Začiatok júla so šiestimi novými filmami – Muž so zajačími ušami, Očista navždy, či Rozhnevaný muž

1.7.2021|Ivet Kollárová|

Nový mesiac a nových päť plných filmových týždňov. Ak sa chystáte tráviť leto na Slovensku, okrem potenciálnej dovolenky si urobte chvíľku aj na návštevu kina. Leto 2021 bude stáť za to. 

Začiatok mesiaca júl otvorí v kinách šesť nových snímok. Začneme hororovou filmovou sériou Purge, ktorá prichádza už so svojou piatou časťou s názvom Očista navždy (Forever Purge) v réžii Everarda Gouta. Raz do roka sa americké ulice vždy na dvanásť nočných hodín premenia na peklo. Nepracuje ani jedna zo zložiek záchranného systému a všetky zločiny, vrátane tých najťažších, sú úplne legálne. Táto brutálna noc sa volá Očista.

Vo chvíli, keď sa rozoznejú spásne sirény, všetky peklo razom končí, pozbierajú sa ranení a mŕtvi, opravia sa škody a ide sa ďalej. Pokiaľ sa však niekto nerozhodne pokračovať bez ohľadu na následky … Spojené štáty sa menia na peklo, v ktorom bojujú všetci proti všetkým, a kto chce prežiť, musí mať buď lepšie nabité, alebo využiť krátke okno, počas ktorého necháva dobrotivá mexická vláda otvorené hranice americkým utečencom. V hlavných úlohách Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas, Cassidy Freeman, Veronica Falcón, Will Patton, Leven Rambin, Susie Abromeit, Sammi Rotibi, či Richard Allan Jones.

Od českých susedov prichádza dnes do našich kín tragikomédia od Martina Šulíka, Muž so zajačími ušami. Jozef je spisovateľ, ktorý jedného dňa získa nečakanú schopnosť - mimoriadny sluch v podobe zajačích uší. Ten mu umožňuje výborne počuť nielen hlasy ďalších ľudí, ale predovšetkým ich myšlienky... Stretnutie cudzích a vlastných predstáv o sebe samom otvorí Jozefovi oči. Keď mu potom jeho mladá priateľka Katka oznámi, že s ním čaká dieťa, Jozef vie, že je to jeho posledná šanca, ako si usporiadať doterajší život a narovnať rodinné vzťahy. Muž so zajačími ušami je tragikomédiou o mužovi, ktorému sa život prevráti zo dňa na deň, ale aj rozprávaním o našich predstavách o živote, aké môžu byť niekedy mylné a zároveň smutné aj komické.

Režisér Martin Šulík v Mužovi so zajačími ušami opäť spojil sily so svojim dlhoročným spolupracovníkom a scenáristom Marekom Leščákom, kameramanom Martinom Štrbom a producentom Rudom Biermannom a nakrútil tému medziľudských vzťahov a priateľstva. V hlavných úlohách sa objavia Miroslav Krobot, Oldřich Kaiser, Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová, Zuzana Mauréry, Jana Oľhová, Juraj Johanides, či Alexandra Borbély.

Dnes prichádza do našich kín aj animovaná rodinná snímka štúdii Disney, Raya a posledný drak (Raya and the Last Dragon) v réžii štvorice tvorcov Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs a John Ripa. V legendárnej ríši známej ako Kumandra, ktorú obýva staroveká civilizácia, žije mladá bojovníčka menom Raya, ktorá sa musí vydať na dobrodružnú a nebezpečnú cestu s cieľom nájsť posledného draka, ktorý jej ako jediný vie pomôcť zachrániť jej krajinu a ríšu pred zničením.  

