Do kín prichádza desať nových filmov – Krotitelia duchov,Drive My Car,Stratené mesto,Belle, či Sibyl

24.3.2022|Ivet Kollárová|

Štvrtý marcový týždeň si pre nás pripravil výdatnú porciu nových filmov, ktoré v dnešný premiérový deň smerujú do našich kín. Tešiť sa môžeme až na desať nových snímok, z ktorých je šesť európskej produkcie, v zastúpení Francúzska, Nemecka, Česka a Slovenska, dve svetovej produkcie, rozumej japonskej kinematografie a dva filmy sú hollywoodske veľkofilmy.

Jedným z týchto veľkofilmov je ďalšie pokračovanie vo filmovej sérii Krotitelia duchov, tentokrát v réžii Reitmana mladšieho, čiže Jasona, ktorý novinku pomenoval Krotitelia duchov: Dedičstvo (Ghostbusters: Afterlife). Vyše tridsať rokov od posledných Krotiteľov duchov prichádza ďalšie dobrodružstvo. Keď sa dvaja súrodenci s mamou presťahujú do malého mestečka, zisťujú, že im dedko zanechal tajuplné dedičstvo. Netrvá dlho, kým si uvedomia svoje prepojenie s pôvodnými Krotiteľmi duchov... Jason réžiu Krotiteľov duchov prevzal od svojho otca Ivana, ktorý naštartoval kultovú sériu originálom v roku 1984 a pokračovaním v roku 1989. Film je venovaný pamiatke Harolda Ramisa, ktorý v origináloch stvárnil Egona Spenglera a Ivanovi Reitmanovi, ktorému filmom vzdáva hold jeho syn Jason. Ramis zomrel v roku 2014 a Ivan tento svet opustil začiatkom februára tohto roku. 

V hlavných úlohách si vo filme zahrali Paul Rudd, Annie Potts, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Carrie Coon, Bill Murray, Sigourney Weaver, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Bokeem Woodbine, Oliver Cooper, či Celeste O'Connor.  

Máte radi komiksových superhrdinov, DC, Marvel a iné podobné vecičky? Nevadí ak nie, pretože francúzska komédia Badman (Superwho) v réžii Philippeho Lacheaua nie je až takým typickým superhrdinským filmom, a o to neviazanejšiu zábavu ponúka. Kto zachráni svet? ... on to určite nebude.

Obliekate si železný oblek, ste zelený od zlosti, uhryzol vás pavúk, hráte sa na netopiera alebo máte nejaké iné superschopnosti? Tak sa pripravte na to, že komédia Badman si z vás bude celú hodinu a pol nemilosrdne uťahovať. Skrachovaný herec Cedric je lúzer na pohľadanie, odsúdený životom na večný neúspech. Od priateľky dostane kopačky a jeho kamoši, sestra aj vlastný otec už nadobro stratili nádej, že by raz z neho niečo mohlo byť. Keď však Cedric dostane vo filme hlavnú úlohu superhrdinu Badmana, začne sa v jeho živote blýskať na lepšie časy. Teraz konečne nadišla jeho veľká chvíľa a má šancu všetkým to ukázať! Cedrica nová filmová rola úplne pohltí, jeho nezvratný osud večného smoliara však opäť zasiahne do hry. Cestou domov z natáčania má autonehodu a stratí pamäť. Keď sa preberie, je stále oblečený ako Badman a presvedčený o tom, že je skutočným neohrozeným superhrdinom s jasným poslaním – zachrániť svet.

Môže sa niekto ako on postaviť zlu, chrániť slabých, nakopať zloduchom zadky a neublížiť si pri tom? Môže konať dobro napriek svojim vrodeným sklonom všetko pokašľať a nič neurobiť poriadne? Tak či onak, Cedric sa vydáva na akčnú misiu plnú bláznivých situácií, trapasov a šialených náhod. Byť hrdinom je super, ale nevinné deti a ženy by sa mali pred ním radšej niekde skryť. Vo filme si zahrali Philippe Lacheau, Julien Arruti, Tarek Boudali, Elodie Fontan, Alice Dufour, Jean-Hugues Anglade, Amr Waked, či Paco Boisson. 

