinale 2021 sa bude konať v dvoch termínoch a to v záujme ako filmového priemyslu, tak aj divákov. 

Predstavitelia filmového priemyslu, najmä Európsky filmový trh (EFM), ktorý sa každoročne koná v rámci Berlinale, spolu s trhom pre koprodukciu (Berlinale Co-Production Market), Berlinale Talents a fondom pre svetovú kinematografiu (World Cinema Fund) odštartujú 71. ročník Berlinalemarci, konkrétne v termíne od 1. do 5. marca virtuálne s online ponukou filmov. Program tejto časti festivalu bude známy vo februári a rovnako tak spoznáme aj line-up Súťažnej sekcie. Áno bude sa súťažiť a Medzinárodná porota, ktorá si bude môcť snímky pozrieť priamo v Berlíne následne vyhlási víťaza a držiteľa Zlatého medveďa za najlepší film, ako aj ostatných víťazov Strieborných medveďov.

Druhá časť festivalu Berlinale, ktorého pôvodný termín bol 11.-21. február 2021, sa bude konať v lete v júni, zameraná bude primárne na divákov a tzv. festival goers a ponúkne im ako víťazné snímky, tak aj vybrané filmy z oficiálneho programu 71. ročníka MFF Berlinale. Presný termín letnej časti Berlinale bude upresnený, no premietania by mali prebiehať ako v klasických kinách, tak aj v otvorených priestranstvách a amfiteátroch. 

Podľa vývoja situácie uvidíme ako zareaguje na zmeny termínov MFF Berlinale aj o niečo prestížnejší MFF Cannes, ktorý si na svoj 74. ročník zatiaľ drží pôvodný termín v máji (od 11. do 22.5.). Alternatívne riešenia pre MFF Cannes, v prípade stále nepriaznivej situácie, by mohli byť mesiace jún-júl. MFF Benátky ostáva zatiaľ bez zmien a vlastne ako jediný z veľkých filmových festivalov sa konal v druhej polovici tohto roka, síce s menším počtom filmov a okresanými sekciami, ale jeho klasická forma, okrem spestrenia, priniesla s víťazom Zlatého leva aj výrazného oscarovského kandidáta, film Nomadland.

71. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale držíme palce, aby im najmä tá letná časť festivalu vyšla tak ako plánujú. A dúfame v bohatý program zaujímavých a rôznorodých filmov z celého sveta, ktoré budeme očakávať aj v našich kinách, aby nám poskytli nejaké to rozptýlenie a iné pohľady na šialený svet, v ktorom teraz žijeme. 

PF 2021

Zdroj:  berlinale.de Foto © Berlin International Film Festival

Súvisiace články