Od dnes v kinách šesť nových filmov - Supernova, Zákon lásky, Ľúbil som svoju ženu, či Zbožňovaný

7.10.2021|Ivet Kollárová|

Začiatok októbra na nás vytiahol chladné, upršané počasie. Ideálny stav na návštevu kina, kde sa to bude v mesiaci október hemžiť kvalitnými snímkami. Prvý týždeň otvoríme šiestimi novými filmami, vrátane dokumentu Zákon lásky, či anglicky hovoriacou drámou od Ildikó Enyedi, Ľúbil som svoju ženu. 

Od dnes máme v kinách aj českú komédiu od režiséra Petra Kolečka, Zbožňovaný (Božský děda). Uznávaný a všetkými obľúbený pediater Zdeněk odchádza do dôchodku. Celý život bol uznávaným lekárom nemocnice a teraz sa teší na zaslúžený oddych. Ešte viac sa na neho teší jeho rodina – manželka Olga, ktorá sa už nemôže dočkať, že sa bude môcť o neho starať, rovnako ako aj jeho dcéra Zuzana, ktorej sa manželstvo s Karlom nedávno rozpadlo. Najviac nadšená je však jeho vnučka Aneta, ktorá dedka vždy považovala za svoj veľký vzor a píše o ňom seminárnu prácu do školy. Ibaže Zdeněk nie je taký dokonalý, ako sa zdá. Má jedno veľké tajomstvo. Už takmer 40 rokov udržuje milenecký pomer s ortopédkou Danou. A tá, samozrejme, očakáva, že na ňu bude mať konečne viac času. Na Zdeňka tak čakajú pekne horúce chvíľky a rozhodne nie bezstarostná pohoda, ktorú si plánoval. V hlavných úlohách Petra Hrebíčková, Ivana Chýlková, Zuzana Kronerová, Jiří Langmajer, Zdenek Godla, Jiří Bartoška, Štepán Kozub, či Taťjana Medvecká. 

Fanúšikov seriálu Sopranovci určite poteší prequel film v réžii Alana Taylora s názvom The Many Saints of Newark. Mladý Anthony Soprano vyrastá v jednom z najbúrlivejších období v histórii Newarku. Postupne dospieva a rivalita medzi gangami sa stupňuje. Dej filmu sa odohráva v 60. a 70. rokoch 20. storočia na pozadí povstania v New Jersey, zatiaľ čo napätie medzi taliansko-americkými a africko-americkými komunitami je stále väčšia. Film mapuje život obávaného gangstra z New Jersey, Tonyho Soprana. Vo filme si zahrali Michael Gandolfini, Jon Bernthal, Billy Magnussen, Vera Farmiga, Corey Stoll, Alessandro Nivola, Ray Liotta, John Magaro, Chris LaPanta a iní. 

V rámci aktuálne prebiehajúceho Filmového festivalu inakosti si môžeme pozrieť aj emocionálnu drámu Supernova v réžii Harryho Macqueena. Držiteľ Oscara Colin Firth (Kráľova reč, Láska nebeská) a nominant na Oscara Stanley Tucci (Pevné puto) sa spolu vydávajú na dojemný road trip, vďaka ich hereckým výkonom to bude poriadna jazda!

Sam a Tusker sa rozhodli stráviť nejaký čas vo svojom starom obytnom voze a počas cesty Anglickom navštívia rodinu, priateľov a miesta, na ktorých dlho neboli. Tuskerovi pred dvomi rokmi diagnostikovali počiatočnú demenciu, čo obrátilo ich životy hore nohami. A od tej chvíle im nezáleží na ničom inom, ako byť spolu. Počas ich cesty sa však postupne ukazuje, že ich predstava o budúcnosti sa začína značne líšiť. Tajomstvá sú odkryté, súkromné plány odhalené a ich vzájomná láska prechádza najťažšou skúškou, akú doposiaľ zažila. Nakoniec sa obidvaja musia postaviť otázke, čo skutočne znamená láska a čo všetko sme jeden pre druhého ochotní spraviť. Okrem Firtha a Tucciho si vo filme zahrali Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin, Ian Drysdale, Sarah Woodward, James Dreyfus, Lori Campbell, či Daneka Etchells. 