Od bujarej zábavy prejdime ku komornejšej dráme, ktorá je japonským prekvapením oscarovskej sezóny. Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza snímka režiséra Ryûsuke Hamaguchiho, Drive My Car (Doraibu mai kâ). Filmová adaptácia poviedky Harukiho Murakamiho, ktorá sa stala celosvetovou senzáciou. Atmosférická snímka plná tajomstiev a hľadania ľudského porozumenia.

Júsuke Kafuku je slávny divadelný herec a režisér, ktorý sa vyžíva v riadení svojho červeného Saabu 900. Počas angažmán na festivale v Hirošime musí túto radosť nedobrovoľne prenechať mladej málovravnej vodičke Misaki. Obaja na skúšobných jazdách nečakane zistia, že ich spája nielen záľuba v riadení. Spolu nájdu spôsob, ako sa vyrovnať so svojimi traumami a pocitmi viny, a ísť ďalej. Drive My Car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho je atmosférická snímka plná tajomstiev, hľadania ľudského porozumenia a zmierenia.

Film získal celý rad ocenení, vrátane Ceny za najlepší scenár v Cannes či Zlatý glóbus. Na svojom konte má aj štyri nominácie na Oscara v kategóriách: najlepší film, réžia, adaptovaný scenár a najlepší cudzojazyčný film. V hlavných úlohách Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima, Park Yu-rim, Masaki Okada, Jin Dae-yeon, Sonia Yuan, Ahn Hwitae, či Perry Dizon. 

Na nový filmový týždeň pripravili distribútori pre deti aj jeden animovaný rodinný film, v nemecko-britskej spolupráci v réžii Holgera Tappeho, Príšerákovci 2 (Monster Family 2). Zachránili ste nedávno svet a myslíte si, že Vám to zaručuje celoživotnú zásobu šťastia ? Chyba! Každodenný život má totiž zlozvyk znovu Vám hádzať polená pod nohy...

Od veľkého „príšerákovského“ dobrodružstva rodiny Wishbonovcov uplynul už nejaký čas. Ich život sa vrátil do starých koľají, s bežnými ľudskými starosťami a hádkami. Naše slabosti a drobné zlozvyky sú prejavom nás samých. Nikto predsa nie je dokonalý.

Pozvanie na svadbu Baby Yagy a jej nastávajúceho je pre rodinu príjemným rozptýlením. Kým si však snúbenci stačia povedať áno, ich slávnostný deň zničí nepozvaný hosť. Malá milionárska dcérenka Mila, ktorá je super cool agentka a hlavne obávaná lovkyňa príšer, oboch svadobčanov unesie! Wishbonovci majú jedinú možnosť ako svojich priateľov zachrániť . Musia sa znova premeniť na Príšerákovcov. Ako múmia, vlkolak, upírka a  Frankensteinové monštrum sa cez tropické pláže i zasnežené hory vydávajú po stopách Mily a je zajatcov.. film sa u nás premieta so slovenským dabingom: Helena Krajčiová, Gabika Dzuríková, Tatiana Pauhofová, Daniel Hudák, Martin Hronský, Marek Majerský a ďalší. 

Od dnes v kinách uvidíme aj dobrodružnú akčnú komédiu od bratskej dvojice Aaron a Adam Nee, ktorí na veľkom plátne spojili Sandru Bullock s Channingom Tatumom v snímke Stratené mesto (The Lost City). Autorka populárnych romanticko-dobrodružných noviel a model, ktorý je predlohou obálok jej knižiek, sa vinou série nešťastných náhod ocitnú uprostred amazonského pralesa. Jedna vec je o dobrodružstve písať, druhá vec je ho zažiť. Okrem dvojice Bullock-Tatum si vo filme zahrali aj Daniel Radcliffe, Brad Pitt, Patti Harrison, Oscar Nuñez, Da'Vine Joy Randolph, Bowen Yang, Raymond Lee, Thomas Forbes-Johnson, či Héctor Aníbal. 

