Osem nových filmov od dnes v kinách – Benedetta, Matrix 4, Spievaj 2, či Zlato

27.1.2022|Ivet Kollárová|

V nastavenom trende z predchádzajúceho týždňa pokračujeme aj posledný januárový týždeň, kedy v kinách privítame osem nových filmov, z toho štyri sú súčasťou prehliadky severských filmov SCANDI 2022.

Do našej oficiálnej kino-distribúcie dnes vstupuje nový film režiséra Paula Verhoevena - Benedetta, ktorý na MFF Cannes 2021 patril medzi najkontroverznejšie filmy a počas newyorského filmového festivalu vyvolal vlnu nevôle a niekoľko protestov z radov veriacich. A pritom film adresuje množstvo aktuálnych tém, ktoré sú v našej spoločnosti stále tabu. Schopnosť konať zázraky vynesie charizmatickej Benedette koncom 17. storočia výsadné postavenie v kláštore v Toskánsku. Keď jej slabosť pre mladú a živelnú Bartolomeu prerastie do nespútanej vášne, začína sa hra plná intríg siahajúca do vyšších poschodí talianskej cirkvi.

Táto historická erotická dráma legendárneho režiséra Paula Verhoevena (Základný inštinkt) bola nakrútená podľa skutočného príbehu Benedetty Carlini. Judith C. Brown pri pátraní v archívoch vo Florencii objavila záznamy súdneho procesu s Benedettou a publikovala ich v knihe Neskromné skutky: Život lesbickej mníšky v renesančnom Taliansku (Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy, Oxford University Press,1985). V hlavných úlohách Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia, Lambert Wilson, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau, Louise Chevillotte, Hervé Pierre, či Alexia Chardard.

Po odklade z decembra minulého roka prichádza do našich kín štvrtá časť kultovej sci-fi trilógie Matrix. V réžii Lany Wachowski sa vo filme Matrix Resurrections opäť predstaví Keanu Reeves a Carrie-Ann Moss v úlohách Nea a Trinity a obklopení ďalšími známymi tvárami v uchvacujúcom príbehu, do ktorého sa túžia vrátiť milióny divákov na celom svete!

Dvadsať rokov po udalostiach Matrix Revolutions žije Neo zdanlivo obyčajný život ako Thomas A. Anderson v San Franciscu, kde mu jeho terapeut predpisuje modré kapsule. Ani on, ani Trinity sa navzájom nespoznávajú. Morpheus mu však ponúkne červenú kapsulu a znovu otvorí jeho myseľ svetu Matrixu. Okrem spomínanej dvojice si vo filme zahrali aj Christina Ricci, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Neil Patrick Harris, Jada Pinkett Smith, Ellen Hollman, Daniel Bernhardt, Yahya Abdul-Mateen II, Lambert Wilson, Max Riemelt, či Ian Pirie.

Pre deti dnešný premiérový deň pripravil pokračovanie hudobného animáku Spievaj 2 (Sing 2) v réžii Gartha Jenningsa. Vo filme sa partička nadšených hudobníkov snaží preniknúť do vyšších poschodí showbiznisu. Aby to dokázali, musia na svoju stranu získať legendu, ktorá sa zaprisahala, že v už nikdy v živote na pódium  nevystúpi. V anglickom origináli postavičky nahovorili Matthew McConaughey, Taron Egerton, Reese Witherspoon, Nick Kroll, Scarlett Johansson, Bobby Cannavale, Bono, Eric André, Pharrell Williams, či Letitia Wright. V slovenskom dabingu budeme počuť Maroša Kramára, Emmu Drobnú, Richarda Stankeho, Jána Koleníka, Lukáša Frlajsa,Michala Hudáka, Mariána Greksu, Romana Pomajba, Dianu Mórovú, či Bianku Buckovú. 

Nasledujúce štyri filmy sa premietajú v rámci prehliadky severského filmu SCANDI 2022:

Nórska režisérka Yngvild Sve Flikke natočila dramédiu o nechcenom tehotenstve a dospievaní s názvom NINJABABY. Človek mieni, sex mení. Astronautka, lesníčka, kreslička komiksov. Mladá Rakel má ešte veľa iných plánov, než stať sa matkou. Radšej by žúrovala, pila a hulila, ako presedela celé hodiny na záchode. Ale nemôže to ignorovať. Je to ňou alebo dieťaťom?

Keď Rakel (23) dosť neskoro, v šiestom mesiaci, zistí, že je tehotná po nie až takej romantickej jednorazovke, jej svet sa mení. Jej priateľ, ktorý nie je otcom, je v pohode s tým, že Rakel čaká dieťa. Ale tá vôbec nie je pripravená stať sa matkou. Keďže potrat už nie je možný, jedinou možnosťou je adopcia. A práve vtedy sa objaví Ninjababy, animovaná postavička, ktorá robí Rakel z každodenného života peklo. Vyštverá sa z jej poznámkového bloku a skočí jej do čajovej šálky, odkiaľ jej stále pripomína, aká je otrasná. V hlavných úlohách Kristine Kujath Thorp, Arthur Berning, Nader Khademi, č SiLya. 

