Oscar 2022 predikcie, časť I. – herecké kategórie, medzinárodný, animovaný film, kamera, hudba

20.3.2022|Ivet Kollárová|

Pred rokom o takomto čase sme sa len tešili z nominácii na cenu Akadémie. Keďže sme mali za sebou jeden bezprecedentný rok, oscarovská sezóna trvala dlhšie o dva mesiace a udeľovanie cien sa uskutočnilo v najneskorší termín aký mohol byť stanovený a to koncom apríla. Tento rok je situácia opäť iná a dalo by sa povedať, že sa pomalými krokmi vraciame do starých koľají aj vo filmovom biznise, ktorý dokazuje svoju silu aj v náročných podmienkach. A aj napriek dnešným ťažším časom, si treba pripomínať úlohu umenia, ktorá do životov prináša odreagovanie, pokoj, spája ľudí, národy a kultúry a vytvára neobyčajnú komunitu, v ktorej sú vítaní všetci bez rozdielu.

Oscarovská sezóna 2021-2022 od tej predchádzajúcej trvala logicky o niečo kratšie. Akademici mali k dispozícii okrem svojej platformy konečne aj kiná, do ktorých sa vracal život a premietania filmov dostali opäť ten správny nádych. Do života sa vrátili aj filmové festivaly (niektoré v hybridných formách, niektoré obmedzene, iné v plnej kapacite), ktoré aj napriek ťažším časom produkovali jeden úspešný film za druhým. Samozrejme netreba zabúdať na streamovacie platformy, ktoré každým rokom hrajú dôležitejšiu úlohu v oscarovskej sezóne. Mnohé z nich majú aj svoju kino, či festivalovú premiéru a ich filmy sú najdostupnejšie len pár kliknutiami televízneho ovládača. 

Výsledkom tohto mixu je jedinečný zoznam nominantov, pozostávajúci z favoritov streamov ako Apple TV+, Netflix, Amazon Prime Video, či štúdii Warner Bros., Searchlight, Neon, Focus Feature, Sony, 20th Century, či Disney. Oscarovská sezóna sa tak stáva jednou z najsledovanejších filmových udalostí a v poslednej dobe s prekvapivými, no o to viac vzrušujúcejšími výsledkami. A nie je tomu inak ani tento rok, filmy, ktoré boli pasované za favoritov na začiatku sezóny strácajú na sile a do popredia sa dostávajú snímky menšieho kalibru, o ktorých by to nikto nepovedal, prípadne len v tichosti. A nejedná sa len o kategóriu najlepší film. Tohtoročný Oscar môže byť kľudne plný prekvapení.

Dobrým zvykom pred samotným udeľovaním cien Akadémie sú tzv. predikcie na víťaza. Členovia Akadémie sú od 17. marca v poslednom kole hlasovania, na ktoré majú šesť dní a uzavrie sa 22. marca. My sa pozrieme na niektoré hlavné kategórie a ich kandidátov ako aj na ich šance na víťazstvo pozlátenej sošky Oscara. Výber je čisto subjektívny, na základe pocitov, dojmov, „profesionálneho“ oka fanúšika filmu spojený s precíznou revíziou výsledkov predchádzajúcich filmových cien. 

Kategória Najlepšia herečka v hlavnej úlohe
Nominované sú: Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (Temná dcéra), Penélope Cruz (Paralelné matky), Nicole Kidman (Being the Ricardos) a Kristen Stewart (Spencer)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Academy (@theacademy)

Z hereckých kategórii je najzamotanejšou práve táto kategória, z ktorej môže vzísť najnepravdepodobnejšia víťazka, ak sa členovia Akadémie rozhodnú ísť tou najbláznivejšou cestou. Kategórii dominujú životopisné úlohy a úlohy matiek. Za tú najnepravdepodobnejšiu víťazku by som označila Penélope Cruz za jej výkon vo filme, ktorý nám predkladá surovú realitu dní slobodných matiek, ktoré v sebe našli nepravdepodobné spojenkyne. A Cruz podáva excelentný výkon. Nestáva sa často, že nomináciu v hereckých kategóriách dostane zahraničný film, či dokonca vyhrá. Avšak Penélope v boji o najcennejšiu sošku drží aj víťazstvo na MFF Benátky, či cena od kritikov LA. Mierne zatracovanou medzi najlepšími je Nicole Kidman a jej úloha komičky Lucille Ball.

