Oscar 2022 - show v troch dejstvách s tromi moderátorkami, Fan Favorite filmom a novým formátom

23.2.2022|Ivet Kollárová|

Udeľovanie najprestížnejšej filmovej ceny – Oscar sa bez pár dní bude konať už za mesiac, presnejšie v nedeľu 27. marca. Nominácie, do ktorých sa túto sezónu dostali snímky zverejnené za skrátené obdobie od 1. marca do 31. decembra 2021 (minulá sezóna bola kvôli covidu predĺžená o dva mesiaca) sú známe a s 12timi nomináciami vedie snímka Sila psa režisérky Jane Campion. Finálne hlasovanie Akademikov, ktorí sa rozšírili na 9 487 členov, sa spúšťa 17. marca. Akademici majú šesť dní na to, aby priradili svoj hlas svojmu favoritovi až do posledného dňa hlasovania, čo je 22. marec.

Akadémia filmového umenia a vedy sa spolu s organizátormi a producentmi udeľovania vždy snažia vylepšiť samotnú show, prísť s niečím novým, prelomovým, čo by zvýšilo atraktivitu celého udeľovania, prilákalo divákov k televíznym obrazovkám a zvýšilo tak sledovanosť, ktorá rok čo rok upadá. A skoro každý rok vymyslia niečo „unikátne“, čo nie len že rozprúdi debatu o samotných Oscaroch, ale aj zdvihne žlč ľuďom z filmového biznisu a fanúšikom, ktorým záleží na filmoch a ich tvorcoch.

Pred pár rokmi sme počuli o zavedení novej kategórie Populárny film, ktorá ako rýchlo uzrela svetlo sveta, tak rýchlo sa z neho pobrala preč, aj keď verím, že Akadémia ju má stále v zálohe v priečinku „najlepšie oscarovské nápady“. Organizátori udeľovania Oscarov každoročne bojujú s časom trvania show, čo viedlo, myslím v sezóne 2018-2019 k ďalšiemu „skvelému“ nápadu. A síce po vzore divadelných cien Tony sa rozhodlo z 24 (vtedy ešte nebola spojená kategória zvuk) kategórii vyhlásiť štyri mimo živého vysielania cez komerčné prestávky. Jednalo sa o kategórie kamera, strih, make-up a vlasy, krátky hraný film. Medzi tvorcami naprieč Hollywoodom sa zdvihla vlna kritiky a po petícii adresovanej Akadémii sa toto rozhodnutie zrušilo.

Strih do roku 2022, kde sa vyššie spomenuté nápady vracajú aj s úrokmi. Akadémia sa rozhodla pre tento rok do hlasovacieho procesu zapojiť aj verejnosť. Na tom by nebolo nič zlé, ak by sa nejednalo, z môjho pohľadu, o upgrade kategórie populárny film, ktorý bude zvolený verejnosťou prostredníctvom sociálnej siete Twitter s použitím hashtagu #OscarsFanFavorite. Film, ktorý do 3. marca získa najviac hlasov bude vyhlásený v priebehu živého vysielania. Akadémia a producenti show idú vyslovene po zvýšení popularity Oscarov ako u mladšej generácie, tak aj u „prvo-sledovateľov“. Súčasťou Twitter hlasovania je aj výherný balíček, ktorý jednému šťastlivcovi vynesie cestu do LA na budúci ročník Oscar 2023. Ak by ste sa chceli ešte zapojiť do hlasovania o naj film, nemusíte sa obťažovať, hlasovanie je určené výhradne pre obyvateľov US. 

Akadémia si tak „kategóriou“ Fan Favorite pravdepodobne kompenzuje nenominovanie viacerých väčších blockbustrov v hlavných kategóriách, v ktorých sa objavil len film Duna a dáva priestor verejnej mienke. Avšak spolupráca s Twitterom tu nekončí. Verejnosť sa môže taktiež zapojiť do akcie „Podeľ sa o svoju najobľúbenejšiu scénu z filmov“ s použitím #OscarsCheerMoment. Najlepšia scéna, ktorá vyhrá dostane priestor v rámci živého prenosu udeľovania Oscarov

Na druhú stranu sa Akadémia a producenti show opäť rozhodli vyškrtnúť zo živého vysielania niekoľko kategórii, asi aby ušetrili čas a udeľovanie skrátili na ich vytúžené tri hodiny...? A pokiaľ to pred rokmi boli len štyri, tento ročník to bude až osem kategórii a to strih, zvuk, originál hudba, výprava, make-up a vlasy, krátky film, krátky dokumentárny filmkrátky animovaný film. Ale dobre, že dostane priestor twitter.. 

No ako dodal prezident Akadémie David Rubin, víťazi budú vyhlásení hodinu pred začiatkom živého vysielania, na pódiu divadla Dolby Theatre, pred nejakými divákmi v obecenstve. Ich ďakovné reči budú zaznamenané a potom v priebehu večera budú zapracované do živého vysielania. Či to bude v rámci reklamných blokov, či iného priestoru, špecifikované nie je, no zmysel to nemá žiadny a akurát to Akadémiu ukazuje v zlom svetle, ktorá nie je schopná si uctiť všetky kategórie jednotne, aj technické, aj kreatívne, či krátky formát filmov. A rovnako ako tomu bolo pred rokmi, aj teraz sa za toto rozhodnutie na Akadémiu valí vlna kritiky.


AMPAS - Oscar © 2022 ABC Entertainment

V rámci živého vysielania by sme mali vidieť niekoľko hudobných vystúpení, ktoré budú prezentovať nominované piesne z filmov, pripravené sú krátke montáže videí z filmov, či iné hudobné, či komediálne vstupy. A to ma privádza k ďalšej novinke tohtoročného udeľovania Oscarov. Keďže organizátori dúfajú v len trojhodinovú show, tá bude nastavená do divadelného módu troch dejstiev. A každé dejstvo/hodina bude mať svojho moderátora, resp.. 94. ročník udeľovania cien Oscar budú moderovať tri herečky-komičky: Regina Hall, Amy SchumerWanda Sykes. Bližšie detaily známe nie sú, takže to bude určitým prekvapením, ako to celé nakoniec bude vyzerať. 

A čerešnička na záver v podobe covidových opatrení, ktoré sa teda uvoľňujú aj v Los Angeles, no na Oscaroch zase niekomu vypadlo logické myslenie a zvíťazila úplná absurdita (nech už sa na to pozeráte z akéhokoľvek pohľadu). Prezentujúci a hudobníci nemusia byť očkovaní, ale nominovaní a hostia musia byť a plus k tomu sa ešte musia preukázať dvoma negatívnymi PCR testami.... rúška, či respirátory nemusia mať ľudia sediaci blízko pódia, tí budú od seba sedieť vo väčších rozstupoch. Avšak tí čo sedia ďalej od pódia a na balkónoch respirátory mať musia.. k tomu sa už naozaj nedá čo povedať. Už vidím tie zmätky, ak nominovaný je zároveň aj prezentujúcim :)

94. ročník udeľovania cien Akadémie Oscar sa uskutoční 27. marca 2022 v centre Hollywood & Highland v divadle Dolby Theater v Los Angeles. O priamy prenos, ktorý bude vysielaný celosvetovo do viac ako 200 miest sa postará stanica ABC

Nominácie na Oscara 2022 vedie film Sila psa. Medzi nominovanými aj Belfast, Duna,či West Side Story

Zdroj:  abc.com Foto © 2021 Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Súvisiace články