Od ďalšieho nórskeho režiséra Henrika Martina Dahlsbakkena uvidíme hororovú komédiu Projekt Z alebo ako sa točí zombie film (Prosjekt Z). Skupina študentov filmu vezme troch nezamestnaných hercov nakrútiť zombie film v zatvorenom moteli v nórskych horách. Ich fikcia sa odrazu mení na realitu, keď začne filmový pľac terorizovať neznámy tvor. V hlavných úlohách Eili Harboe, Regina Tucker, Vebjørn Enger a iní. 

Z Nórska sa presúvame do Fínska. Režisérka Pamela Tola natočila film Oceľové dámy (Teräsleidit). V tejto pohodovej komédii sa tri staršie sestry vydávajú na sebapoznávací výlet po tom, čo 75-ročná Inkeri nechtiac zabije svojho muža panvicou.

Road-movie, v ktorej vek už nie je ani číslo. Sedemdesiatpäťročná Inkeri udrela svojho muža Tapia panvicou a chcela by ho pochovať v záhrade. Aj pri očakávaní života vo väzení je ešte vždy čas žiť – konečne. Inkeri musí ihneď odísť, hoci už teraz je neskoro. Cestovanie po Fínsku je plné šarmantných stopárov, spomienok a hriešneho tanca. Keď Inkeri narazí na svoje zápisky zo študentských čias, nájde v nich Eina, svoju lásku z mladosti, čo jej pripomenie jej sny, neskôr potlačené patriarchálnym sobášom. Inkeri musí urobiť najväčšie rozhodnutie týkajúce sa zvyšku jej života, vybrať si medzi šťastím a spoločenskými konvenciami.

A z Fínska do Dánska nás zavedie životopisná dráma Dohoda (Pagten) v réžii Billeho Augusta. Intenzívne priateľstvo medzi Karen Blixen, dánskou autorkou presláveného románu Spomienky na Afriku, a Thorkildom Bjørnvigom, mladým a nádejným básnikom.

Karen Blixen má 63 rokov, je na vrchole slávy a ďalšou v poradí na získanie Nobelovej ceny za literatúru. Už je to 17 rokov, čo sa vzdala svojej slávnej farmy v Afrike, aby sa vrátila do Dánska, keď bol jej život v troskách. Poznačená syfilisom a stratou životnej lásky premenila svoj bôľ na knižnú senzáciu. Stane sa z nej uzatvorený génius, až kým nestretne talentovaného 30-ročného básnika. Sľubuje mu literárnu slávu, ak sa jej na revanš bezpodmienečne podriadi, a to aj za cenu straty všetkého ostatného, čo v živote má... Od oscarového režiséra Billeho Augusta, ktorý získal aj Zlatú palmu v Cannes, prichádza adaptácia bestselleru Pagten, príbehu svetoznámej spisovateľky Karen Blixen. Tá sa preslávila románom Spomienky na Afriku (1985), v ktorom rozpráva príbeh svojho života v Keni; v roku 1985 ho preniesol na filmové plátno Sydney Pollack a film získal 7 Oscarov.

Prehľad nových filmov na posledný januárový týždeň zakončíme thrillerom od režiséra Anthonyho Hayesa s názvom Zlato (Gold). Uprostred rozľahlej, jedinečnej a neľútostnej austrálskej púšti sa odohráva drsný thriller o chamtivosti, ktorá dokáže zatemniť ľudskú myseľ. Ako ďaleko dokážu ľudia zájsť pri ceste za nesmiernym bohatstvom? 

Dvaja cudzinci putujú austrálskou púšťou. Virgil ide za prácou, ktorá mu údajne zmení život, a má ho tam priviezť nie práve sympatický vodič Keith. Počas cesty sa im prehreje motor auta, a tak musia zastaviť uprostred vyprahnutej divočiny. Keď Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk pri jeho nohách. Začnú kopať a objavia ten najväčší balvan zlata, aký kedy kto našiel. Prvotné nadšenie sa premení na bezmocnosť, keď zistia, že vytiahnuť zo zeme takú veľkú hrudu zlata je nad ich sily.

Dohodnú sa na tom, že zlatý balvan bude strážiť Virgil, zatiaľ čo Keith odíde do najbližšieho mesta a zaistí potrebné vybavenie. Lenže sú uprostred úplnej pustiny a tak je najbližšie mesto dva dni cesty tam a dva dni cesty späť. Virgil tak musí zostať štyri dni sám uprostred púšte. K dispozícii má neveľkú zásobu vody, trochu jedla a plachtu, ktorá ho má ochrániť pred páliacim slnkom. A potom sa všetko skomplikuje. Najskôr sa Keith o niečo oneskorí. Sprvu len o deň, potom o ďalšie a ďalšie. Virgil pomaly začína prepadať zúfalstvu. Široko ďaleko nie je žiadna pomoc, len piesok, kamene a pár pokrútených stromov a kríkov. Spoločnosť mu robia iba divé psy, ktorí sa k nemu nepriblížia, kým má zapálený oheň. Ale drevo mu dochádza, rovnako tak jedlo a po tom, čo sa preženie piesočná búrka, príde Virgil aj o poslednú kvapku vody. V tej chvíli sa začnú diať podivné veci. Je s ním naozaj v púšti niekto ďalší, kto ho chce o zlato pripraviť, alebo sú to iba obyčajné preludy? Tak ako tak, nezostáva mu než čakať a dúfať, že sa pre neho Keith naozaj čoskoro vráti. V hlavných úlohách Zac Efron, Susie Porter, či Anthony Hayes. 

  Foto © ASFK/FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články