Päť snímok prichádza dnes do našich kín – Encanto, France, či Betlehemské svetlo

10.3.2022|Ivet Kollárová|

Po nesmelom filmovom úvode nám druhý marcový týždeň prinesie do kín päť nových filmov. Rozdelené budú na dva americkej a tri európskej produkcie. Z prebiehajúcej prehliadky francúzskeho filmu Crème de la Crème sa do oficiálnej kino-distribúcie dostávajú dve snímky – Anarchisti a France.

Prvý film v prehľade nových filmov ste možno už aj videli. Svetovú premiéru mal minulý rok v novembri, no “vďaka“ našim zavretým kinám sa u nás jeho premiéra odkladala a kým sa k nám stihol dostať, zakotvil oficiálne na internete, na streame Disney+. Reč je o animovanej hudobnej rodinnej rozprávke Encanto: Čarovný svet (Encanto) od tvorcov Jared Bush, Byron Howard a Charise Castro Smith. Film rozpráva o neobyčajnej rodine Madrigalovcov, ktorí žijú ukrytí v kolumbijskom pohorí v zázračnom dome na kraji živého mestečka, na úžasnom, čarovnom mieste zvanom Encanto. Kúzlo Encanta obdarovalo každé dieťa v rodine jedinečnou schopnosť od supersily po moc uzdravovať – každé okrem Mirabel. No keď Mirabel zistí, že kúzlo Encanta je v ohrození, povie si, že ona, jediná obyčajná Madrigalová, je azda poslednou nádejou pre svoju výnimočnú rodinu.

Ešte predtým, ako tvorcovia vo Walt Disney Animation Studios vybrali prostredie či vymysleli jedinú postavu, vedeli, čo bude ústredným motívom nového filmu: rodina. Encanto: Čarovný svet sa zaoberá zaujímavými, no zložitými vzťahmi v rodine, hlavne v takej, kde žije viac generácií pokope. „Povedali sme si, že by bolo úžasné rozpovedať príbeh nie o pár postavách, ale o celej širokej rodine,“ vraví režisér Byron Howard (držiteľ Oscara za Zootropolis a Na vlásku). „Chceli sme pochopiť a vzdať hold tomu, aká dynamika funguje vo veľkých rodinách. Nakoľko poznáme svoju rodinu? A nakoľko pozná naša rodina nás?“ O veľmi chytľavý soundtrack sa postaral herec, režisér, hudobník, skladateľ, či scenárista Lin-Manuel Miranda. Pred filmom Encanto: Čarovný svet uvidíte aj krátky animovaný film Ďaleko od stromu.

Film Encanto sa u nás premieta ako v anglickom origináli s titulkami, tak aj v slovenskom znení: Simona Augustovičová, Ľudmila Mandžárová, Gizela Oňová, Juraj Hrčka, Svätopluk Malachovský, Monika Drgáňová, Andrea Sabová, Miroslava Drínová, Andrea Somorovská, Natália Kóšová, Pavol Plevčík, Dávid Hartl, Monika Hilmerová, Filip Tůma, Šimon Somorovský, Patrik Vyskočil, Jeanette Švoňavská, Olívia Portella.

Od českých susedov prichádza do kín komédia od filmárskeho dua otec-syn Svěrákovci. V réžii Jana Svěráka si vo filme Betlehemské svetlo hlavnú úlohu zahral Zdeněk Svěrák. Starnúcemu spisovateľovi Karolovi Šejnohovi už písanie nejde ako predtým. Nedokončené poviedky sa mu hromadia v hlave a ich postavy vyliezajú na denné svetlo a dožadujú sa, aby autor pokračoval v deji. Všetci niečo chcú. Fotograf Matěj chce získať nedobytnú magistru z lekárne, pán Bohumil prosí, aby urobil zázrak, automechanik Bakalář by chcel byť liečiteľom. Do toho vstupuje z reálneho sveta Šejnohova manželka, ktorá si myslí, že už by mal písanie nechať a konečne sa venovať jej. Po boku Svěráka si zahrali aj Daniela Kolářová, Patricia Schumann, Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský, Alena Doláková, Jitka Cvančarová, Vojtech Kotek, Tereza Ramba, Jiří Macháček, Vladimír Javorský, či Jan Budař. 