Obsadenie, ktorému nikto neveril, avšak Nicole neprestáva prekvapovať a do úlohy jednej z najobľúbenejších amerických komičiek éry 20. storočia vložila ako herecký talent, tak aj srdce. U nás menej známa postava Lucille pod vedením Nicole opäť dostala svoje verné črty a ľudské rozmery. Na ceste za Oscarom získala Nicole cenu Zlatý glóbus v kategórii dráma. Avšak celkovo sa film trápi, čo by mohlo hrať v neprospech Nicole. Čiernym koňom kategórie je úžasná Olivia Colman v úlohe „neprirodzenej“ matky vo filme, ktorý si podľa mňa zaslúži trochu viac oscarovskej lásky. Jej úloha viac-menej utrápenej Ledy otvára tému  materstva so všetkými radosťami a bolesťami, o ktorých sa bojíme hovoriť, pretože nechceme vyzerať zle v očiach „dokonalej“ spoločnosti. A Olivia svoj výkon v priebehu filmu graduje, srší z nej radosť, ale aj žiaľ a bolesť a zároveň nás vťahuje do svojho nevšedného sveta. V priebehu oscarovskej sezóny Olivia vyhrala cenu Gotham a niekoľko cien od kritikov v Londýne, Toronte, Vancouveri, či San Franciscu.

Avšak dovolím si tvrdiť, že závod o najlepšiu herečku v hlavnej úlohe sa v priebehu sezóny zúžil na dve favoritky, ktoré nie len bravúrne zahrali, ale zároveň sa prevtelili do svojich postáv – Jessicu ChastainKristen Stewart. Áno tá Kristen, ktorá nám pred rokmi dala Bellu Swan zo série Twilight, ktorá často pôsobila, ako keby trpela zdravotnými ťažkosťami. No tá istá Kristen sa v priebehu rokov vypracovala na jednu z najúspešnejších herečiek mainstreamových aj indie snímok a nominácia na Oscara je toho dôkazom. Navyše za životopisnú úlohu najznámejšej a najobľúbenejšej ženy z britskej kráľovskej rodiny – Princeznej Diany. Nie ľahká úloha, ktorú Kristen zvládla do najmenšieho detailu aj s vynikajúcim akcentom, gestami, mimikou a celkovým rozpoložením, ktoré v tých kritických dňoch mohla Diana prežívať. Kristen svojim výborným výkonom očarila kritikov ihneď po premiére filmu na MFF Benátky a získala od nich niekoľko cien. Avšak žiadnu väčšiu v priebehu sezóny nezískala. Ale rovnako ako postava, ktorú stvárňuje, aj ona sama je obľúbenkyňou sezóny, ktorú si zaslúžene užíva. 

No a ostala nám Jessica Chastain. Herečka, ktorá mala možno najťažšiu úlohu zaujať vo filme, ktorý celkovo nevyšiel podľa predstáv, o téme, ktorá okrem Spojených štátov inde vo svete taká známa (ak vôbec) nie je. K nám do kín sa film vôbec nedostal a z môjho hľadiska je to veľká škoda, pretože kvôli Jessice, ktorá drží film vysoko nad hranicou priemeru, sa oplatí vidieť aj na veľkom plátne. Film rozpráva o priekopníčke televangelizmu (televízne náboženské vysielanie) Tammy Faye Bakker, osôbke, ktorá so svojím manželom založila jednu z najúspešnejších náboženských vysielacích staníc v USA v 70. a 80. rokoch. No po rýchlej sláve nasledoval rýchly a tvrdý pád, ktorý korupciami a uplácaním zavinil jej manžel Jim. Samotná Tammy s veľkým srdcom si získavala viac a viac fanúšikov.

