Filmové tipy na posledný aprílový víkend

23.4.2021|Marko Aust|

Mesiac apríl sa pomaly blíži k svojmu záveru, prinášame filmové tipy na záverečný aprílový víkend.

V piatok si môžete na HBO o 20:00h pozrieť premiéru snímky Ava: Bez súcitu. Ava je nebezpečne sexi a stretnutie s ňou prežije len málokto. Pracuje ako nájomná vrahyňa, ktorá pre tajnú organizáciu likviduje vybrané ľudské ciele a je v tom výnimočne dobrá. Dostáva tie najdelikátnejšie prípady – obvykle "kravaťákov" z vysokých biznisových kruhov. Ava pracuje bez súcitu, rýchlo, čisto a nenápadne – v rôznofarebných parochniach, chic nohavicových kostýmoch alebo v elegantných večerných šatách. Po jednej neúspešnej akcii sa ale karta obráti. Organizácia, pre ktorú Ava pracovala, potrebuje zahladiť stopy . Oficiálne sa má niekde ukryť, vziať si voľno a odpočinúť si. Neoficiálne ju chce šéf organizácie poslať na odpočinok navždy a celkom bez súcitu urobí z Avy ďalší cieľ na likvidáciu.

Na klasickej televízii máme tip na snímku Soul Kitchen (22:40h, Dvojka), ktorá na MFF v Benátkach v roku 2009 získala okrem nominácie na Zlatého leva i Zvláštnu cenu poroty. Mladý majiteľ reštaurácie Soul Kitchen Zinos prechádza ťažkým obdobím. Jeho priateľka Nadine sa odsťahovala do Šanghaja, jeho zákazníci bojkotujú nového šéfkuchára, a on sám trpí zdravotnými problémami. Veci sa začnú meniť k lepšiemu, keď zákazníci začnú prichádzať na chuť jeho novej kulinárskej koncepcii. Zinos sa preto rozhodne odletieť za Nadine do Šanghaja a získať ju späť. Reštauráciu zatiaľ prenechá svojmu nespoľahlivému bratovi Iliasovi. Oba kroky sa ukážu ako katastrofické...Prvá komédia nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, ktorý v posledných rokoch žal filmové ocenenia svojimi dielami Proti múru a Na druhej strane, vyniká výborným hereckým obsadením a ľahkým, nevtieravých humorom.

Sobotnajší večer môžete vyplniť komédiou Jedna za všetky (20:35h, Joj). Carly (Cameron Diaz) zjistí, že ju jej nový priateľ Mark (Nikolaj Coster-Waldau) podvádza a vlastne je to ešte horšie – praskne to tak, že se náhodou stretne s jeho manželkou Kate (Leslie Mann). Carly sa naraz ocitá v situácii, v ktorej musí utešovať Kate. Ich neočakávané priateľstvo ešte upevní ďalšie nové odhalenie. Mark je obe podvádza k treťou ženou Amber (Kate Upton). A tak tieto tri hrdinky spoja svoje sily a vymyslia desivý plán pomsty.

Na nedeľu máme tip na film Obhajca nevinných (20:00h, HBO), ktorý bol natočený podľa skutočnej udalosti. Film rozpráva silný a podnetný príbeh mladého právnika Bryana Stevensona (Michael B. Jordan) o jeho bitke za spravodlivosť, ktorá vstúpila do histórie. Po absolvovaní Harvardu si Bryan mohol vyberať z lukratívnych pracovných ponúk. Namiesto toho sa ale vydáva do Alabamy, aby s pomocou miestnej obhajkyne hájil neprávom odsúdených alebo tých, ktorým nebolo poskytnuté riadne zastúpenie. Jedným z jeho prvých a najviac poburujúcich prípadov sa stane prípad Waltera McMilliana (Jamie Foxx), ktorý bol v roku 1987 odsúdený na trest smrti za neslávne známu vraždu osemnásťročnej dievčiny, a to napriek prevažujúcim dôkazom o jeho nevine a skutočnosti, že proti nemu svedčil len zločinec s dobrým dôvodom klamať.

Fotogaléria Obhajca nevinných (2019)Zobraziť fotogalériu »

Milovníci klasických westernoviek by si nemali ujsť snímku Záhrada zla (v českej distribúcii Zlato Apačov) (20:00h, ČT2) so slávnym Garym Cooperom. Ostrieľaný bývalý šerif Hooker (G. Cooper) je jedným z niekoľkých dobrodruhov, ktorí v honbe za bohatstvom vyplávali hľadať zlato do Mexika. Kvôli poruche lodi museli zakotviť v mexickej zapadnutej dedinke Puerto Miguel, ktorá rozhodne nevyzerá, že by ponúkala akúkoľvek cestu k vysnívanému bohatstvu. V miestnej krčme po chvíli k Hookerovi, gamblerovi Fiskovi (R. Windmark) a námezdnému lovcovi Lukeovi (C. Mitchell), prichádza Leah (S. Hayward), ktorá mužom ponúka odmenu, keď zachránia jej muža zo zavalenej zlatej bane. Problém je v tom, že baňa stojí na posvätnej pôde Apačov a nikto z miestnych sa tam neodváži. Hooker s Fiskom, Lukom, a ešte s Mexičanom Vicenteom (V.M. Mendoza), sa aj napriek tomu vydávajú na záchrannú výpravu, na ktorej povedľa neustálych hrozieb zo strany indiánov budú musieť čeliť aj vlastným problémom, lebo túžba po osobnom prospechu býva silnejšia ako šľachetné úmysly.

Prajeme príjemný víkend.

  Foto © HBO

Súvisiace články