Šesť noviniek od dnes v našich kinách, budú Paralelné matky, Parožie aj Jan Werich

28.10.2021|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca október so sebou do oficiálnej kino-distribúcie prináša šesť nových snímok. A napriek tomu, že máme prekvapivo pekné počasie, je návšteva kina jednou z dobrých možností ako po všetkých tých halloweenskych akciách a uctenia si sviatku všetkých svätých, prežiť predĺžený víkend. Kiná ponúkajú stále výborný výber filmov, ktoré sa oplatí vidieť a po Dune, či Zelenom rytierovi podporu potrebujú klubové, silné snímky ako Titán, Quo Vadis, Aida? ako aj tohto týždňový výber.

Prehľad začneme dokumentom o českej hereckej legende v snímke Jan Werich (Jan Werich: Když už člověk jednou je...). Po štyroch desaťročiach od smrti jednej z najväčších legiend českého divadla Jana Wericha vznikol jeho prvý veľký filmový dokumentárny portrét. Dokument s názvom Werich (originálny názov Jan Werich: Když už člověk jednou je...) prináša strhujúci životný príbeh tejto hereckej legendy. Slobodná myseľ v neslobodnej spoločnosti prinášalo Werichovi mnoho úskalia a táto myšlienka prechádza celým filmom. Rovnako ako snaha tvorcov priblížiť fenomén inteligentného humoru, ktorý je Werichovmu vyjadrovaniu pripisovaný. Film režírovalo duo Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer a uvidíme v ňom aj mnohé známe tváre: Jiřina Bohdalová, František Cinger, Miroslav Horníček, Vladimír Just, Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Pavel Taussig, Eva Tůmová, či George Voskovec. 

Z troch klubových snímok vyčnieva novinka od španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Paralelné matky (Madres Paralelas). Film si z MFF Benátky 2021 odniesol cenu pre najlepšiu herečku, ktorá putovala do rúk Penélope Cruz. Dve ženy, Janis a Ana, sa ocitnú v rovnaký čas v nemocničnej izbe, kde čakajú na pôrod. Obe sú slobodné a nečakane otehotneli. Janis, je v strednom veku, neľutuje, že je tehotná a teší sa. Druhá, dospievajúca Ana, je vystrašená, kajúcna a traumatizovaná. Janis sa ju snaží povzbudiť, zatiaľ čo sa pohybujú ako námesačné po nemocničných chodbách. Niekoľko slov, ktoré si v týchto hodinách vymenia, vytvorí medzi nimi veľmi úzke prepojenie, ktoré sa rozvinie a skomplikuje tak, že im zásadným spôsobom zmení ich životy. Okrem Cruz si vo filme zahrali aj Rossy de Palma, Aitana Sánchez-Gijón, Milena Smit, Daniela Santiago, Julieta Serrano, Israel Elejalde, Adelfa Calvo, Julio Manrique, či Inma Ochoa. 

K Halloweenu posledný októbrový týždeň pribalil dve tematické snímky. Prvou je horor v réžii Scotta Coopera, Parožie (Antlers). Filmové štúdio Searchlight (úsmevne pod štúdiami Disney) prináša nový temný, mysteriózny horor. Príbeh filmu Parožie sleduje učiteľku základnej školy v malom banskom mestečku v americkom štáte Oregon, ktorá spolu so svojím bratom policajtom sa snažia zachrániť malého chlapca, svojho žiaka, ktorého správanie sa stáva zrazu veľmi zvláštnym a zdá sa, že disponuje nadprirodzenými schopnosťami. Chlapec je prenasledovaný a ovládaný mýtickou kreatúrou, ktorá sa skrýva v opustených banských komplexoch s tiesnivou, mysterióznou atmosférou. Vo filme podáva skvelý výkon v role učiteľky Keri Russell spolu s Jesse Plemonsom, ktorý hrá jej brata –policajta. V ďalších úlohách môžeme vidieť Jeremyho T. Thomasa, Graham Greene, Scotta Hazeho, Roryho Cochrane, Codyho Davisa, či Amy Madigan. Scenár napísal sám režisér Scott Cooper spolu s Henry Chaissonom a Nick Antiscom na základe poviedky Tichý chlapec uverejnenej v magazíne Guernica.