Po snímke Drive My Car si môžeme vychutnať aj druhý japonský film, tentokrát animovaný, ktorý možno viac zaujme starších, prípadne väčšie deti a mládež, v réžii Mamoru Hosodu, Belle (Rjú to sobakasu no hime). Majster japonskej animácie Mamoru Hosoda už pred rokmi rozprával o svojej fascinácii starou francúzskou rozprávkou Kráska a zviera a vo svojom siedmom filme ju preniesol na plátno. Urobil to však originálnym a rýdzo súčasným spôsobom. Otvára pred nami dva svety, úplne rozdielne a napriek tomu bytostne prepojené. Prvým je japonská dedina, v ktorej plachá a neobratná Suzu prežíva svoj neutíchajúci žiaľ zo smrti matky, ktorá jej vzala schopnosť spievať a odcudzila ju jej otcovi.

Druhým je virtuálny svet „U“, do ktorého môže vstúpiť ktokoľvek, začať znova a (možno aj) zmeniť svet. A práve v ňom sa Suzu mení na Belle, znova nachádza svoj hlas a vďaka svojim piesňam plným toho najúprimnejšieho citu sa stáva hviezdou „U“. Okrem obdivovateľov tu ale stretáva aj Zviera, zjazvenú obludu, zápasiacu v bojových umeniach, brutálnu, nespútanú – a samotársku. Spoločne sa vydávajú na cestu dobrodružstva, nebezpečenstva a lásky, na cestu, ktorá odhalí ich skutočné ja. Film sa premieta s českými titulkami

Z Japonska sa vraciame späť do Európy, konkrétne do Francúzska odkiaľ pochádza ďalšia snímka, osobnostná psycho-dráma od režisérky Justine Trier, Sibyl. Tá síce mala premiéru na MFF Cannes už v roku 2019, ale jej zaradenie do našej oficiálnej kinodistribúcie aj o niečo neskôr rozhodne poteší. Snímka sa premietala aj v rámci Créme de la Creme. Sibyl je spisovateľka, z ktorej sa stala psychoanalytička. V momente, keď ju pochytí túžba opäť písať, sa rozhodne opustiť väčšinu svojich pacientov. Zatiaľ čo hľadá inšpiráciu, Margot, mladá herečka v núdzi, ju prosí, aby ju prijala na terapiu. Uprostred nakrúcania filmu otehotnie s hercom stvárňujúcim hlavnú postavu, ktorý je vo vzťahu s režisérkou filmu. Kým sa Margot zdôveruje Sibyl so svojou ľúbostnou dilemou, fascinovaná Sibyl si všetko tajne nahráva. Herečkin príbeh živí jej román a vrhá ju do víru minulosti. Keď Margot prosí Sibyl, aby sa k nej pripojila v závere nakrúcania na ostrove Stromboli, všetko sa závratným tempom zrýchli.. v hlavných úlohách excelentné obsadenie: Virginie Efira, Adéle Exarchopoulos, Sandra Hüller, Laure Calamy, Niels Schneider, Paul Hamy, Arthur Harari, či zosnulý Gaspard Ulliel, pre ktorého to bol jeden z jeho posledných dokončených filmov. 

Od dnes si môžeme ísť pozrieť aj emočnú drámu od českého režiséra Václava Kadrnku, Správa o záchrane mŕtveho. Otec po silnej mozgovej mŕtvici upadne do kómy. Matka a Syn sa ocitnú nad jeho bezvládnym telom. Osoba, ktorú milujú je znenazdajky ďaleko a nikto nevie, či sa niekedy vráti späť. Lekári im veľa nádejí nedávajú. Matka a Syn sústredia všetky svoje sily a začínajú konať. Pokorne prijímajú diagnózu, ale vzdorujú konečnému verdiktu. Pri otcovom lôžku hľadajú tie správne slová, ktoré by mu povedali. Najskôr sa rozprávajú s jeho bezvládnym telom, neskôr pochopia, že musia svoje slová smerovať do oveľa väčšej diaľky. Snaha vrátiť otca späť do života ich núti k tomu, aby prekonali strach a prijali akt vzkriesenia.