Prvý októbrový týždeň prinesie do kín aj dva dokumenty. Tým prvým je film Architekt drsnej poetiky od režiséra Ladislava Kaboša. Starý muž už nepoznáva svoju tvár v zrkadle. Trpí Alzheimerovou chorobou. Z pamäti sa mu postupne vymazávajú spomienky. Jedného dňa sa rozhodne, že svojmu odrazu v zrkadle vyrozpráva svoj príbeh. Ten muž sa volá Hans Broos a je to významný brazílsky architekt, karpatský Nemec zo Slovenska. Zrkadlo, ktorému sa spovedá, je odrazom jeho spomienok. V jeho architektúre sa odráža nielen jeho avantgardná duša, ale aj celá jeho európska skúsenosť.

Dokumentárny film s hranými prvkami ARCHITEKT DRSNEJ POETIKY prináša príbeh slovenského rodáka, karpatského Nemca Hansa Broosa z Veľkej Lomnice, ktorého architektonické dielo zanechalo v Brazílii nezmazateľnú stopu. Podľa jeho projektov bolo postavených viac ako 140 budov. Vedel majstrovsky začleniť architektúru do prírody. Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom modernej architektúry v Brazílii.

O jeho diele a strhujúcom životnom príbehu donedávna na Slovensku nikto nevedel...

Druhý dokument do našich kín prináša spolu-režisérka úspešného filmu V sieti, Barbora Chalupová, ktorá debutuje tragikomickým dokumentom Zákon lásky o ceste zákona, ktorý má vplyv na státisíce Čechov. „Zákon lásky“ zaistí manželstvo všetkým bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. Podporuje ho v tom väčšina občanov. Komu teda návrh vadí? A aký je rozdiel medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom? S napätím sledujeme výpravu naprieč českou spoločnosťou, ktorá vedie od zberu podpisov petície, cez televízne hádky až po diskusie na pôde parlamentu pred kľúčovým hlasovaním. 

Náraz progresívnych a konzervatívnych častí obyvateľstva je vidieť v exhibícii politikov. Nevzdelanosť, obavy, strach a neschopnosť urobiť akékoľvek rozhodnutie však nie sú to jediné, čo bráni prijatiu zákona. Sú Česi naozaj tak liberálni, ako sa prezentujú?

Od dnes máme v oficiálnej kino-distribúcii aj novinku od maďarskej režisérky Ildikó Enyedi Ľúbil som svoju ženu (A feleségem története/The Story of my Wife), ktorá mala svetovú premiéru na MFF Cannes 2021 v Hlavnej súťaži. Kapitán lode Jakob Störr uzavrie stávku, že sa ožení s prvou ženou, ktorá vstúpi do kaviarne. A zrazu vchádza Lizzy... 

Holandský kapitán nákladnej lode Jakob Störr a jeho priateľ sa pri popíjaní alkoholu stavia, že sa Störr ožení s prvou ženou, ktorá vstúpi do kaviarne. Tak sa zoznámi s rozmarnou Francúzkou Lizzy, s ktorou sa naozaj ožení. Začne sa rozvíjať ľúbostný príbeh bohatý na lásku ako z rozprávok Tisíc a jednej noci. A od tej chvíle podlieha život milovaného, ​​bolestne úprimného Störra mnohým skúškam. Prostredníctvom jeho postavy chápeme elementárnym a dramatickým spôsobom komplexnosť, tajomnosť, krehkú krásu a nepolapiteľnú, nekontrolovateľnú povahu života. Režisérka Ildikó Enyedi, držiteľka Zlatého medveďa z Berlinale a nominácie na Oscara za film O tele a duši, vychádza vo svojom novom filme z rovnomenného románu maďarského spisovateľa Milána Füsta. Tento autor bol v roku 1965 nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru a jeho najznámejší román bol preložený do viac ako 20 jazykov. V hlavných úlohách Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel, Sergio Rubini, Jasmine Trinca, Luna Wedler, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, či Sandor Funtek. 

  Foto © ContinentalFilm/FilmEurope/Media Film/Film Expanded

Súvisiace články