Prehľad filmov na február 2022 – Utiecť, Moonfall, Ulička nočných môr, Vreskot, Smrť na Níle,Belfast

1.2.2022|Ivet Kollárová|

Rok 2022 sa nám rozbehol rýchlym tempom a my dnes vítame druhý mesiac v roku, február. Neisté časy nám stále ovplyvňujú väčšiu časť života a návrat do (nejakého) normálu je stále v nedohľadne. Našťastie pre mnohých z nás vítané odreagovanie od reality všedných dní prichádza s filmami, ktoré si môžeme vychutnať na veľkom plátne (aj keď v obmedzenom režime). Najkratší mesiac v roku nám v kinách predstaví 21 nových filmov starostlivo naplánovanými našimi filmovými distribútormi. 

Uvidíme 7 hollywoodskych veľkofilmov a 14 menších klubových filmov, medzi nimi aj 4 v česko-slovenskej spolupráci. V minulosti bol február, resp. jeho koniec známy vrcholom oscarovskej sezóny. No už druhý rok po sebe toto pravidlo nebude platiť, a pokým to pred rokom bol až 25. apríl, tento rok sa udeľovanie cien Oscar uskutoční o mesiac skôr 27. marca. My ale v kinách uvidíme niekoľko potenciálnych oscarovských kandidátov, ako napríklad film Belfast, či animovaný dokument Utiecť.

Štyri filmové februárové týždne odštartuje prvý hneď s najväčšou porciou filmov, do oficiálnej kino-distribúcie prichádza sedem nových filmov. Jedným zo zaujímavých klubových filmov, ktorý je treba vidieť a je treba sa o ňom rozprávať je francúzska športová dráma od režisérky Charlène Favier - Slalom. Vo filme stretávame talentovanú pätnásťročnú lyžiarku, ktorá sa dostane do vychýreného kempu pod vedením prísneho bývalého šampióna. Neskúsená Lyz sa ocitá pod náporom fyzického a psychického tlaku zo strany trénera, ktorý svoje postavenie zneužije najhorším možným spôsobom. Hlavnú dvojicu vo filme bravúrne stvárnili Jérémie Renier a Noée Abita. 

Od slovenského režiséra Miroslava Bambušeka uvidíme drámu o našej prítomnosti, ku ktorej vedie cesta drsnou minulosťou, s poetickým názvom Ľudia krvi. V hlavných úlohách Karel Dobrý, Jiří Černý, Miloslav König, Tereza Hofová, či Juraj Bača. Prvý februárový týždeň uvidíme v kinách aj fínsky dokument v réžii Virpiho Suutariho - Aalto: Architect of Emotions o tom ako premýšľal a tvoril jeden z najvýznamnejších moderných architektov Alvar Aalto. 

Po 25. rokoch od originálu sa opäť vraciame do hororového univerza, kde zabijakom je muž s bielou maskou ducha. V réžii dvojice Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett prichádza do kín film Vreskot. Vo svojich ikonických rolách uvidíme aj trojicu Neve Campbell, Courteney Cox a David Arquette. Od majstra blockbustrov, režiséra Rolanda Emmericha uvidíme v kinách nový veľkolepý sci-fi film Moonfall. Zásah asteroidu zmení obežnú dráhu Mesiaca, a ten sa rúti priamo na Zem. Vesmírna posádka sa vydáva na záchrannú misiu s jediným cieľom. Odvrátiť zánik ľudstva a skazu našej planéty. V hlavných úlohách Halle Berry, Patrick Wilson, Michael Peña, Donald Sutherland, či Charlie Plummer.

Prvým potenciálnym oscarovským kandidátom z februárového prehľadu nových filmov je novinka od legendárneho vizionára a tvorcu fantazijných hororov Guillerma del Tora s názvom Ulička nočných môr. Mysteriózny noir thriller je adaptáciou rovnomenného románu z roku 1946 a rozpráva temný príbeh o podvodníkovi Stantonovi Carlisleovi, ktorý pre svoje obohatenie manipuluje smotánkou aj za pomoci psychiatričky, ktorá je ešte nebezpečnejšia ako on. V hlavných úlohách hviezdy Hollywoodu Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara, Ron Perlman, Mary Steenburgen a iní. 

