Medzi piatimi novými snímkami v kinách sú aj Sanitka, Myši patria do neba, či Okupace

17.3.2022|Ivet Kollárová|

Nastavený trend piatich nových filmov bude pokračovať aj tretí marcový týždeň. Na svoje si prídu fanúšikovia menších klubových snímok českej, slovenskej a maďarskej produkcie. Jediným blockbustrom týždňa je akčná snímka Sanitka. Špecialitou na tento týždeň je 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sme predchádzajúce dva roky mali len v online priestore. Festival začal 16. marca a potrvá do 22. marca a to nie len v Bratislave, ale aj v ostatných vybraných slovenských mestách.

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes prichádza úspešný česko-slovenský animovaný film, ktorý prešiel veľké filmové festivaly, bol nominovaný na Európsku filmovú cenu a francúzsku cenu César a pred pár týždňami získal cenu pre najlepší animovaný film na cenách Český lev. Režiséri Jan Bubeníček a Denisa Grimmová natočili dobrodružnú komédiu Myši patria do neba (Myši patří do nebe). Môže medzi malou myškou a veľkým lišiakom vzniknúť naozajstné priateľstvo? Odpoveď nájdu nielen tí najmenší, ale aj väčší a aj najväčší diváci v animovanom dobrodružstve Myši patria do neba.

Myška Šupito rada všetkých presvedčuje o tom, že je najodvážnejšou myškou na celom svete a že sa vôbec ničoho nebojí. Ale opak je pravdou, v skutočnosti sa pokaká zo všetkého, čo sa okolo nej šuchne. Jej vytúženým prianím je byť rovnako statočná ako jej otecko. Ten sa dokázal s nasadením vlastného života postaviť desivému lišiakovi, postrachu celého lesa. Boj síce nevyhral, stal sa ale obdivovaným hrdinom myšieho spoločenstva. Šupito chce všetkým dokázať, že odvaha je dedičná. Snaží sa zopakovať jeho legendárne kúsky napr. vytrhnúť zopár chlpov z líščieho kožuchu. Za cieľ si vyberie spiaceho mladého lišiaka Bielobruško. Všetko sa nakoniec zomelie trochu inak, než si malá myška predstavovala. Lišiak sa nečakane prebudí a naháňačka končí nešťastne pre oboch. Šupito aj Bielobruško sa dostanú do zvieracieho neba.

Pri pokuse vyhnúť sa vstupnému očistnému kúpeľu v nebeských kúpeľoch na sebe myška aj lišiak opäť narazia a vďaka spoločnej nechuti k umývaniu sú prinútení pokračovať v ceste spoločne. Putujú po nebeských atrakciách aj po magických zákutiach, zažívajú najrôznejšie dobrodružstvá a nečakané stretnutia a navzájom sa spoznávajú. Šupito je na Bielobruško najskôr poriadne naštvaná, ale postupne si uvedomuje, že je iný než ostatné toľko nenávidené líšky. Na ceste nebom musia obaja spoločne prekonať rôzne nástrahy, splniť úlohy a prekonať prekážky. Vznikne medzi nimi podivuhodné priateľstvo a na konci ich putovania na nich čaká veľké prekvapenie. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom: Zuzana Šebová, Daniel Fischer, Richard Stanke, Marián Labuda, Patrik Vyskočil Peter Makranský, Dušan Szabo, Martin Mňahončák, Gabriela Dzuríková, Zuzana Vačková, Dušan Kaprálik, Miroslav Trnavský, Michaela Kapráliková, Michaela Šáleková, Ľubo Kostelný Miroslava Drínová, Milan Bahúľ, Peter Krajčovič, Petra Lángová, Barbora Chlebcová, Barbara Kelíšková, Roman Ferienčík, Linda Zemánková, Dagmar Sanitrová, Ján Greššo, či Ivo Gogál.

Na pokročilé marcové obdobie, je nasledujúci film trochu mimo „sezónu“, avšak kvôli zavretým kinám sa k nám skôr nedostal a tak si od dnes môžeme ísť pozrieť slovenskú romantickú komédiu Šťastný nový rok 2: Dobro došli v réžii Jakuba Kronera.

Príbeh je voľným pokračovaním úspešného filmu Šťastný nový rok. Začína sa na Silvestra, keď Marek požiada Hanu o ruku. Jej súhlas rozpúta bláznivý kolotoč udalostí, predchádzajúci ich svadbe v nádhernom prostredí pri „československom“ mori v Chorvátsku. Trojica Haniných priateliek a ich rodiny opäť vnášajú do zdanlivo jednoduchej prípravy svadby dobrodružstvo, napätie, zábavu a niekedy aj drámu. Zatiaľ čo jedna z nich je momentálne bez partnera, druhá má okolo seba hneď dvoch súperiacich sokov a tretia manžela, ktorý svojou bezstarostnosťou už naozaj prekračuje všetky hranice (v tomto prípade dokonca hranice Schengenu). Všetci v podstate nechtiac robia všetko pre to, aby zamilovanej dvojici svadbu skomplikovali, alebo ich vlastným príkladom odradili, až tak, že k nej skoro ani nedôjde...