Druhou je animovaný, rodinný film Rodina Adamsovcov 2 (The Addams Family 2) od tvorcov Greg Tiernan a Conrad Vernon. Pokračovanie. Naozaj originálne! Najobľúbenejšia strašidelná rodinka sa vracia na plátna kín! Morticia a Gomez s istým znepokojením sledujú ako ich deti dospievajú a začínajú sa vyhýbať rodinným večeriam a ďalším spoločným aktivitám. Preto sa rozhodnú upevniť rodinné putá a vyraziť na poslednú strašnú rodinnú dovolenku. Naložia teda dcéru Wednesday, syna Pugsleyho, strýka Festera a ostatných členov rodiny do veľkého karavanu a vydajú sa na ďalekú cestu naprieč Amerikou, aby sa opäť zblížili a zažili nové vzrušujúce dobrodružstvá. Mohlo by sa na tom niečo pokaziť? V anglickom origináli postavičky nadabovali Charlize Theron, Oscar Isaac, Chloë Grace Moretz, či Bill Hader. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Mariána Mierzgu, Henrietu Mickovičovú, Richarda Stankeho, Martinku Kaprálikovú, Mareka Suchitru, či Zuzanu Kronerovú.

Z ďalekého Nórska prichádza dnes do našich kín tzv. coming-of-age dráma Disco od režiséra Jorunna Myklebusta Syversena. Disco je netradičný film o dospievaní, prijatí seba samej, fanatizme a bizarných formách spirituality v ére sociálnych sietí. V hlavnej role žiari vo svojom filmovom debute hviezda obľúbeného tínedžerského seriálu SKAM Josefine Frida. Film je o dievčati, ktoré hľadá samo seba medzi freestyle tancom a neónovou cirkvou pre mladých. Navonok hviezda a vzor, vo vnútri krehká bytosť, ktorá podlieha tlaku rodiny i vrcholového športu...

Na povrchu sa všetko zdá byť perfektné. Mirjam je devätnásťročná tínedžerka, ktorá ide príkladom, či už ako majsterka sveta v disco freestyle tancoch alebo ako chvála moderne pôsobiaceho  evanjelického hnutia Friheten. Pod ideálnou maskou Mirjam prežíva duchovnú i fyzickú úzkosť, ktorú jej spôsobí dospievanie, problémy v rodine a tlak okolia. Praskliny sa rýchlo šíria. Mirjam skúša všetko, rozhovory s príbuznými, motivačné nahrávky charizmatických kazateľov, tvrdší tréning… Zúfalstvo zavedie dospievajúce dievča do náruče novej kongregácie, ktorá pod konzervatívnym zovňajškom maskuje temné jadro.

Okrem Josefine si vo filme zahrali aj Kjærsti Odden Skjeldal, Nicolai Cleve Broch, Jean Superbanan Andersen, Espen Reboli Bjerke, Andreas Preus Efskin, Øyvind Gulli, Fredericke Rustad Hellerud, či Andrea Bræin Hovig. 

Prehľad nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín ukončí novinka od uznávaného maďarského režiséra Gábora Herendiho - Toxikoma. Film vychádza z rovnomenného autobiografického románu Győzőa Szabóa a rozpráva príbeh dvoch hlavných hrdinov, drogovo závislého alfa samca a psychiatra hrajúceho sa na Boha, ktorí sú vo vzájomnom rozpore a nakoniec sa stanú priateľmi. Kniha opisuje najťažšie roky života populárneho herca, dlhé roky drogovej závislosti, ktoré sa skončili rozpadom všetkého okolo Győzőa, ktorý sa napokon rozhodol nastúpiť na odvykaciu liečbu. Tu sa stretáva s doktorom Csernusom, a práve tu sa začína film, ktorý zobrazuje súboj ega medzi dvoma dominantnými mužmi na psychiatrickom oddelení. Každý ide svojou vlastnou cestou a od toho druhého sa naučí niečo, čo zmení jeho vlastný život k lepšiemu. Győző a Csernus proti sebe bojujú, ale v istom momente obaja dospejú k poznaniu, že sa môžu pohnúť vpred len spoločne a že existuje niečo, s čím im môže pomôcť len ten druhý. V hlavných úlohách Áron Molnár, Barna Bányai Kelemen, Orsolya Török-Illyés, Eliza Sodró, Nóra Rainer-Micsinyei, Piroska Mészáros, Tibor Gáspár, či Léda Mezei. 

  Foto © CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox/Filmtopia/ForumFilm/Vertigo

Súvisiace články