Smrť na Níle, Uncharted, Nitram, či Prirodzené svetlo medzi šiestimi novými filmami od dnes v kinách

17.2.2022|Ivet Kollárová|

Tretí februárový týždeň si pre nás pripravil šesť nových filmov podelených do sekcii hollywoodske ťaháky, klubové klenoty, pre deti a slovensko-česká spolupráca. 

Po dvoch rokoch odkladov sa konečne dostáva do kín najnovšia adaptácia rovnomenného románu od spisovateľky Agathy Christie z roku 1937 Smrť na Níle (Death on the Nile). Tento odvážny tajomný thriller o citovom chaose a smrteľných následkoch chorobnej lásky režíroval Kenneth Branagh. Egyptská dovolenka belgického súkromného očka Hercula Poirota na palube úchvatného riečneho parníka sa zmení na desivé pátranie po vrahovi, keď sa idylická svadobná cesta dokonalého páru tragicky skončí.

Na pozadí veľkolepej púšte a majestátnych pyramíd v Gize sa odohráva príbeh neskrotnej vášne a zničujúcej žiarlivosti v skupine kozmopolitných, bezchybne oblečených cestujúcich, a vďaka zápletke s viacerými zvratmi diváci hádajú, kto je vrah, až do záverečného šokujúceho rozuzlenia. V Smrti na Níle sa znova stretol filmársky tím, ktorý stál za celosvetovým hitom Vražda v Orient Expresse a Kenneth Branagh, sedemkrát nominovaný na cenu Akadémie, hrá kultového detektíva Hercula Poirota. Spolu s ním vo filme vystupuje hviezdne zoskupenie podozrivých: Tom Bateman, Annette Bening (štyrikrát nominovaná na Oscara), Russell Brand, Letitia Wright, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey a mnohí ďalší. Podľa režiséra/producenta Kennetha Branagha v Smrti na Níle zobrali luxusný námet Agathy Christie a poľudštili príbeh, aby publikum dostalo akciu, cestopis a prestížny výlet v jednom. „V dnešných ťažkých časoch, ktorými si prechádzame tento rok, ľuďom dobre padne plavba po Níle a výlet do starovekej majestátnej nádhery Egypta,“ vraví Branagh. „A vždy je to zábavnejšie, ak k tomu máme prekvapivú zápletku plnú zvratov, ktorá vás nadchne a vydesí, ale múdro, s ľudskými emóciami, súcitom a hlbokými citmi, s ktorými sa vie každý zžiť.“

Rodinným filmom na tento týždeň je dobrodružná fantazijná komédia Veľký červený pes Clifford (Clifford the Big Red Dog) od režiséra Walta Beckera. Keď si ho Emily zaobstarala, bol Clifford malé, roztomilé a červené šteniatko, z ktorého cez noc vyrástol obrovský pes. A keď hovoríme obrovský, myslíme tým, že na výšku meria skoro tri metre. V malom mestskom byte je taký pes veľmi nepraktický. Lenže Emily ho zbožňuje a za žiadnu cenu sa ho nevzdá. Komédia Veľký červený pes Clifford je adaptáciou rovnomennej populárnej detskej knižky Normana Birdwella. V hlavných úlohách Darby Camp, Jack Whitehall, Izaac Wang, John Cleese, Sienna Guillory, Tony Hale, David Alan Grier, Russell Peters, Ty Jones, Siobhan Fallon Hogan, Kenan Thompson, či Rosie Perez. Film sa premieta so slovenským dabingom.

V klubovom okienku máme dva výnimočné filmy, ktoré minulý rok bodovali na medzinárodných filmových festivaloch Berlinale a Cannes. Austrálsky režisér Justin Kurzel natočil sociálnu a osobnostnú drámu Nitram. Film sleduje udalosti, ktoré v roku 1996 vyústili do masakra v Port Arthure v Tasmánii, v snahe pochopiť, prečo a ako k tomuto zverstvu došlo. 

V polovici 90. rokov minulého storočia žije Nitram so svojou matkou a otcom na jednom z austrálskych predmestí. Cíti sa izolovaný a frustrovaný z toho, že nie je schopný nikam zapadnúť, až kým nečakane nenájde blízku priateľku v samotárskej dedičke Helene. Keď tento vzťah narazí na tragický koniec, Nitramova osamelosť a hnev rastú a jeho postupný úpadok vyústi do katastrofy. V hlavných úlohách Caleb Landry Jones, Judy Davis, Anthony LaPaglia, Essie Davis, Phoebe Taylor, Sean Keenan, Conrad Brandt, či Jessie Ward. Landry Jones získal za výkon v hlavnej úlohe cenu pre najlepšieho herca na MFF Cannes.

Maďarský režisér Dénes Nagy natočil vojnovú drámu z Druhej svetovej vojny Prirodzené svetlo (Természetes fény). Snímka nie je iba vojnovým filmom. Nasiaknutý živým, hmlistým svetlom hovorí o temnom pochode vojakov, ktorí neustále čelia morálnym dilemám. Čo by mal človek urobiť, aby prežil?

