Medzinárodný filmový festival Cannes 2021 sa presúva z mája na júl

27.1.2021|Ivet Kollárová|
Medzinárodný filmový festival Cannes 2021 sa presúva z mája na júl

Organizátori najprestížnejšieho filmového festivalu na svete dnes potvrdili to, o čom sa špekulovalo niekoľko týždňov až mesiacov (najmä po minuloročnom zrušenom ročníku a  nevydarenom pokuse aspoň o krátky festival koncom leta). Práve po spomínaných skúsenostiach z minulého roka, a stále divnej situácii s Covidom, si MFF Cannes nechal pre tento ročník otvorených niekoľko okienok, v ktorých by sa mohol uskutočniť.

Celý filmový svet tajne dúfal, že k tomuto kroku nedôjde, avšak ako vidíme pri presúvaní premiér filmov zo začiatku roka na neskoršie mesiace, iná cesta pravdepodobne nebola ani pre MFF Cannes 2021.

Z pôvodného termínu 11.-22. máj sa 74. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes presúva na leto a termín 6.-17. júl 2021. Spojenie „sa uskutoční“ si nechám na neskoršie, keď bude zrejmé, že sa naozaj uskutoční. Momentálne je otvorené prihlasovanie filmov do oficiálneho lineupu festivalu, ktorý môže byť známy začiatkom mája.

MFF Cannes tak nasleduje kroky ďalšieho festivalu Veľkej trojky, MFF Berlinale, ktorý mení formát aj rozloženie svojho 71. ročníka. Festival sa uskutoční v dvoch termínoch. Prvá časť bude prebiehať začiatkom marca (1.-5.3.) virtuálne pre filmových profesionálov a oficiálny program aj so Súťažnými sekciami. Druhá časť pre divákov sa uskutoční v júni a obsahovať bude víťazné snímky ako aj pár vybraných filmov z oficiálneho programu.

Posunutie MFF Cannes 2021 môže výrazne ovplyvniť aj výber filmov pre ďalší festival Veľkej trojky - MFF Benátky, ktorý by sa mal konať začiatkom septembra. Rivalita výberu filmov, najmä čo sa týka oscarovskej sezóny, býva pri týchto dvoch festivaloch najviditeľnejšia, pretože mať čo najvýhodnejšie postavenie/premietanie Vám môže zabezpečiť miestenku v nominácii na cenu Akadémie.

Škrípať zubami z nového termínu konania MFF Cannes 2021 môžu organizátori Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, s ktorým sa o niečo viac prestížnejší festival prekrýva. Vary by sa tento rok mali konať od 2. do 10. júla a kto vie, možno toto skríženie termínov pomôže obom festivalom.

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © Festival de Cannes

Súvisiace články