Dnes do kín prichádzajú tri snímky – Batman, Budujeme Slovensko a C’mon C’mon

3.3.2022|Ivet Kollárová|

Prvým marcovým filmovým týždňom štartuje maratón dobrého filmu rozdelený do plných piatich týždňov. A keďže si každý z nás zaslúži odmenu za predchádzajúce dva roky (prípadne iné obdobie) a posledné týždne, malou útechou sú aspoň tie filmy, pri ktorých môžeme zabudnúť na nepríjemnú realitu. V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín síce len tri snímky, no o to väčšiu pozornosť si zaslúžia. Hollywoodsky mega-film vyrovnajú dve menšie, klubové snímky - slovenský dokument a americké indie.

Plus od 7. marca štartuje prehliadka francúzskeho filmu Crème de la Crème

Po roku odkladania kvôli covidu prichádza konečne do kín dlho-očakávaný film, nová adaptácia komiksu od DC a štúdii Warner Bros. v réžii Matta Reevesa, Batman (The Batman). Dva roky po tom, čo Batman sám seba vymenoval za stelesnenie pomsty v Gotham City, zaútočí zabijak na mestskú elitu sériou sadistických machinácií. Záhadné stopy vedú najlepšieho detektíva na svete do podsvetia, kde sa stretne s postavami ako Selina Kyle alias Catwoman, Oswald Cobblepot alias Penguin, Carmine Falcone a Edward Nashton alias Riddler. Keď začne byť prípad príliš osobný a zámery páchateľa jasné, Batman musí nadviazať nové kontakty, odhaliť vinníka a priniesť spravodlivosť do zneužívania moci a korupcie, ktoré už dlho sužujú Gotham City. Kameramana Reevesovi robil Greig Fraser a o mrazivú, atmosférickú hudbu sa postaral Michael Giacchino. V hlavných úlohách Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Colin Farrell, Peter Sarsgaard, Andy Serkis, Jeffrey Wright, John Turturro, či Barry Keoghan. 

Od slovenských tvorcov Jana Mináriková, Dušan Bustin, Paula Reiselová a Marek Moučka prichádza do kín dokument Budujeme Slovensko. Industriálne stavby majú svoj nezameniteľný pôvab a gráciu. Staré fabriky, pivovary, vodojemy, mlyny, vlakové stanice, kultúrne domy, či kúpele neodmysliteľne patria do slovenskej krajiny a obrazu našich miest. Často však končia ako zabudnuté, vyrabované objekty bez dverí a okien, ktoré tu zostali z dávnych vekov. Pritom sú jedinečnou kronikou premien Slovenska v 20. storočí. 

BUDUJEME SLOVENSKO je pásmo troch dokumentárnych filmov určených pre kino-distribúciu. Filmy sú výberom z nových dielov rovnomenného televízneho cyklu RTVS. V kino-distribúcii si budú môcť diváci pozrieť časti - Michalovský Černobyľ o nedostavanom sídlisku v Michalovciach, Príbeh Meriny o významnom textilnom závode v Trenčíne a Projekt 566 sedadiel o populárnom kine Družba v Košiciach.

Dramaturgom a producentom cyklu BUDUJEME SLOVENSKO je Peter Kerekes.

Časti prvej série BUDUJEME SLOVENSKO I. režírovala Bibiana Beňová, pri realizácii nových častí BUDUJEME SLOVENSKO II. a III. boli oslovení tvorcovia mladej generácie dokumentárnej tvorby, študenti, alebo nedávni absolventi. Rozpovedia príbehy kedysi významných stavieb, areálov či prosperujúcich fabrík naprieč celou krajinou.

A ak ste z tých, ktorých nenadchýna Batman, či dokumenty, ale obľubujete americkú indie scénu, distribútori pre vás pripravili chuťovku v podobe novinky od režiséra Mike Millsa, C'mon C'mon. Rozhlasový reportér Johnny cestuje spolu s kolegami po Spojených štátoch. Navštevujú veľké mestá a pýtajú sa detí rôzneho veku, aký majú život a čo si myslia o budúcnosti. Z Detroitu zavolá svojej sestre Viv, s ktorou nehovoril posledný rok od smrti ich matky na demenciu. Viv sa opýta Johnnyho, či môže prísť do Los Angeles a postarať sa na pár dní o jej deväťročného syna Jesseho. Ona musí odcestovať do Oaklandu, aby sa postarala o svojho odcudzeného manžela Paula, ktorý zápasí s duševnou chorobou. Johnny súhlasí a keď musí Viv zostať v Oaklande dlhšie ako očakávala, s jej súhlasom zoberie Jesseho so sebou do New Yorku. Dvojica sa vydáva na cestu naprieč Spojenými štátmi. Medzi New Yorkom a New Orleans sa rodí nevšedné priateľstvo, ktoré oboch ovplyvní na celý život.

Výborné herecké výkony Joaquina Phoenixa a Woodyho Normana, skvelá čiernobiela kamera Robbieho Ryana, vďaka ktorej sa mestá stávajú ďalšími postavami. C’mon C’mon je typ filmu, ktorý vyzýva k zamysleniu. Je to úprimná dráma o vzťahoch, vyrozprávaná z perspektívy rôznych členov jednej rodiny. Prostredníctvom otázok, ktoré kladie reportér v práci i zvedavé dieťa, sa divák môže vrátiť k vlastným spomienkam a cestou z kina premýšľať, ako by odpovedal on. Okrem spomínanej dvojice Phoenix-Norman, si vo filme zahrali aj Gaby Hoffman, Scoot McNairy, Molly Webster, Jaboukie Young-White, Deborah Strang, či Brandon Rush. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/Continental film/Filmtopia

Súvisiace články