Víťazi nezávislých cien Gotham – Nomadland, Riz Ahmed, či seriál Watchmen

16.1.2021|Ivet Kollárová|

Možno sa to nezdá, ale oscarovská sezóna 2020-2021 je v plnom prúde. Samozrejme kvôli situácii s Covidom, s ktorým žijeme/nežijeme už skoro rok, je táto sezóna o niečo odlišná. Okrem pozatváraných kín a popresúvaných filmov z jedného roku do druhého, či premiéry filmov na online platformách, jedným evidentným rozdielom je dĺžka samotnej sezóny. Obyčajne trvá od januára do decembra konkrétneho roku, avšak pre túto sezónu sa Akadémia rozhodla tento termín predĺžiť o ďalšie dva mesiace, čiže do konca februára. Do tohto termínu môžu byť zverejnené filmy, ktoré sa chcú uchádzať o nomináciu na Oscara.

Okrem predĺženého termínu oscarovskej sezóny je ďalším novým pravidlom uverejňovanie/premietanie daných filmov tak, aby boli spôsobilé ako kandidáti na nomináciu na Oscara. A okrem kín sú to túto sezónu aj online platformy, ktoré Akadémia bude brať rovnako do úvahy. Samozrejme všetko sa musí stihnúť v daný čas a za určitých Akadémiou stanovených pravidiel. Prvé väčšie ceny, resp. nominácie nás čakajú približne o dva týždne, kedy budú zverejnené nominácie na ceny Zlatý glóbus. A v niektorých kategóriách môžeme dostať menšiu ochutnávku toho, ako môže celá sezóna vyzerať.

Avšak štartérom oscarovskej sezóny sú menšie nezávislé ceny Gotham, ktoré, pri veľmi dobrej konštelácii hviezd, už obraz tohtoročnej oscarovskej sezóny ponúkajú. A pred pár dňami sa konalo udeľovanie týchto cien, samozrejme online a samozrejme bolo to všetko divné, ale víťazi si svoje výhry nie len zaslúžili, ale svoju minútku slávy pred webkamerami si aj náležite užili. Všetky nominované filmy mali klasickú kino, či festivalovú premiéru, prípadne ich kino/online premiéra ešte len čaká (pravidlá oscarovskej sezóny dovoľujú nominovať filmy aj na základe ohlásenej premiéry, ak je to v rámci vymedzeného oscarovského obdobia).

A práve film, ktorého oficiálna kino/online premiéra ešte len čaká, no po víťazstve na MFF Benátky je oscarovským favoritom, si z udeľovania cien Gotham odniesol najhlavnejšiu cenu. Organizácia Independent Film Project (IFP) zvolila za najlepší film komornú, minimalistickú drámu od režisérky Chloé Zhao, Nomadland. Vo filme o živote novodobých nomádov a o žene, ktorá si za svoj spôsob života vyberá túto cestu, exceluje Frances McDormand. 30. ročník cien Gotham sa zapíše aj do histórie. V kategórii najlepší film sa po prvý krát objavili filmy, ktoré boli všetky režírované ženami-režisérkami. Ďalšie štyri nominované filmy boli The Assistant (r. Kitty Green), Never Rarely Sometimes Always (r. Eliza Hittman), First Cow (r. Kelly Reichardt) a Relic (r. Natalie Erika James).

Počas udeľovanie cien Gotham nastali v dvoch kategóriách remízy. V kategórii najlepší dokument si cenu podelili filmy A Thousand Cuts (r. Ramona S. Diaz, o šírení dezinformácii Filipínskym prezidentom) a Time (r. Garrett Bradley, portrét ženy, ktorá prežíva odlúčená od svojho manžela, ktorý si odpykáva 60 ročný trest vo väzení). Ďalšia remíza nastala v kategórii najlepší scenár. O cenu sa delia filmy The Forty-Year-Old Version (Radha Blank, o divadelnej scenáristke, ktorá sa snaží preraziť na hip-hopovej scéne pred dovŕšením 40 rokov) a Fourteen (Dan Sallitt, o mladej žene s duševnými problémami a jej nefunkčnom živote). Najlepším hercom sa stal Riz Ahmed za úlohu metalového bubeníka, ktorý prichádza o sluch vo filme Sound of Metal.

V priebehu udeľovania organizácia IFP a Gotham vzdali poctu a udelili špeciálne ceny: Chadwickovi Bosemanovi, Viole Davis, Stevovi McQueenovi, Ryanovi Murphymu a celému ansámblu z filmu Aarona Sorkina, The Trial of the Chicago 7.

Tu je prehľad všetkých víťazov nezávislých cien Gotham 2021:

Najlepší film

The Assistant
First Cow
Never Rarely Sometimes Always
Nomadland - víťaz
Relic

Najlepší dokument

76 Days
City Hall
Our Time Machine
A Thousand Cuts - víťaz
Time - víťaz

Najlepší medzinárodný film

Bacurau
Beanpole
Cuties (Mignonnes)
Identifying Features - víťaz
Martin Eden
Wolfwalkers

Cena Binghama Raya za prelomový režijný počin

Carlo Mirabella-Davis - Swallow
Rhada Blank - The Forty Year Old Version
Andrew Patterson - Vast of Night - víťaz
Channing Godfrey Peoples - Miss Juneteenth
Alex Thompson - Saint Frances

Najlepší scenár

Bad Education - Mike Makowsky
First Cow - Jon Raymond a Kelly Reichardt
The Forty-Year-Old Version - Radha Blank - víťaz
Fourteen - Dan Sallitt - víťaz

The Vast of Night - James Montague a Craig Sanger

Najlepší herec

Riz Ahmed - Sound of Metal - víťaz
Chadwick Boseman - Ma Rainey’s Black Bottom
Jude Law - The Nest
John Magaro - First Cow
Jesse Plemons - I’m Thinking of Ending Things

Najlepšia herečka

Nicole Beharie - Miss Juneteenth - víťaz
Jessie Buckley - I’m Thinking of Ending Things
Yuh-Jung Youn - Minari
Carrie Coon - The Nest
Frances McDormand – Nomadland

Najlepší nováčik – herec/herečka

Sidney Flanigan - Never Rarely Sometimes Always
Jasmine Batchelor - The Surrogate
Kelly O’Sullivan - Saint Frances
Orion Lee - First Cow
Kingsley Ben-Adir - One Night in Miami - víťaz

Nový televízny seriál – dlhý formát

The Great
Immigration Nation
P-Valley
Unorthodox
Watchmen - víťaz

Nový televízny seriál – krátky formát

Betty
Dave
I May Destroy You - víťaz
Taste the Nation
Work in Progress

Cena divákov: Nomadland

Zdroj:  gotham.ifp.org Foto © IFP Gotham Awards/youtube

Súvisiace články