Oscars 2022 show – čo očakávať a čo nie..

27.3.2022|Ivet Kollárová|

Oscarovská sezóna 2021-2022 dnes uzavrie svoju napínavú kapitolu, ktorá sa nám za posledné dni a týždne poriadne zamotala. Sezóna, ktorá je jednou z najnejasnejších a bez vysloveného kandidáta, ktorý by mal v suchu, čo i len jednu cenu. Akadémia nám svojich víťazov zverejní na 94. ročníku udeľovania cien Oscar, ktorý sa po roku vracia do svojho klasického „domovského“ stánku, ktorým je divadlo Dolby Theatre v centre Hollywood & Highland v Los Angeles. 

Tu je pár postrehov k show, o ktorej už teraz vieme povedať, že bude jedinečná...vo svojom vlastnom ponímaní.

O tom, že producenti show sa každý rok snažia vliať život do viac ako trojhodinového udeľovania a spraviť z neho pútavejší večer, niet pochýb a rovnako ako každý rok, prichádzajú s novinkami, ktoré majú zaručiť, čo najvyššiu sledovanosť. 

Spraviť z Oscarov populárnu udalosť je naozaj odvaha a producenti show, namiesto toho, aby sa zamerali na pravidelných sledovateľov „fanúšikov“, ktorí si Oscarov zapnú za každých okolnosti, sa tento rok vybrali cestou prilákať, čo najviac nových a pravdepodobne aj mladých ľudí. No skúsenosť vraví, že pokiaľ ste nemali záujem o Oscara doteraz, je viac ako nepravdepodobné, že sa o neho začnete zaujímať akurát teraz. Oscar síce nezaviedol „späť“ kategóriu populárny film, ale upgradol ju na tzv. Fan Favorite film, ktorý bude zvolený verejnosťou prostredníctvom twitteru. Táto sociálna sieť je partnerom aj ďalšej novodobej zábavky a to tzv. Oscars Cheer Moment alebo „Podeľ sa o svoju najobľúbenejšiu scénu z filmov“ moment, za ktorý môže rovnako zahlasovať verejnosť a rovnako cez twitter. 

Mladých by mal k Oscarom pritiahnuť aj nový sponzor, ktorým je TikTok, ktorý sa na Oscaroch postará o.. no.. kto vie čo..? Zaujímavý je aj zoznam prezentujúcich, medzi ktorými sa objavili aj mená ako Tony Hawk, Shaun White, H.E.R., Sean “Diddy“ Combs, Shawn Mendes, či DJ Khaled............ Našťastie okrem netradičných mien a tvári uvidíme prezentujúcich aj z pomedzi hereckej komunity – Bill Murray, Woody Harrelson, Samuel L. Jackson, Anthony Hopkins, Daniel Kaluuya, Wesley Snipes, Uma Thurman, Lupita Nyong’o, či Rami Malek.

K prezentujúcim, ktorých uvidíme počas večera sa takisto pridali: Jacke Gyllenhaal, J.K. Simmons, SerenaVenus Williams, Rachel Zegler, Tiffany Haddish, Elliot Page, Jamie Lee Curtis, Tracee Ellis Ross, John Travolta, Mila Kunis, Simu Liu, Lady Gaga, Zoe Kravitz, Chris Rock, Kevin Costner a ešte zopár iných. 

