Do kín prichádza päť nových filmov - Správa, Mainstream, či Rekonstrukce okupace

23.9.2021|Ivet Kollárová|

Štvrtý septembrový týždeň prinesie do kín päť nových filmov, medzi nimi aj dlho-očakávanú drámu Správa, či klubovú snímku Mainstream. Menšie upozornenie, pred návštevou kina si skontrolujte v akom režime sa nachádza. Viaceré z nich, a to po celom Slovensku totižto prechádzajú do režimu KZ, v tom „lepšom“ prípade OTP. Každopádne návštevu kina rozhodne nevynechajte, pretože aj tohto-týždňové novinky stoja za to.

Filmárčinu majú v krvi. Rodinný klan Coppolovcov môže byť hrdý aj na zatiaľ najmladšiu členku filmárskej rodiny, vnučku slávneho Francisa Forda Coppolu, Giu Coppolu, ktorá prináša do kín svoj druhý režijný počin, dramédiu Mainstream, ktorá mala premiéru na MFF Benátky 2020. Vitajte v antisociálnej sieti. Frankie si myslí, že našla cestu k internetovej sláve, keď začne nakrúcať videá na Youtube s charizmatickým cudzincom - dokým sa nezjaví temná stránka virálnej slávy, pri ktorej hrozí, že ich zničí oboch.

Kúsok nad hollywoodskym bulvárom žije Frankie, mladá žena, ktorá sa snaží zistiť, kým chce byť. Hneď potom, čo zažije niekoľko nadpozemských stretnutí so záhadným Linkom, mužom, ktorý podľa všetkého žije bez pravidiel, inšpiruje Frankie k nakrúcaniu svojich anti-mainstreamových rečí na internet. Spoločne sa stávajú hviezdami internetu. Je však ťažké udržať si zdravý rozum a nestratiť pri takom tlaku svoju opodstatnenosť. Aby toho nebolo málo, Frankie a Link si začnú milostný románik. Frankie sleduje, ako sa Link stáva stelesnením všetkého, čím opovrhoval. Frankie si začne klásť otázku, či sa tiež stáva monštrom, ktoré pomohla vytvoriť. Milostný príbeh o láske k niekomu, kto nemiluje samého seba zoči-voči novej kultúre dnešného sveta. V hlavných úlohách Maya Hawke, Andrew Garfield, Kalena Yiaueki, Nat Wolff, Jaqueline De La Fontaine, Nick Darmstaedter, Colleen Camp, Marshall Bell, Jason Schwartzman, Charles Melton, Johnny Knoxville, Mike Egbert, či Cassandra Starr. 

Od dnes je pre detičky v kinách aj animovaná rozprávka 100% Vlk (100% Wolf) od Alexsa Stadermanna. Každá svorka potrebuje vodcu. Freddy Lupine vyzerá ako obyčajný mladý chlapec, akurát nie je obyčajný a nie je ani tak celkom chlapec. Má štrnásť a je… vlkolak. Alebo skôr bude. Freddy je súčasťou hrdého starého rodu vlkolakov a všetci očakávajú, že sa raz z neho stane vodca svorky – rovnako ako kedysi jeho otec. Keď nadíde slávnostná noc jeho prvej premeny, Freddy je pripravený stať sa hrôzostrašným a silným vlkom. Niečo sa však zvrtne a Freddy sa zmení sa na nie príliš dravého ani veľmi strašidelného, zato ale mimoriadne rozkošného… pudlíka.

Toto je stopercentné sklamanie pre všetkých. Keďže vlci a psi sebou navzájom pohŕdajú, Freddy sa stáva hanbou rodiny a končí na ulici. Zatiaľ. Čarovná noc a spln prvej premeny stále trvá a Freddy musí do rána dokázať, že je skutočným stopercentným vlkolakom, inak bude navždy vylúčený zo svorky. So srdcom vlka a ružovou natupírovanou frizúrou sa pudel Freddy vydáva do ulíc za dobrodružstvom a kopou zábavy. Stretne pár túlavých psích kamošov, šialeného zmrzlinára, zažije psie väzenie, odhalí jedno dávne tajomstvo a napokon všetkým dokáže, že stopercentný vlkolak môže byť drsný ako vlk a zároveň rozkošný a kučeravý ako pudlík. Film sa premieta so slovenským dabingom: Michal Domonkoš, Dušan Szabo, Natália Košová, Martin Kaprálik, Juraj Predmerský, Zuzana Porubjaková, Táňa Radeva, Ján Greššo a ďalší.

Do kín mieri aj dokumentárny film v réžii Jana Šikla, Rekonštrukcia okupácie. Útržky pamäte jednotlivých postáv filmu skladajú obraz okupácie Československa v roku 1968. A tiež toho, čo v nás tento okamih zanechal. Dokumentarista Jan Šikl viacero rokov vyhľadáva a zbiera súkromné filmové archívy. Zašlé a vyblednuté osudy rodín, celuloidové ozvuky slávnostných i všedných okamihov. Takto pred časom narazil na niekoľkohodinový materiál zachytávajúci inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Zábery jedinečné, napriek tomu zrejme nevidené – až do 21. augusta 2021, kedy sa historická pamäť presne po tridsiatichpiatich rokoch prebudí z dlhého spánku. Rekonštrukcia okupácie je filmové dobrodružstvo archeologickej povahy, v ktorom sa anonymné tváre premieňajú v plnokrvných svedkov dní, ktoré Československo nasmerovali do ďalších dvoch dekád neslobody.

Silný príbeh ponúkne aj nórsky dobrodružný rodinný film Útek cez hranice (Flukten over grensen) od režisérky Johanne Helgeland. Rodičia súrodencov Gerdy a Otta sú aktívni v nórskom hnutí odporu. Jedného dňa pred Vianocami roku 1942 ich zatknú a ich deti sú ponechané svojmu osudu. Zakrátko objavia v pivnici dve židovské deti, ktoré tam ich rodičia ukrývali. Je na nich, aby dokončili, čo ich rodičia začali a pomohli Sarah a Danielovi prekročiť hranice do neutrálneho Švédska. Nebude to však jednoduché… v hlavných úlohách Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene, Luke Neite, Julius Robin Weigel, či Kari Simonsen. Film sa premieta so slovenským dabingom.

No a na záver prehľadu, od dnes si môžeme ísť do kín pozrieť drámu od Petra Bebjaka, Správa, ktorá vychádza zo skutočných udalostí. Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. V hlavných úlohách Noel Czuczor, Peter Ondrejička, Wojciech Mecwaldowsky, Christoph Bach, Florian Panzner, Lars Rudolf, Aleksander Mincer, Jan Nedbal, či John Hannah. 

  Foto © ASFK/Film Europe/Continental Film/Bonton

Súvisiace články