Od dnes sedem nových filmov v kinách: The Suicide Squad, Známi Neznámi, či Niet zla medzi nami

5.8.2021|Ivet Kollárová|

Mesiac august otvoríme v kinách so siedmimi novými filmami, spomedzi ktorých budú dva ťaháky: komiksový blockbuster The Suicide Squad a klubová dráma Niet zla medzi nami.

Napriek tomu, že je známy režírovaním marvelovských Strážcov galaxie, James Gunn bol štúdiami Warner Bros. povolaný na réžiu ich nového filmu, pokračovania originál adaptácie DC komiksu z roku 2016, s názvom The Suicide Squad: Samovražedná misia (The Suicide Squad). Vitajte v pekle, známom ako Belle Reve! Práve tak sa volá väznica s najvyššou mierou úmrtnosti v Spojených štátoch a práve tu sú držaní najhorší superzloduchovia komiksového sveta. Urobia čokoľvek, aby sa dostali von, dokonca sú ochotní stať sa členmi supertajnej a supertemnej operácie, v ktorej budú musieť na chvíľu prejsť na správnu stranu zákona. Podarenú partičku budú vo filme tvoriť postavy ako Bloodsport, Peacemaker, Captain Boomerang, Ratcatcher 2, Savant, King Shark, Blackguard, Javelin či mnohými obľúbená psychopatka Harley Quinn. Keď ich vysadia na nepriateľmi obsadenom ostrove s úlohou „nájsť a zničiť“, bude mať plukovník Rick Flag čo robiť, aby skupinu udržal pohromade. Pravidlá sú pritom jednoduché – jeden zlý pohyb a je po nich! Zomrieť môžu rukami nebezpečných súperov, ale aj svojich nemenej nebezpečných kolegov. Nehovoriac o tom, že ich má po celý čas pod drobnohľadom tím vplyvnej Amandy Waller, ktorá stojí za celým nápadom dať dohromady obávaných zločincov a využiť ich schopnosti v boji proti ďalšiemu zlu. Misia sa teda môže zdať na prvý, druhý aj tretí pohľad naozaj samovražednou...

V hlavných úlohách Margot Robbie, Joel Kinnaman, Idris Elba, Jai Courtney, Viola Davis, John Cena, David Dastmalchian, Daniela Melchior, Michael Rooker, Storm Reid, Taika Waititi, Nathan Fillion, Peter Capaldi, Pete Davidson, Alice Braga, či Sean Gunn. 

V réžii dua Jeremy Degruson a Ben Stassen si deťúrence a ich sprievod môžu vychutnať animovanú rozprávku Malý Yeti 2 (Bigfoot Family). Film je pokračovaním úspešnej rozprávky o teenagerovi Adamovi, ktorý zistí, že jeho otcom je legendárny Yeti. Konečne si vybudovali spoločný domov a nažívajú ako bežná rodinka – i keď majú o niečo viac domácich miláčikov ako býva zvykom. Z otca je mediálna hviezda a Adamovi, ktorý túži byť obyčajným teenagerom, to začína poriadne liezť na nervy. Preto si celkom oddýchne, keď jeho otec odletí na Aljašku, aby tam bojoval za ochranu životného prostredia a prekazil plány bohatej ropnej spoločnosti. Lenže Yeti náhle zmizne a nikto nevie, čo sa s ním stalo. A tak sa Adam opäť musí vydať na dobrodružnú cestu, aby spolu s chlpatými kamošmi znovu našiel svojho už raz strateného tatka. Film sa premieta v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť Mareka Suchitru, Romana Pomajba, Danielu Mackovičovú, Petra Marcina, či Martina Zatoviča.

Od dnes v kinách aj nemecká dramédia režiséra Andrého Erkaua Bože, ty si hajzel (Gott, Du kanst ein Arsch sein). Čo urobíte, keď zistíte, že už vám v živote nezostáva veľa času? Budete ako chuderka plakať v kúte a čakať na zázrak, alebo to najlepšie z vášho plánovaného života vtesnáte do posledných dní? Šestnásťročná Steffi v tom má jasno. Napriek vydeseným rodičom a tlaku okolia, že by sa mala ísť ihneď liečiť, na nič nečaká a urobí impulzívne rozhodnutie, hoci doteraz bola vždy poslušné dievča. Nasadne do auta a tajne sa vydá s cudzím chalanom Stevom na cestu do Paríža za svojou láskou. Na čo čakať, no nie? Inšpirované skutočným príbehom. V hlavných úlohách Sinje Irslinger, Max Hubacher, Til Schweiger, Heike Makatsch, Nuala Bauch, Jürgen Vogel, Jonas Holdenrieder, či Jasmin Gerat. 

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj slovenská snímka, ktorej obdobné verzie vznikli po celom svete, s názvom Známi neznámi od režisérky Zuzany Mariankovej. Sladko horká komédia o partii českých a slovenských priateľov, ktorí sa schádzajú v pražskom byte, aby oslávili príchod Nového roku. Poznajú sa už dlho a aj toto stretnutie by sa nieslo v duchu klasickej silvestrovskej oslavy, keby... Keby sa nezrodil zdanlivo nevinný nápad: dať mobilné telefóny na stôl a nahlas zdielať každú správu a prichádzajúci hovor. Koľko toho o sebe nesmieme vedieť, aby sme mohli zostať priateľmi, milencami, manželmi, rodičmi...? Stačí jeden večer a z dobrých známych sa stanú neznámi. Vo filme hrajú Klára Issová, Tatiana Pauhofová, Martin Hofmann, Anna Kadeřávková, Tomáš Maštalír, Tomáš Mecháček, Petra Polnišová, či Sväťo Malachovský. 