Druhá svetová vojna, okupovaný Sovietsky zväz. István Semetka je jednoduchý maďarský farmár, ktorý slúži ako desiatnik v špeciálnej prieskumnej jednotke partizánov. Na ceste do odľahlej dediny jeho rota padá pod nepriateľskou paľbou. Veliteľ je mŕtvy, a tak Semetka musí prekonať svoje obavy a prevziať velenie nad jednotkou, pretože je uväznený v chaose, ktorý nemôže ovládať. V hlavných úlohách Ferenc Szabó, László Bajkó, Tamás Garbacz, Gyula Franczia, Stuhl Erno, Szilágyi Gyula, Mareks Lapeskis, či Kozó Krisztián. Za film si Dénes Nagy z MFF Berlinale 2021 odniesol cenu pre najlepšieho režiséra. 

Po knižných adaptáciách prichádza do kín aj adaptácia populárnej videohry. Režisér Ruben Fleischer natočil Uncharted. Potomok slávneho hľadača pokladov Francise Drakea, Nathan Drake, konečne našiel stopu k zlatej soške zo Zlatého mesta v El Doradu. Keď sa však vydá na cestu, objaví  sa nemilosrdný Moncadom, ktorý verí, že on a jeho rodina sú právoplatnými dedičmi a celé pátranie sa premení na celosvetové preteky v boji o tento poklad..

Pouličného zlodeja Nathana Drakea naverbuje skúsený hľadač pokladov Victor „Sully“ Sullivan, aby získal späť majetok, ktorý stratil Ferdinand Magellan pred 500 rokmi. To, čo sa pre dvojicu začína ako lúpež, sa premení na celosvetové preteky v boji o cenu pred nemilosrdným Moncadom, ktorý verí, že on a jeho rodina sú právoplatnými dedičmi. Ak Nate a Sully dokážu rozlúštiť stopy a vyriešiť jednu z najstarších záhad sveta, môžu nájsť poklad za 5 miliárd dolárov a možno aj Nateovho dlho strateného brata... v hlavných úlohách Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Patricia Meeden, či Sarah Petrick. Film sa premieta ako aj so slovenskými titulkami, tak aj s českým dabingom. 

Posledný film v prehľade nových filmov vznikol v slovensko-českej spolupráci a je rovnako adaptáciou rovnomenného románu. Režisérka Marta Ferencová prichádza s komédiou V lete ti poviem, ako sa mám. Priatelia sú rodina, ktorú si vyberieš. Spleť vzťahov, reálnych a zároveň vtipných situácií, ktoré prináša sám život. Film o priateľoch, ktorých snaženie smeruje k jedinému cieľu: „BYŤ ŠŤASTNÝ“.

Komédia na motívy bestselleru Evity Twardzik, V lete ti poviem, ako sa mám, mapuje životy partie štyridsiatnikov, ktorí sa kamarátia od detstva a dodnes sa stretávajú už spolu so svojimi rodinami. Po rokoch sa ale začínajú objavovať tajomstvá, ktoré ich životy navždy zmenia.

Tesne pred Vianocami oznámi Ivane (Tereza Kostková), ktorá žije len pre rodinu, jej manžel Martin (Marián Miezga) vec, ktorá jej zničí sviatky, a o ktorej vie len ich spoločná kamarátka Adriana (Dana Rogoz), rozvodová právnička. Tá sa ako jediná z partie nevydala a nemá deti. Žije sama, ale udržiava pomer so svojim šéfom Filipom (Martin Hofmann). Ďalšia z partie Ela (Andreea Vasile) je známa televízna moderátorka, ktorá vedie harmonický život s prekladateľom kníh Andrejom (Ondřej Sokol) a ich desaťročnými dvojičkami, kým sa nečakane neobjaví jej bývalá láska Dávid (Ján Koleník). Partiu uzatvára majiteľ reštaurácie Vlado (Pavel Bartos), ktorý sa po rozvode s Vierou (Soňa Norisová) druhýkrát oženil s mladšou Broňou (Dominika Morávková). Po skúsenostiach z predošlého vzťahu si neželá, aby jeho žena pracovala, tak Broňa robí všetko pre to, aby sa o jej pracovných aktivitách nedozvedel. Ela jej v tom pomáha. Spleť tajomstiev, koré majú medzi sebou nielen páry, ale aj samotní priatelia, sa začne ešte viac zamotávať, keď sa na Adrianu obráti premiérova manželka (Petra Vajdová) a chce svojho muža (Jaroslav Plesl) opustiť v čase predvolebnej kampane... okrem vyššie spomínaných hercov si vo filme zahrali aj Simona Babčáková, Dominika Zeleníková, či Tomáš Uhliarik.

  Foto © CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm/Itafilm

Súvisiace články