Prehľad filmov na marec 2022 – Batman, France, Drive My Car, Morbius, Encanto, Krotitelia duchov 3

1.3.2022|Ivet Kollárová|

Nový filmový mesiac väčšinou začíname s nadšením nad všetkými zaujímavými, dlho-očakávanými novinkami, ktoré uvidíme na veľkom plátne.. a že ich v mesiaci marec nie je málo. Avšak, zdá sa ako keby sa svet vydal na zlé chodníčky (alebo ho tam dotlačili ľudia) a my zažívame opäť raz niečo nepredstaviteľné. Po dvojročnom trápení s covidom, sa svet presunul doslova na bojové pole, ktoré je navyše extrémne blízko Slovenska. Vojenský konflikt na Ukrajine rázne odsudzujeme, stojíme za najzraniteľnejšími obyvateľmi - civilistami, ako ukrajinskými, tak aj ruskými, ktorí doplácajú na túto nezmyselnú politickú hru, a ktorí si rozhodne takýto život, takýto svet neprajú.

O to viac je potrebné si v tejto dobe pripomínať, čo je v živote dôležité a netrápiť sa maličkosťami, ktoré sú na konci dňa malicherné. Aj keď myslíme na našich východných susedov, je dôležité pokračovať v našom každodennom živote. Jedným dôležitým médiom, ktoré dokáže človeka odreagovať a odviesť pozornosť z reality ťažkých dní sú filmy. A filmový mesiac marec má v ponuke 24 výnimočných filmov, ktoré je potrebné vidieť na veľkom plátne. Zároveň sa mesiacom marec dostávame do poslednej fázy oscarovskej sezóny, ktorej vrcholom bude udeľovanie cien Oscar a to koncom mesiaca 27. marca. Pred tým nás neminú ceny Spirit Awards, BAFTA, či ceny z radov profesionálov SAG, DGA, WGA a PGA. 

Výbornou správou pre kino-priemysel sú zrušené režimy OP, OTP, OP+ a iné nezmyselnosti a kiná sú od 26. februára otvorené a dostupné pre všetkých. V súvislosti s tým sa môžeme tešiť aj na dve výnimočné filmové prehliadky, ktoré nás čakajú začiatkom, resp. v polovici mesiaca, a ktoré si môžeme po dvoch rokoch vychutnať osobne v kinách. Prvou je prehliadka Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème, ktorá štartuje už 7. marca. Pár dní po jej skončení sa 16. marca začne Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava, ktorý sa neskôr presunie aj do ostatných slovenských miest.

Spomedzi 24 nových filmov, ktoré nás čakajú v priebehu piatich týždňov, môžeme očakávať minimálne päť hollywoodskych veľkofilmov – ako Encanto, Sanitka, Krotitelia duchov: Dedičstvo, či Morbius a rovnaký počet klubových snímok, medzi ktorými sú chuťovky ako C’mon C’mon, Drive My Car, Sibyl, či Oľga. Avšak absolútnym ťahákom mesiaca je rok odkladaný film režiséra Matta Reevesa, ktorý nazerá na začiatky gothamského bojovníka proti zločinu a samozvaného pomstiteľa v maske v tvare netopiera s názvom Batman. Tu niet čo iné dodať len to, že v hlavných úlohách sa predstavia Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Colin Farrell, Jeffrey Wright, Andy Serkis, či Peter Sarsgaard. 

Prvý marcový týždeň okrem Batmana ponúkne ešte ďalšie dve menšie, no o to významnejšie snímky. Tvorcovia Jana Mináriková, Dušan Bustin, Paula Reiselová a Marek Moučka natočili cyklus filmov Budujeme Slovensko, ktorého producentom je Peter Kerekes. Vo filmoch sa dobrodružstvo objavovania opustených stavieb mení v dobrodružstvo skúmania slovenskej histórie. Americký režisér Mike Mills natočil dojímavý minimalisticko-intímny príbeh o vzťahoch detí a dospelých o minulosti a budúcnosti v snímke C'mon C'mon. Keď sestra požiada rozhlasového novinára, aby sa postaral o jej 9-ročného syna, nečakané stretnutie sa mení na cestu naprieč Spojenými štátmi. Hlavnú dvojicu si zahrali Joaquin Phoenix a malý talent Woody Norman, ktorý získal za svoj výkon vo filme nomináciu na cenu BAFTA.