V hlavných úlohách Táňa Pauhofová, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Anna Kadeřávková, Karolína Tkáčová, Nina Petrikovičová, Jiří Bartoška, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jozer Vajda, Dagmar Havlová, Marek Majeský, Petr Vaněk a ďalší. 

Od dnes máme v kinách aj film maďarského režiséra Pétra Bergendyho, horor Post Mortem. Prvá svetová vojna sa skončila. Epidémia španielskej chrípky ustúpila. Mnohí mŕtvi však zostali nepochovaní a uviazli v našom svete. V mrazivej zime roku 1918 sa Tomáš, mladý potulný posmrtný fotograf, snaží uživiť tým, že fotí posledné fotografie mŕtvych z okruhu svojej rodiny. Na pozvanie desaťročného dievčaťa odcestuje do malej dediny, kde ho čaká nezvyčajne veľa práce a čoraz viac nadprirodzených javov. Duchovia mu chcú niečo povedať a on je odhodlaný zistiť, o čo im ide. Je však na nebezpečnej pôde: každý nesprávny krok vyvolá nový útok, ešte krutejší ako ten predchádzajúci. Duchovia nechcú žiť v mieri so živými. V hlavných úlohách Viktor Klem, Fruzsina Hais, Judit Schell, Andrea Ladányi, Zsolt Anger, Gábor Reviczky, Erik Gyarmati, či Björn Freiberg. 

Komu nevyhovujú klubové filmy, si môže zájsť na novinku od režiséra Michaela Baya, akčný thriller Sanitka (Ambulance). Keď sa jedného dňa v uliciach L. A. pretnú tri ľudské osudy, nenávratne sa zmenia.

Hlavným hrdinom svižného thrilleru Sanitka, režiséra a producenta Michaela Baya je vojnový veterán Will Sharp, ktorý pod tlakom okolností urobí osudovú chybu. V snahe zaistiť peniaze na zaplatenie účtov za liečbu svojej manželky požiada o pomoc človeka, ktorého o ňu rozhodne žiadať nemal. Jeho nevlastný brat Danny, je charizmatický kriminálnik. Namiesto peňazí ponúkne Willovi prácu – účasť v tíme, ktorý pripravuje najväčšie prepadnutie banky v dejinách Los Angeles a ktoré má Willovi vyniesť 32 miliónov dolárov. Will nedokáže ponuke odolať, zvlášť keď je život jeho ženy v ohrození. Aj dokonalé plány niekedy zlyhajú, ako v tomto prípade. Zúfalí zlodeji sa tak ocitnú v sanitke, ktorá preváža ťažko zraneného policajta. Ako rukojemníkov držia aj skúsenú záchranárku Cam Thompsonovú, ktorá sa ho snaží udržať pri živote. Dokážu uniknúť, keď ich prenasleduje celé Los Angeles? Vo filme si zahrali Eiza González, Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Devan Chandler Long, Garret Dillahunt, A Martinez, Keir O'Donnell, Jose Pablo Cantillo, Jesse Garcia, či Brendan Miller. 

No a od včera v rámci Febiofestu a dnes aj oficiálne máme v kinách film, ktorý si odniesol z Českých levov ceny pre najlepší scenár, či herečku vo vedľajšej úlohe (Antonie Formanová), režijný debut Michala Nohejla, drámu Okupace. Jedna noc, jeden bar. Ospalý večierok hercov po predstavení naruší návšteva nepozvaného hosťa. Namol opitý ruský dôstojník prišiel predať kanister armádneho benzínu, lenže obchod sa zvrhne na preteky v pití vodky a Rus, zaujatý nielen pohľadnou Miladou, ale hlavne komickou zbabelosťou všetkých prítomných mužov, sa k odchodu nemá. Atmosféra hustne spolu s oblakmi cigaretového dymu, charaktery sa lámu, Rus sa skvele baví. Tak skvele, že nakoniec vytiahne zbraň… Večierok v rytme kozmickej psychedélie kultových Kill the Dandies! sa rozbieha viac, než je osadenstvu milé. Hra sa mení na pascu, hrdinovia v zbabelcov a zbabelci v hrdinov. A z okupovaného baru vedie iba jediná cesta: revolúcia! Po tejto pitke nikto nezostane ako predtým. Okrem Formanovej si vo filme zahrali Martin Pechlát, Cyril Dobrý, Tomáš Jeřábek, Otakar Brousek ml., Pavel Neškudla, Aleksey Gorbunov, Vlastimil Venclík, Lucie Roznětínská a ďalší.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Continental film/CinemArt/Vertigo Distribution

Súvisiace články