Rovnako ako Jessica, ktorá si v priebehu oscarovskej sezóny pomaly podmaňovala srdcia filmovej verejnosti, kritikov, či samotných hereckých kolegov. Aj keď mnohí vravia o jej výkone ako karikatúre samotnej Tammy a zosmiešňujú prehnaný makeup (ktorý patrí Tammy a podľa mňa vyhrá Oscara), sa Jessice podarilo verne so srdcom a štipkou humoru stvárniť osobu, ktorá verila každému jednému slovu, činu a nebola skúpa na pomoc ostatným. Jessice v záplave silných emócii veríte každé gesto, slovo, či vystúpenia, v ktorých sa ukrýva moc nad divákom, ktorého pomaly vťahuje do sveta neobyčajnej Tammy Faye. Jessica na ceste za Oscarom vyhrala ceny Critics Choice, či SAG, o ktorých rozhodujú samotní herci, v čom môže mať náskok pred samotnou Kristen (ktorá na SAG nebola vôbec nominovaná). Čo sa nominácii na Oscara týka, toto je Jessicina tretia nominácia a ako sa hovorí „Third time‘s a charm“, alebo po našom „Do tretice všetko dobré“ a môže to byť jej rok (hlavne podľa mňa už mala mať jedného Oscara doma (za nominácie za filmy The Help a 30 minút po polnoci)).

Predikcia na výhru Oscara plus osobná favoritka: Jessica Chastain

Kategória Najlepší herec v hlavnej úlohe
Nominovaní sú: Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Sila psa), Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth), Will Smith (King Richard) a Andrew Garfield (tick, tick...Boom!)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Academy (@theacademy)

Začnem filmovými legendami Javierom BardemomDenzelom Washingtonom, ktorí sú obaja výborní vo filmoch, ktoré sú bohužiaľ vzdialené širšej verejnosti, ktorá by im pomohla v oscarovskej sezóne. Macbethovská tragédia sa síce dá pozrieť na Apple TV+, avšak je Coenovsky ťažká. Bardem funguje výborne s Nicole Kidman, no jeho postava je samostatne zabudnuteľná. Čiernym koňom kategórie je Andrew Garfield, ktorého po hompáľaní na pavúčej sieti, drsných drámach, či divných indie vidíme v trošku inej rovine životopisného muzikálu, v ktorom stvárnil skladateľa Jonathana Larsona, autora muzikálu Rent. Andrew spieva, tancuje a podáva jeden zo svojich najlepších výkonov, jeho energia nás vtiahne do umeleckého sveta pulzujúceho New Yorku v ťažkých časoch nárastu epidémie AIDS. Za svoj výkon si vyslúžil Zlatý glóbus v kategórii muzikál/komédia.

Aj táto kategória má podľa mňa dvoch silnejších kandidátov, ktorí získali pozornosť počas oscarovskej sezóny. Jeden viac a jeden menej. Benedict Cumberbatch je jeden „son-of-a-bitch bastard v úlohe neoblomného, striktného a manipulatívneho kovboja, ktorý chráni svoje tajomstvo tým najhorším spôsobom. A z milého Benedicta ide hrôza, ktorú šperkuje každým záberom až do výborného vrcholu filmu. Avšak okrem pár cien od kritikov väčšiu cenu v priebehu sezóny nezískal. Will Smith je jeden „son-of-a-bitch bastard v úlohe neoblomného, striktného, no svojím spôsobom milujúceho otca/trénera nádejných tenistiek – sestier Williamsových, ktoré si podmanili svet. A musím povedať, že Will si každým záberom podmaňuje diváka svojím do detailu vypracovaným výkonom egocentrického Richarda, ktorému musíte dať za pravdu, aj keď nechcete. Willovi do kariet hrá aj niekoľko prestížnych cien, ktoré počas sezóny nazbieral: Zlatý glóbus, SAG, BAFTA, či Critics Choice. Rovnako ako pri herečke Jessice Chastain, aj pri Willovi môže platiť „do tretice všetko dobré“...

Predikcia na výhru Oscara: Will Smith (osobný favorit: Benedict Cumberbatch)

Kategória Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Nominované sú: Jessie Buckley (Temná dcéra), Judy Dench (Sila psa), Kristen Dunst (Sila psa), Ariana DeBose (West Side Story) a Aunjanue Ellis (King Richard)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Academy (@theacademy)

Dovolím si tvrdiť, že táto kategória má jednu favoritku, ktorá ak by nevyhrala, bola by to oscarovská blamáž... Iba ak.. Za celú sezónu bola najviac oceňovaná, takpovediac novicka Ariana DeBose. Získala Zlatý glóbus, BAFTA, SAG aj Critics Choice a bol by v tom čert, keby z toho nebol aj Oscar. A nie len kvôli získaným cenám. V novej verzii romanticko-dramatického muzikálu v réžii Stevena Spielberga, v ktorom dominuje celok pred jednotlivcom, Ariana vystupuje do popredia nezabudnuteľným hereckým výkonom, ktorý podčiarkuje excelentným spevom a tancom.