Ďalším krokom vedľa, ktorý sa organizátorom ťažko odpúšťa je vynechanie 8 kategórii zo živého vysielania udeľovania cien Oscar. Ich snaha o zachovanie troch hodín je enormná, ale pri oslave filmu by sa toto stávať nemalo. Čierneho Petra do rúk dostali kategórie strih, zvuk, originál hudba, výprava, make-up a vlasy, krátky film, dokumentárny filmkrátky animovaný film. Prezident Akadémie David Rubin objasnil, že víťazi budú vyhlásení hodinu pred začiatkom živého vysielania priamo na pódiu divadla Dolby Theatre. Ich ďakovné reči budú zaznamenané, zostrihané (toľká irónia) a v priebehu večera budú zapracované do živého vysielania. Či to bude v rámci reklamných blokov, či iného priestoru známe nie je, ale nedáva to vôbec zmysel. Novou informáciou je fakt, že víťazov „odstrčených“ kategórii sa nedozvieme skôr, ako budú zaradení do vysielania. V press zóne novinári nebudú mať prístup k tradičným monitorom sledujúcu show a o víťazoch budú vedieť tí, ktorí si v predstihu sadnú do hľadiska a „skipnú“ tak červený koberec. Uvidíme ako sa toto podarí udržať producentom pod kontrolou (v časoch mobilov a sociálnych sietí, kde je všetko ešte skôr ako sa reálne stane :) ). O zverejnení víťazov v tejto nešťastnej pre-show sa postarajú Josh BrolinJason Momoa

O celistvosť show, ktorá by mala trvať do troch hodín (ako každý rok producenti dúfajú) sa postará trojica moderátoriek. Po troch rokoch tak budú mať Oscary možnosť na znovuzrodenie aj na poli moderátora, resp. moderátoriek. Každá z vyvolených sa postará o jednu hodinu oscarovskej show. Večerom nás tak budú sprevádzať herečky/komičky Amy Schumer, Wanda SykesRegina Hall. Ktorú časť bude moderovať ktorá z herečiek, prípadne či nakoniec nebudú všetky za jednu, je zatiaľ prekvapením a dozvieme sa to až v živom vysielaní. 

Okrem samotných víťazov, bývajú highlightom večera hudobné vystúpenia nominovaných piesní. Našťastie toto organizátori nezmenili a nás čakajú naozaj zaujímavé kúsky. Beyoncé predstaví svoju pieseň Be Alive z filmu King Richard. Jej vystúpenie sa nebude konať v Dobly Theatre, avšak bude satelitne vysielané z tenisových kurtov v Comptone, na ktorých trénovali Serena a Venus Williamsové a boli dôležitou súčasťou ich kariéry a filmu. Ostatní vystupujúci by sa už mali objaviť na pódiu Dolby. Titulnú pieseň z filmu Jej Veličenstva, Jamesa Bonda No Time To Die predstavia Billie Eilish s bratom Finneasom. Reba McEntire zaspieva pieseň Somehow You Do z filmu Four Good DaysSebastián Yatra nám naživo predstaví pieseň z animovaného filmu Encanto, Dos Oruguitas.

Jedinou nominovanou piesňou, ktorú neuvidíme naživo počas oscarovskej show je pieseň Down To Joy z filmu Belfast, ktorú zložil a naspieval Van Morrison. Ten sa Oscarov nezúčastní, kvôli jeho prebiehajúcemu turné. Avšak, pretože je to jedna z najchytľavejších piesní z filmu Encanto a možno ešte známejšia ako nominovaná Dos Oruguitas, počas Oscarov zaznie aj nenominovaný song We Don’t Talk About Bruno, ktorý bude súčasťou plánovaného veľkého vystúpenia.

A pre tých, ktorí sa chystajú pozerať. Hlavná show 94. ročníka udeľovania cien Oscar začne v noci o druhej hodine rannej v pondelok 28. marca. Pre-show a červený koberec začnú v nedeľu v noci už okolo 23:30. Tohtoročné Oscary sa vysielajú do viac ako 200 oblastí po celom svete. V našich končinách ich môžete sledovať na českej televízii ČT2 (hlavný program od 2:00), na nemeckom ProSieben, ktorý začína vysielať už od 23-hodine, prípadne rakúskej stanici ORF1 od jednej hodiny v noci (tí so satelitom budú mať pravdepodobne na výber viac možností).

Zdroj:  oscars.org Foto © 2021 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/youtube

Súvisiace články