Ďalším filmom, ktorý určite získa minimálne jednu oscarovskú nomináciu je dánsky animovaný dokument v réžii Jonasa Pohera Rasmussena s názvom Utiecť. Film rozpráva mimoriadny skutočný príbeh muža Amina, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti po prvýkrát odhaliť jeho skrytú minulosť, ktorá začala útekom z Afganistanu, keď bol ešte dieťaťom. Film bolo možné si pozrieť v rámci prehliadky severských filmov SCANDI 2022. 

Druhý februárový filmový týždeň predstaví v kinách päť nových filmov a hollywoodskym ťahákom je (konečne po niekoľkých odkladoch) akčná snímka zo série „Kingsman“ - The King's Man: Prvá misia v réžii Matthewa Vauhgna. Film je treťou časťou a zároveň prequelom k pôvodnému filmu Kingsman: Tajná služba. V hlavných úlohách Gemma Arterton, Aaron Taylor-Johnson, Matthew Goode, Ralph Fiennes, Daniel Brühl, Stanley Tucci, Charles Dance, Tom Hollander, Djimon Hounsou, či Rhys Ifans. Českým filmom na týždeň je film v réžii Iva Macharáčeka Tajomstvo starej bambitky 2.

V réžii Kat Coiro uvidíme romantickú komédiu, ktorá zapadne do dnešného sveta posadnutého sociálnymi sieťami, „lajkami“ a „followermi“ s názvom Vezmi si ma. V hlavných úlohách uvidíme Jennifer Lopez, Owena Wilsona, Utkarsha Ambudkara, či Sarah Silverman. Zaujímavý projekt natočil režisér Peter Jackson, ktorý na plátna kín prináša jedinečnú udalosť jednej z najväčších rock’n’roll-ových kapiel sveta The Beatles. K limitovanej sérii The Beatles: Get Back vychádza jedinečný záznam koncertu v celej jeho dĺžke s názvom The Beatles: Get Back - The Rooftop Concert. Film je remastrovaný a pripravený pre veľké plátna IMAX. 

Piatym filmom na druhý februárový týždeň je snímka, ktorú sme mali rovnako možnosť vidieť v rámci prehliadky SCANDI 2022. Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza snímka od režisérky Charlotte Sieling - Margrete - kráľovná severu o žene, ktorá zjednotila Škandináviu. V hlavnej úlohe Kráľovnej Margrete exceluje dánska herečka Trine Dyrholm. 

Šesť nových filmov prinesie tretí februárový týždeň, s troma hollywoodskymi veľkofilmami, dvoma klubovými a jedným česko-slovenským filmom. Po niekoľkých odkladoch prichádza do kín odvážny tajomný thriller v réžii Kennetha Branagha, nakrútený podľa románu Agathy Christie z roku 1937, o citovom chaose a smrteľných následkoch chorobnej lásky s názvom Smrť na Níle. A podobne ako tomu bolo v predchádzajúcom filme Smrť v Orient exprese, aj tu uvidíme veľmi dobré herecké obsadenie: Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Annette Bening, Letitia Wright, či Russell Brand. Z predchádzajúceho filmu si svoju úlohu zopakuje Tom Bateman a slávneho belgického detektíva Hercula Poirota si opäť zahrá Kenneth Branagh. Najmenších poteší animovaná rozprávka o roztomilom „malom“ psíkovi v snímke Veľký červený pes Clifford v réžii Walta Beckera.