Avšak, ten oscarovský čert nikdy nespí a z jasnej pozície môže byť ihneď prepadák a z outsidera víťaz. Pri mene Dame Judy Dench sa vynoria desiatky úloh, v ktorých táto herecká ikona podávala vynikajúce výkony hodné každého ocenenia a výnimkou nie je ani úloha vo filme Belfast. Avšak, toto zrejme nebude nasledovať osud Anthonyho Hopkinsa minulý rok, napriek subtílnemu a vyrovnanému výkonu vo filme, v ktorom drží všetkých hráčov pokope až do úplného konca. Aunjanue Ellis bude v našich končinách pravdepodobne menej známa, no faktom ostáva, že vo filme bravúrne sekunduje Willovi Smithovi a napriek tomu, že vo filme nemá toľko priestoru, ten čo dostane, využije do bodky a ukradne si pre seba dané scény (sorry Will). 

Vyrovnané partie k Ariane, ktorej prvenstvo môžu zároveň ohroziť sú dve herečky – Kirsten DunstJessie Buckley. Pri mene Kirsten Dunst sa pozastavia viacerí s otázkou, ako je možné, že toto je jej prvá nominácia na Oscara? Dúfajme do budúcna, že nie je posledná, pretože jej výkony v každom jednom projekte sú fascinujúce. Sila psa ukazuje aký široký záber emócii sa v nej ukrývajú, ktoré dokáže vyniesť do výšok, ktoré berú dych. Jej Rose je nešťastná vo vlastných emóciách potlačených mužskou dominanciou, v ktorých vás Kirsten drží dlho dlho v priebehu filmu. Čiernym koňom tejto kategórie je írska herečka Jessie Buckley, ktorá vo filme Temná dcéra stvárňuje mladšiu verziu Ledy (k staršej verzii Olivii Colman). Herečka, o ktorej si myslíte, že ju nepoznáte, pritom poznáte viac projektov s ňou ako si myslíte (Černobyľ, Fargo, Taboo, Judy, či Asi to ukončím). A rozhodne si ju treba pamätať, pretože jej hviezda narastá každým novým projektom. Jej mladá verzia Ledy vás pohltí energiou ženy, ktorá vie čo chce a ide si za tým, hoci to znamená opustiť tých, ktorých miluje. Z Jessie srší jej nekonvenčnosť, v každej scéne cítiť jej veľkosť, zmysel pre detail a neobyčajnú ľahkosť s akou sa prihovára divákom, napriek ťažkej scéne, ktorú drží do samého vrcholu. Vďaka nej viete Lede odpustiť aj jej sebeckejšie chovanie, ktoré vás naopak núti zamyslieť nad úlohou ženy-matky v spoločnosti. Jessie je výborná a je herečkou budúcnosti.

Predikcia na výhru Oscara: Ariana DeBose (osobná favoritka: Jessie Buckley)

Kategória Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Nominovaní sú: Kodi Smit-McPhee (Sila psa), Jesse Plemons (Sila psa), Ciarán Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA) a J.K. Simmons (Being the Ricardos)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Academy (@theacademy)

Tu sa hodí napísať asi len Troy Kotsur. Nepočujúci herec, ktorý si podmanil Hollywood svojím úprimným a vynikajúcim výkonom v úlohe otca, ktorý bojuje so svojimi emóciami, keď si uvedomí, že musí nechať svoju dcéru vyletieť z hniezda a žiť svoj sen. Kotsur je naozaj výborný s primiešaným humorom v každej scéne, z ktorých robí nezabudnuteľný divácky zážitok. S Emiliou Jones, ktorá hrá jeho dcéru fungujú skvelo a sú hviezdami filmu. Kotsur na ceste za Oscarom získal viacero prestížnych cien: BAFTA, Critics Choice, Spirit Awards, Gotham, či SAG. Avšak Zlatý glóbus mu uchmatol herec, ktorý bol na začiatku oscarovskej sezóny miernym favoritom – Kodi Smit-McPhee