Druhý marcový týždeň príde do kín päť nových filmov. Klubovým lákadlom je francúzska snímka, ktorá do oficiálnej distribúcie dorazí hneď po prehliadke Crème de la Crème od režiséra Bruna Dumonta, France. Film vhodný aj do dnešnej (a vlastne akejkoľvek) doby, satira na tému spracúvania informácií televíznymi kanálmi, v ktorej špirála udalostí zapríčiní pád hviezdnej televíznej novinárky. V hlavnej úlohe excelentná Léa Seydoux. Ďalším francúzskym filmom je dráma od režisérky Elie Wajeman, Anarchisti s výbornou dvojicou Tahar Rahim a Adéle Exarchopoulos. 

Pre najmenších, no myslím, že nasledujúca snímka sa bude páčiť aj väčším, si druhý marcový týždeň pripravil hudobnú animovanú disneyovku Encanto: Čarovný svet od tvorcov Jared Bush, Byron Howard a Charise Castro Smith. Príbeh rozpráva o neobyčajnej rodine Madrigalovcov, ktorých kúzlo Encanta obdarilo jedinečnými schopnosťami, až na Mirabel, ktorá si pripadá obyčajná a nepotrebná. Film sa premieta ako v origináli s titulkami, tak aj so slovenským dabingom. Českou komédiou týždňa film s názvom Betlehemské svetlo od režiséra/herca Jana Svěráka. V nápaditej snímke sa literárne postavy dožadujú svojho vlastného deja a starnúcemu spisovateľovi, ktorému písanie ide zo dna na deň ťažšie, dávajú poriadne zabrať, rovnako ako jeho osobný život. Okrem Svěráka si vo filme zahrali aj Daniela Kolářová, Ondrej Vetchý, Jitka Čvančarová, Jan Budař, Tereza Ramba, či Vojtech Kotek.

Posledný film v druhom marcovom týždni natočila dvojica Reid Carolin a Channing Tatum. Road movie, komédia a dojímavý film pre všetkých milovníkov psov v jednom. Channing Tatum sa v snímke Pes vydá na cestu popri pobreží Tichého oceánu spolu so štvornohou spoločníčkou, ktorú vezie na pohreb jej bývalého pána. Obidvaja cestovatelia sú svojrázni a tvrdohlaví a rozhodne to nie je láska na prvý pohľad. 

Tretí marcový filmový týždeň ponúkne v kinách štyri nové filmy. Hollywoodskym ťahákom je novinka režiséra Michaela Baya, akčná krimi dráma Sanitka. Keď sa jedného dňa v uliciach LA pretnú tri ľudské osudy, nenávratne sa zmenia. Po nevydarenej lúpeži banky sa Will a Danny ocitajú v sanitke, v ktorej majú ako rukojemníkov postreleného policajta a skúsenú záchranárku. V hlavných úlohách Yahya Abdul-Mateen II, Jake Gyllenhaal, či Eiza González. Klubovým ťahákom pre malých aj veľkých je animovaná snímka od dvojice Jan Bubeníček a Denisa Grimmová Myši patria do neba. Môže medzi malou myškou a veľkým lišiakom vzniknúť naozajstné priateľstvo? Film získal nomináciu na francúzskych cenách César a Európskych filmových cenách. Zvíťaziť sa mu v ani jednom prípade nepodarilo. 