Ďalšou animovanou snímkou, ktorú si však viac vychutná staršia generácia je od tvorcov Jeana-Françoisa Laguionieho a Xaviera Picarda s názvom Princova cesta (La Voyage du prince). Keď pri jednej zo svojich prechádzok po pobreží objaví mladý opičiak Tom bezvládneho a zraneného starca, netuší, aké veľké tajomstvo pred ním leží. Prešedivelý muž je princom, ktorý pochádza z neznámeho kontinentu. Medzi ním a mladíkom sa začne odvíjať prekvapivé priateľstva. V Tomovom svete, z ktorého sa vytratila radosť, nadšenie i zmysel pre dobrodružstvo, pôsobí pochabý starý princ ako zjavenie, ktoré ale nie všetci vítajú s nadšením. Dvoch priateľov čaká magická cesta za poznaním, ktorá vedie cez podivuhodné veľkomesto až do neprebádaných hlbín lesa. Film Jeana-François Laguioniea a Xaviera Picarda je očarujúcou poklonou imaginácii a ódou na priateľstvo nespútané konvenciami. Film sa premieta ako s českým dabingom, tak aj vo francúzskom origináli, v ktorom budeme počuť Enrica Di Giovanniho, Thomasa Sagolsa, Gabriela Le Dozeho, Marie-Madeleine Burguet, Celiu Rosich, Catherine Lafond, Frédérica Cerdala, či Patricka Bonnela. 

Český režisér Tomáš Polenský natočil teenagerský film o dospievaní a prekonávaní prekážok v snímke Smečka. Keď chceš s vlkmi žiť, tak ich musíš poraziť. Dievčatá, právo silnejšieho a hokej. V partii dnešných tínedžerov sa žije podľa zákona vlčej svorky. V škole aj v hokejovej kabíne, kam prichádza nováčik David. Autorita dospelých tu nemá žiadnu váhu, platia tu tvrdé pravidlá a rivalita. Pokiaľ chce niekto prežiť, musí sa podvoliť. Alebo sa vzoprieť a bojovať o svoje miesto pod slnkom…

David má šestnásť, peknú priateľku a rodičov, ktorí ho podporujú vo všetkom, do čoho sa pustí, a vytvárajú mu patričné finančné zázemie. Práve sa presťahoval, má nastúpiť do nového hokejového klubu Vlkov a zabojovať o miesto brankárskej jednotky. Ale nováčik v pevne zomknutom kolektíve, to neveští nič dobré. Čo robiť, keď ťa spoluhráči nevezmú medzi seba a opustí ťa dievča? Špirála šikany, odvety a vzájomných bojov sa roztáča. Pre väčšinu hráčov je to zo začiatku asi len zábava, ale kapitán Jerry tlak neustále stupňuje. Niektorí s tým možno nesúhlasia, ale nikto nič neurobí. A šikana sa z kabíny následne presunie aj na internet. Podarí sa Davidovi vybojovať si svoje miesto v tíme, v škole, v živote a „vlkov“ poraziť?

Dôležitou stránkou filmu je jeho autentickosť. Režisér a spoluautor scenára Tomáš Polenský má k hokejovému prostrediu blízko a pozná ho veľmi dôverne. Jeho sestra je kapitánkou českej hokejovej reprezentácie, on sám strávil v mládežníckom hokeji 16 rokov. Mnohé situácie z filmu zažil na vlastnej koži. V menších úlohách sa v snímke Smečka objavia aj niekdajšie české hokejové hviezdy Dominik Hašek a Martin Hosták. Film tiež zaujal dvoch populárnych českých raperov, ktorí k nemu zložili piesne a natočili videoklipy –  Renne Dang vytvoril skladbu s názvom Smečka a raper AMCO pesničku Andělé v pekle. V hlavných úlohách Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Anastázie Chocholatá, Denisa Biskupová, Jennifer Baluchová, Patrik Dergel, Vlastina Svátková, či Jiří Vyorálek. 

Posledným filmom v prehľade na prvý augustový týždeň je víťaz Zlatého medveďa z MFF Berlinale 2020, dráma iránskeho režiséra Mohammada Rasoulofa, Niet zla medzi nami (Sheytan vojud nadarad), ktorá vznikla v nemecko-česko-iránskej koprodukcii. Štyri príbehy, ktoré sú variáciami na témy morálnej sily a trestu smrti v despotickom režime a jeho hrozbách. Každá krajina, ktorá presadzuje trest smrti, potrebuje, aby ľudia zabíjali iných ľudí. Štyria muži sú postavení pred nepredstaviteľnú, ale jednoduchú voľbu. Nech sa rozhodnú akokoľvek, priamo alebo nepriamo to naruší ich samých, ich vzťahy a celý ich život. V štyroch tematicky prepojených epizódach Mohammad Rasoulof rozpráva ich príbehy, ktoré sú nevyhnutne aj príbehmi ľudí z ich okolia. V hlavných úlohách Baran Rasoulof, Mohammad Seddighimehr, Mahtab Servati, Mohammad Valizadegan, Ehsan Mirhosseini, Zhila Shahi, Kaveh Ahangar, či Pouya Mehri. 

  Foto © CinemArt/ContinentalFilm/Bonton/Itafilm/FilmEurope/Filmtopia/ForumFilm

Súvisiace články