No Kodiho kúzlo sa vytratilo na pol ceste a spolu s Jesse Plemonsom sa pravdepodobne na Oscaroch navzájom “vykartujú“. Ciarán Hinds to má ťažké, keďže ani jeho prvá nominácia na Oscara neskončí úspešne. Spolu s malým Judeom Hillom vytvorili srdce filmu Belfast a my môžeme byť len vďačný za toto spojenie. J.K Simmons je šedou eminenciou filmu Being the Ricardos, no jeho, aj keď bravúrny výkon ostáva v úzadí.

Predikcia na výhru Oscara plus osobný favorit: Troy Kotsur

Kategória Najlepší animovaný film
Nominovaní sú: Encanto, Raya a posledný drak, Utiecť, Luca The Mitchells vs The Machines

Favoriti sú dvaja – EncantoThe Mitchells vs The Machines. Obidva sú o neobyčajných rodinách, ktoré zachraňujú svoje svety. Encanto si okrem príbehu a animácie podmaňuje divákov piesňami od Lina-Manuela Mirandu. Luca je výborný, citlivý a vtipný, no svojím príbehom pravdepodobne nezasiahne toľkých divákov. Raya je vizuálne krásny so zaujímavým príbehom, no bez hlbšieho vnútorného ducha. Utiecť je vynikajúci, emocionálny a ťažký film, ktorý ale bohužiaľ medzi Disney snímkami a jedným Netflixom nemá šancu.

Predikcia na výhru Oscara: Encanto (osobný favorit: The Mitchells vs The Machines)

Kategória Najlepší zahraničný film
Nominovaní sú: Drive My Car, Utiecť, Božská ruka, Lunana: A Yak in the ClassroomNajhorší človek na svete

Filmy UtiecťBožská ruka sú výborné osobnostné autobiografické drámy (jedna je navyše aj výborným dokumentom), ktoré by obstáli v hocijakej súťaži. Bohužiaľ stoja proti japonskému klenotu oscarovskej sezóny, minimalistickej dráme o láske, vzťahoch, stratách, výčitkách a odpúšťaní Drive My Car, ktorý navyše môže bodovať aj v ďalších kategóriách. Filmy LunanaNajhorší človek som bohužiaľ nevidela..

Predikcia na výhru Oscara: Drive My Car (osobný favorit: Utiecť)

Kategória Najlepšia kamera
Nominovaní sú: Greig Fraser (Duna), Dan Lausten (Ulička nočných môr), Ari Wegner (Sila psa), Bruno Delbonnel (The Tragedy of Macbeth) a Janusz Kaminski (West Side Story)

Jednoznačným favoritom kategórie je Greig Fraser za úchvatné obrazy a excelentne nasnímané veľkolepé scény z eposu Duna. Najväčším konkurentom je kameramanka Ari Wegner, ktorej poetické zábery nenechajú nikoho chladným, nazerajú priamo do duše postáv a odkrývajú ich pravdu. 

Predikcia na výhru Oscara: Greig Fraser (osobný favorit: Ari Wegner)

Kategória Najlepšia originál hudba
Nominovaní sú: Nicholas Britell (K Zemi hľaď!), Hans Zimmer (Duna), Germaine Franco (Encanto), Alberto Iglesias (Paralelné matky) a John Greenwood (Sila psa)

Johnovi Greenwoodovi by som pridala nomináciu ešte aj za výbornú atmosférickú hudbu k nedocenenému filmu SpencerBritella by som vymenila za Alexandreho Desplata s jeho symfóniou k filmu Francúzska depeša. No jednoznačným favoritom kategórie je Hans Zimmer s gigantickým hudobným eposom, z ktorého mrazí.

Predikcia na výhru Oscara plus osobný favorit: Hans Zimmer

94. ročník udeľovania cien Akadémie – Oscar sa uskutoční 27. marca 2022 v centre Hollywood & Highland v divadle Dolby Theater v Los Angeles.

  Foto © 2021 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/youtube/twitter/instagram

Súvisiace články