Príbeh filmu “Raya a posledný drak” od štúdia Walt Disney Animation nás zavedie do fantazijného sveta a starovekej ríše Kumandra, kde ľudia a draci žijú spolu oddávna v harmónii a mieri. Ale keď jedného dňa zlá a deštrukčná sila napadla krajinu Kumandra s cieľom ovládnuť ju a zničiť, draci sa veľkoryso obetovali, aby zachránili ľudstvo. Teraz, o 500 rokov neskôr, sa to isté zlo vrátilo a záchrana ríše Kumandra leží na pleciach osamelej bojovníčke Rayi, ktorá musí nájsť legendárneho posledného draka, aby jej pomohol zachrániť a obnoviť zničenú a rozdelenú krajinu a spojiť jej rozdelených ľudí. Počas svojej dobrodružnej cesty však prichádza k poznaniu, že záchrana sveta bude vyžadovať viac ako len pomoc posledného legendárneho draka, bude hlavne potrebovať dôveru, spoluprácu a silu ozajstného priateľstva. 

V anglickom origináli budeme počuť Kelly Marie Tran, Awkwafinu, Gemmu Chan, Daniela Dae Kima, Benedicta Wonga, Sandru Oh, či Alana Tudyka.  V slovenskom znení: Dominika Žiaranová, Alena Pajtinková, Erik Koníček, Miroslava Belancová, Ján Koleník, Matej Landl, Kristína Andilová, Lucia Vráblicová, Adeline Chétail, Eva Landlová, Andrej Kováč, René Jankovič, Kamil Mikulčík, Jakub Gogál a iní...

Britský režisér Guy Ritchie natočil akčnú snímku Rozhnevaný muž (Wrath of Man). Akčná pecka s Jasonom Stathamom, kde ako neľútostný a mimoriadne naštvaný muž, hnaný túžbou po pomste, sa v utajení zamestná v bezpečnostnej službe prevážajúcej obrovské sumy peňazí, aby odhalil, chytil a kruto potrestal ľudí, ktorí mu chladnokrvne zabili syna. Okrem Stathama si vo filme zahrali aj Holt McCallany, Rocci Williams, Josh Hartnett, Jeffrey Donovan, Scott Eastwood, Andy Garcia, Deobia Oparei, Laz Alonso, Eddie Marsan, či Jason Wong. 

Prvý júlový týždeň uvidíme v našich kinách aj dva slovenské dokumenty. Od Márie Pinčíkovej uvidíme film Na značky! Praha, júl 2018. Pätnásťtisíc žien a mužov všetkých generácií sa stretáva na jednom mieste, aby zacvičili veľkolepé masové choreografie. Všetci sú súčasťou Sokola, hnutia, ktoré pred takmer stošesťdesiatimi rokmi vzniklo s cieľom rozvíjať pomocou telocviku a jeho verejnej prezentácie národnú uvedomelosť, kultúrnosť a demokratické hodnoty. Sokol sa stal – a je ním dodnes – synonymom komunitnej vzájomnosti.

Film Na značky! sleduje dvoch protagonistov na ich ceste za vytúženým cieľom. Mladý cvičenec Radek nesie na svojich pleciach nielen svojich sokolských bratov, ale aj neľahké bremeno dospievania. Tréner Mirek má za úlohu dať dohromady hlavnú skladbu Všesokolského zletu. Termín vystúpenia sa blíži a introvertný Radek i rázovitý Mirek sa spolu ostatnými cvičencami a organizátormi ocitajú vo víre organizačných zmätkov, v ktorých sa zrkadlí nielen étos sokolského bratstva, ale i všetky odtiene ľudskej povahy.

Režisérka Lucia Kašová natočila príbeh o morskom vlkovi vyplavenom na breh v snímke The Sailor. Aká je cena slobody? Námorník Paul Johnson sa celý svoj život plavil na mori. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on, ani jeho loď, už nie sú schopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota. The Sailor je film o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou. Režisérka Lucia Kašová v ňom hľadá odpoveď na univerzálnu otázku: Majú splnené sny vždy na svojom konci tak trpkú príchuť?

  Foto © CinemArt/ForumFilm/Garfield/FilmExpanded

Súvisiace články