V marci do kín mieri snímka s silvestrovským, novoročným podtónom. Keďže sme v decembri do kín nemohli, snímka sa presunula o tri mesiace neskôr. Režisér Jakub Kroner natočil romantickú komédiu Šťastný nový rok 2: Dobro došli. V hlavných úlohách Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jozef Vajda, či Dagmar Havlová. Od južných susedov prichádza do kín mysteriózny horor Post Mortem v réžii Pétera Bergendyho. Po prvej svetovej vojne sa posmrtný fotograf a malé dievča stretávajú v malej dedinke, v ktorej nadprirodzené javy vyťahujú na svetlo sveta duchov, ktorí nechcú opustiť tento svet, ani tu žiť v mieri so živými.

Štvrtý marcový týždeň prinesie do našich kín najviac nových filmov. Tešiť sa môžeme až na osem noviniek. Vyše tridsať rokov od posledných Krotiteľov duchov prichádza ďalšie dobrodružstvo. V réžii Jasona Reitmana prichádza na plátna kín jeden z hollywoodskych ťahákov týždňa, film Krotitelia duchov: Dedičstvo, ktorým vzdáva hold svojmu otcovi Ivanovi, ktorý sa postaral o originály z roku 1984 a 1989, a ktorý nedávno opustil tento svet. Vo filme uvidíme Paula Rudda, Carrie Coon, Finna Wolfharda, Mckennu Grace, Annie Potts, ale aj známe tváre Billa Murrayho, Sigourney Weaver, Ernieho Hudsona, či Dana Aykroyda. 

Nie ste fanúšikom marveloviek a DC-oviek a nehľadáte za každú cenu super-hrdinu, ktorý by zachránil svet? Tak francúzska komédia Badman v réžii Philippeho Lacheaua je ako stvorená pre vás. Pripravte sa na bláznivú akciu v podaní Cedrica, lúzera a béčkového herca, ktorý má pred sebou novú filmovú úlohu, ktorá ho pohltí viac ako by mala. A navyše nešťastnou náhodou stratí pamäť a jeho filmová postava super-hrdinu sa stáva jeho reálnym životom, v ktorom sa chystá zachrániť svet. Pre malých je opäť pripravený film a to v podobe animáku Príšerákovci 2 od režiséra Holgera Tappeho. 

Do oficiálnej kino-distribúcie mieri štvrtý marcový týždeň aj jeden z najúspešnejších japonských filmov tejto oscarovskej sezóny. V réžii Ryûsuke Hamaguchiho prichádza dráma Drive My Car. Filmová adaptácia poviedky Haruki Murakamiho sleduje slávneho divadelného herca a režiséra Yusuke Kafuku, ktorý je na ceste do Hirošimy, aby režíroval hru Strýko Vanya. Jednou z jeho vášní je šoférovanie červeného Saabu 900, ktoré musí prenechať mladej šoférke. Počas spoločných jázd zistia, že majú veľa spoločného a nájdu spôsob, ako sa vyrovnať so svojimi traumami a pocitmi viny a ísť ďalej. Film mal premiéru na MFF Cannes 2021 odkiaľ si odniesol cenu za najlepší scenár, odtiaľ prešiel rôznymi cenami kritikov cez zisk Zlatého glóbusu za najlepší cudzojazyčný film až po zisk štyroch nominácii na ceny Oscar v kategóriách najlepší film, réžia, adaptovaný scenár a medzinárodný film.

Od bratskej dvojice Aaron a Adam Nee prichádza do oficiálnej kino-distribúcie akčná komédia Stratené mesto. Autorka populárnych romanticko-dobrodružných noviel a model, podľa je predlohou obálok jej  knižiek, sa vinou série nešťastných náhod ocitnú uprostred amazonského pralesa. Jedna vec je o dobrodružstve písať, druhá vec je ho zažiť. V hlavných úlohách Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, či Brad Pitt. Druhým animovaným filmom pre deti a dospelých je japonská reinkarnácia klasiky Kráska a zviera pod režisérskou taktovkou Mamoru Hosodu Belle, ktorú poňal originálnym a rýdzo súčasným spôsobom. Českým filmom na týždeň je dráma režiséra Václava Kadrnky, Správa o záchrane mŕtveho so Zuzanou Mauréry, či Vojtěchom Dykom v hlavných úlohách.