Príbeh tohto filmu vychádza zo skutočnej udalosti, z vlastnej skúsenosti samotného režiséra, ktorú Václav Kadrnka približuje slovami: „Otca postihla pred niekoľkými rokmi mozgová mŕtvica, bol v kóme a my sme sa ho z nej s mamou snažili prebrať. Trávili sme pri ňom niekoľko hodín denne, hovorili naňho a on naozaj začal o niekoľko dní otvárať oči a reagovať. Neuveriteľné bolo, že keď sa z kómy prebral, pamätal si úplne všetko, čo sme mu hovorili. To ma inšpirovalo. Chcem vo filme okrem iného ukázať, že sa človek nemá nikdy vzdávať a že aj zdanlivo nezmyselné veci zmysel majú. Je to pre mňa nesmierne osobná vec, skúsenosť na hranici života a smrti, ktorú chcem zdieľať.“ V hlavných úlohách Vojtěch Dyk, Zuzana Mauréry, Petr Salavec, Helena Kadrnková, Václav Kadrnka st., Tobiáš Dostálek, Martin Vrtáček, či Anna Pospíchalová. 

Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza dnes aj dokumentárny film Jednotka intenzívneho života v réžii Adély Komrzý. Čo znamená život? Že srdce bije a pľúca dýchajú? Lekári Ondrej a Katarína sa pri svojej práci často dotýkajú nedotknuteľného. Priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú v dokumente Adély Komrzý témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V prostredí robotickej medicíny a zbožšťovaných bielych plášťov orientujúcich sa na chorobu ako takú, sa do pozornosti vracia človek. V intímnych rozhovoroch lekári so svojimi pacientmi hľadajú odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniaciach, kde život končí pre väčšinu ľudí, bohužiaľ zabúda: „Ako žiť dobrý život aj s chorobou?“ Film zaznamenáva tri roky na Oddelení paliatívnej starostlivosti v pražskej nemocnici. Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenia a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v dobe nekonečných možností umelého predlžovania života môže byťsprávne. Pretože život neznamená iba to, že srdce bije a pľúca dýchajú…

Posledným filmom v prehľade nových filmov na štvrtý marcový týždeň je dramédia v česko-francúzsko-čilskej koprodukcii Hra od režiséra Alejandra Fernándeza Almendrasa. Svet Petra, mladého riaditeľa oblastného divadla, sa začne rúcať po tom, čo sa rozhodne zrealizovať svoj sen, ambicióznu adaptáciu klasickej Euripidovej drámy o Faedre. Počas skúšok príde o dvoch hlavných protagonistov a mesto mu hrozí znížením rozpočtu kvôli politickému obsahu jeho adaptácie. Peter sa zamiluje do hlavnej herečky Karolíny. Napätie doma sa stupňuje. Peter sa príliš nezúčastňuje na rodinnom živote ani ako manžel, ani ako otec. Krátko pred premiérou ho obe ženy opustia. Jeho manželka má toho dosť a Karolína jednoducho zmizne. Peter sa na poslednú chvíľu pokúsi zachrániť svoje dielo, ale hra skončí fiaskom. Zničený začne lepiť kúsky svojho zničeného života. Je však už neskoro? V hlavných úlohách Jiří Mádl, Elizaveta Maximova, Marika Soposká, Adam Vacula, Darina Nicová, Danica Jurčová, Jiří Štrébl, či Ondrej Malý.

  Foto © CinemArt/FilmEurope/Bonton/Magicbox/Itafilm/Filmtopia/ASFK/FilmExpanded

Súvisiace články