Nasledujúce dve snímky patria do vyberanej kolekcie klubových filmov, ktoré treba vidieť a, o ktorých príbehoch sa musí rozprávať. Oba boli súčasťou prehliadky Be2Can. V našich kinách sa neobjavuje veľa austrálskych filmov, o to je tento vzácnejší. Austrálsky režisér Justin Kurzel natočil sociálnu a osobnostnú drámu Nitram. Film sleduje udalosti, ktoré v roku 1996 vyústili do masakra v Port Arthure v Tasmánii, v snahe pochopiť, prečo a ako k tomuto zverstvu došlo. Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2021 a odniesol si aj cenu pre najlepšieho herca Caleba Landry Jonesa, ktorý exceluje v úlohe problematického a nepochopeného mladíka Nitrama. V ostatných úlohách Judy Davis, Anthony LaPaglia, či Essie Davis.

Maďarský režisér Dénes Nagy natočil vojnovú drámu z Druhej svetovej vojny Prirodzené svetlo. Snímka nie je iba vojnovým filmom. Nasiaknutý živým, hmlistým svetlom hovorí o temnom pochode vojakov, ktorí neustále čelia morálnym dilemám. Čo by mal človek urobiť, aby prežil? V hlavných úlohách Ferenc Szabó, László Bajkó, Tamás Garbacz, či Gyula Franczia. Film mal premiéru na MFF Berlinale 2021 a vyhral cenu Strieborného medveďa pre najlepšieho režiséra. 

V slovensko-českej koprodukcii vznikla komédia na motívy bestselleru Evity Twardzik, V lete ti poviem, ako sa mám v réžii Marty Ferencovej. Spleť vzťahov, reálnych a zároveň vtipných situácií, ktoré prináša sám život. Film o priateľoch, ktorých snaženie smeruje k jedinému cieľu: „BYŤ ŠŤASTNÝ“. V hlavných úlohách Tereza Kostková, Mariá Miezga, Dana Rogoz, Martin Hormann, Andreea Vasile, Onřej Sokol, Ján Koleník, Soňa Norisová, či Simona Babčáková. Z hry veľkofilm, z malých obrazoviek na veľké plátno. Do kín prichádza adaptácia populárnej akčnej hry v réžii Rubena Fleischera - Uncharted. Potomok slávneho hľadača pokladov Francise Drakea, Nathan Drake, konečne našiel stopu k zlatej soške zo Zlatého mesta v El Doradu. Keď sa však vydá na cestu, objaví  sa nemilosrdný Moncadom, ktorý verí, že on a jeho rodina sú právoplatnými dedičmi a celé pátranie sa premení na celosvetové preteky v boji o tento poklad.. v hlavných úlohách Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali a iní. 

Štvrtý februárový týždeň prinesie do kín tri exkluzívne snímky. Prvou je potenciálny oscarovský kandidát a favorit sezóny, čierno-biela životopisná snímka Belfast v réžii Kennetha Branagha, ktorý sa vrátil do svojho detstva v severoírskom hlavnom meste v 60. rokoch minulého storočia a vyrozprával príbeh svojej rodiny na pozadí nepokojov medzi skupinami Protestantov a Katolíkov. V hlavných úlohách Jude Hill, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, či Dame Judi Dench. 

Ďalšia snímka má na konte niekoľko významných nominácii, medzi inými na ceny Český lev (ktoré sa ešte len budú udeľovať), Európske filmové ceny, či francúzske národné ceny César v kategóriách animovaný film a premiéru mala na MFF Karlovy Vary 2021. Môže medzi malou myškou a veľkým lišiakom vzniknúť naozajstné priateľstvo? Odpoveď nájdu nielen tí najmenší, ale aj väčší a aj najväčší diváci v animovanom dobrodružstve Myši patria do neba od dvojice tvorcov Jan Bubeníček a Denisa Grimmová. Film má impozantný český dabing, no my ho v kinách uvidíme s tým slovenským. 

Posledným filmom v prehľade na filmový február je fínska životopisná dráma Tove od režisérky Zaidy Bergroth, ktorý rozpráva skutočný príbeh o autorke čarovného sveta Muminovcov – Tove Jansson. Film sme mohli vidieť v rámci prehliadky severského filmu SCANDI 2022.

  Foto © Magicbox/ASFK/CinemArt/FilmEurope/ForumFilm

Súvisiace články