Druhým filmom americkej produkcie na tento týždeň je komédia debutujúcich režisérov Reida Carolina a Channinga Tatuma, Pes (Dog). Road movie, komédia a dojímavý film pre všetkých milovníkov psov v jednom. Channing Tatum sa v snímke Pes vydá na cestu popri pobreží Tichého oceánu spolu so štvornohou spoločníčkou, ktorú vezie na pohreb jej bývalého pána. Obidvaja cestovatelia sú svojrázni a tvrdohlaví a rozhodne to nie je láska na prvý pohľad.

Mariňák vo výslužbe Briggs dostane úlohu, ktorá sa zdá byť najťažšou v celej jeho vojenskej kariére. Má doviesť sučku belgického ovčiaka Lulu na pohreb jej bývalého psovoda. Arogantný, ľahkovážny frajer a svojhlavá psia dáma proti svojej vôli spoločne vyrážajú na dlhú cestu autom po tichomorskom pobreží. Spočiatku sa navzájom nemôžu vystáť a okrem toho je pes často ešte o krok vpred pred svojím novým „pánom“. Dokáže zdemolovať auto, prekaziť nádejné rande aj utiecť v najnevhodnejšej možnej chvíli. Po sérii trapasov sa však z nich začína stávať tím. Briggs postupne zisťuje, čo všetko Lulu vo vojne zažila a čo má rada, Lulu si zase uvedomí, že by z toho otravného chlapa raz predsa len mohol byť solídne vychovaný a dobre vycvičený človek. Ešte však pred nimi stojí jedna náročná výzva – podarí sa im na pohreb doraziť včas? Okrem Tatuma si vo filme zahrali Q'orianka Kilcher, Emmy Raver-Lampman, Aqueela Zoll, Kevin Nash, Darren Keilan, Jane Adams, Cayden Boyd, Nicole LaLiberte, či Ronnie Gene Blevins. 

V dnešný premiérový deň prichádzajú do oficiálnej kino-distribúcie aj dve významné francúzske snímky. Režisér Bruno Dumont natočil dramédiu France. Satira na tému spracúvania informácií televíznymi kanálmi, v ktorej špirála udalostí zapríčiní pád hviezdnej televíznej novinárky.

Film France zobrazuje život hviezdnej televíznej novinárky, uviaznutej v špirále udalostí, ktoré zapríčinia jej pád. Film osciluje medzi drámou a komédiou a snaží sa vytvoriť paralelu medzi osobnou a verejnou krízou mladej ženy a obrazom súčasného Francúzska. Má byť najmä satirou na tému spracúvania informácií televíznymi kanálmi. V hlavných úlohách Léa Seydoux, Blanche Gardin, Benjamin Biolay, Juliane Köhler, či Emanuele Arioli.

Režisér Elie Wajeman natočil v roku 2015 svoj druhý celovečerný film, historickú drámu Anarchisti (Les Anarchistes). Paríž 1899. Chudobného poddôstojníka a sirotu Jeana Albertiniho vybrali, aby sa infiltroval do skupiny anarchistov. Je to pre neho obrovská príležitosť na získanie vyššej hodnosti. Jean musí neúnavne čeliť novej situácii, avšak vo svojom vnútri je čoraz viac rozorvaný. Na jednej strane doručuje policajné hlásenia svojmu nadriadenému Gaspardovi, na druhej strane prechováva čoraz hlbšie city a sympatie ku skupine anarchistov. V hlavných úlohách Tahar Rahim, Adéle Exarchopoulos, Swann Arlaud, Guillaume Gouix, či Karim Leklou. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/BontonFilm/Magicbox

Súvisiace články