Vraví sa, že na dobré veci si musíme počkať. To je prípad aj ďalšieho francúzskeho filmu na tento mesiac, ktorý mal premiéru na MFF Cannes 2019. Z prehliadky Crème de la Crème do oficiálnej kino-distribúcie prichádza štvrtý marcový týždeň osobnostná dráma od režisérky Justine Trier, Sibyl. Psychoanalytička sa vracia ku svojej vášni písaniu. Pre svoj nový román si potajme za inšpiráciu zvolí problémový milostný život mladej herečky Margot, ktorá k nej prichádza pre radu. Situácia sa vyhrotí na ostrove Stromboli, kam Margot odchádza nakrúcať nový film a Sibyl jej má robiť psychickú podporu. Situáciu komplikuje aj problémový osobný život psychoanalytičky. V hlavných úlohách Virginie Efira, Adéle Exarchopoulos, Sandra Hüller, Laure Calamy, Niels Schneider, či Gaspard Ulliel.

Posledný piaty marcový týždeň uzavrú v kinách štyri nové snímky. Hollywoodskym ťahákom je marvelovka v réžii Daniela Espinosu, Morbius. Oscarový Jared Leto sa predstaví ako geniálny vedec Michael Morbius, ktorý trpí zriedkavou chorobou krvi. Keď sa zdá, že na ňu konečne našiel liek, začnú sa prejavovať jeho vedľajšie účinky... okrem Leta si vo filme zahrali aj Matt Smith, Jared Harris, J.K. Simmons, či Adria Arjona. Po dvoch rokoch sa na plátna kín vracia najrýchlejší modrý ježko v pokračovaní adaptácii hry, Ježko Sonic 2 v réžii Jeffa Fowlera. Vo filme si zahrali James Marsden, Jim Carrey a hlasy v origináli prepožičali Ben Schwartz, či Idris Elba. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom.

Aj posledný marcový týždeň príde do kín český film. Režisér Martin Horský natočil komédiu Srdce na dlani. Láske na veku, ani mieste nezáleží. Nikdy nevieme, kedy a kde nás stretne. Môžeme sa zamilovať v škôlke, na dôchodku, na ulici, v parku. Kedykoľvek a kdekoľvek. Hlavnými postavami príbehu sú postaršia dvojica Josef a Maruška, päťročný Honzík s mamou Aničkou a jej dávnou láskou Pavlom. Láska prináša do životov našich hrdinov nádej a krásu, ale aj komplikácie a prekážky, ktoré budú musieť s úsmevom a dobrou vôľou prekonať. V hlavných úlohách Bolek Polívka, Eliška Balzerová, Jana Pidrmanová, Matouš Ruml, či Vladimír Polívka.

Záver mesiaca marec obstará snímka vo švajčiarsko-francúzsko-ukrajinskej spolupráci s názvom Olga od režisérky Elie Grappe. Snímku uvidíme rovnako aj v rámci prehliadky Crème de la Crème, ktorú bude už 7. marca otvárať. Pätnásťročná ukrajinská gymnastka uteká do Švajčiarska, kde sa snaží zaistiť si miesto v Národnom športovom centre. Keď na Ukrajine vypukne Majdanský prevrat, narastá v nej úzkosť pretože jej rodina je toho súčasťou. Vysoko aktuálny film k súčasnej situácii. Nám ostáva len dúfať, že kompetentní dostanú rozum a všetko sa čím skôr skončí.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/ASFK/CinamArt/Itafilm/

Súvisiace články