Febiofest hlási návrat do kinosál. Začína už dnes.

16.3.2022|tlačová správa|

Dve kiná v Bratislave a ďalších takmer 20 po celom Slovensku. Medzi divákov prichádza opäť FEBIOFEST a 16. – 22. marca 2022 zaostrí na dobrý film. Prinesie nielen obľúbené sekcie a súťaž krátkych filmov, chýbať nebudú ani Industry Days.   

Už 16. marca sa otvoria kinosály aj pre Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava. Po dvoch rokoch sa tak konečne znova dočká prezenčnej formy a divákov privíta v kamenných kinách. 

Programová štruktúra festivalu ostáva tak ako bola pripravená pre rok 2020. Diváci sa môžu tešiť na sekcie – Bez limitovFilm+Planet DarkKino-Ikon+Zrkadlo minulosti aj na súťažnú sekciu krátkych filmov V strede Európy. Tento názov ponesie aj transformovaná sekcia Slovenská filmová krajina. Po novom sa v nej tak budú prezentovať aj filmy z našich susedných krajín – Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a Rakúska. Samozrejme nezabudlo sa ani na detského diváka. Filmový kabinet deťom ponúkne program aj pre malých a mladých filmových nadšencov. Chýbať samozrejme nebude ani dôležitý Industry program – Works in Progress, prezentácia nových slovenských filmových projektov. Táto časť programu ako jediná ostáva v hybridnej podobe. Konať sa bude v kinosále, ale zároveň bude predovšetkým pre zástupcov svetových festivalov a sales agentov dostupný aj formou online live streamu.

Varda by Agnes - AV Caméra Noirmoutier 2 © cine tamaris 2018

V rámci priestorov kín budú prebiehať aj lektorské úvody, diskusie a vráti sa aj obľúbené podujatie – projekcia nemého filmu so živou hudbou. Keďže krátke filmy zo súťaže V strede Európy sa nemohli predstaviť divákom minulý rok kvôli pandémii, tento rok prinesie táto sekcia výber až dvadsiatky krátkych filmov. Chýbať nebude napríklad krátky český animovaný film Rudé boty, ktorý mal premiéru v Cannes, rakúsky Ako zmiznúť kreatívnej skupiny Total Refusal či krátky film Petra Stricklanda Cold Meridian. Kvalitou nebudú zaostávať ani ďalšie sekcie. Febiofestoví návštevníci uvidia dokumenty o Agnès Varda aj Enniovi Morriconem, film Okupace s 13 nomináciami na Českého leva, ale na svoje si prídu aj fanúšikovia krvákov a bizarných filmov – v sekcii Planet Dark prinesie festival španielsky surreálny film Výhody cestovania vlakom, ktorý bol nominovaný v kategórii Najlepšia komédia na Európskych filmových cenách. „Ponuka filmov je pestrá a my sa hlavne tešíme, že ich uvidíme spoločne naživo v kinosálach s divákmi. Tešíme sa na otvorené kiná, tešíme sa na diskusie po projekciách, tešíme sa na otvorenú živú kultúru. Tešíme sa, že Febiofest BUDE!“ uzatvára umelecký riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

FEBIOFEST ostáva verný heslu „Zaostrené na dobrý film“ a vo svojom programe ponúkne výber toho najlepšieho tak, aby „dobrým filmom“ zaujal publikum od náročných cinefilov, cez divákov, ktorých zaujíma tradičnejšie filmové rozprávanie a veľké filmárske mená až po deti. Nebudú chýbať ani osobné návštevy tvorcov a samozrejme skvelá filmová nálada, ktorá veríme, že konečne naplní kinosály ako si to festival zaslúži. Festival prebehne v bratislavských kinách LumièreMladosť od 16. do 22. marca a následne poputuje s vybraným programom do takmer 20 kín a filmových klubov po celom Slovensku.

Zdroj:  febiofest.sk Foto © MFF Febiofest Bratislava 2022

Súvisiace články