V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri snímky – Morbius, Olga, či Srdce na dlani

31.3.2022|Ivet Kollárová|

Na posledný piaty marcový týždeň pre nás distribútori pripravili štyri nové filmy. Do kín mieri animák o rýchlom modrom ježkovi, adaptácia komisku, ktorá sa zahráva s netopiermi, česká komédia o vzťahoch a silná ukrajinsko-francúzska dráma o nejasnom osude mladej gymnastky.

Režisér Daniel Espinosa natočil adaptáciu komiksu v spolupráci štúdii Marvel a Sony s názvom Morbius. Film, ktorý mal prísť do kín pôvodne ešte v roku 2020 by sa dal charakterizovať aj ako akčný sci-fi horor. Oscarový Jared Leto sa predstaví v novej marvelovke ako geniálny vedec Michael Morbius, ktorý trpí zriedkavou chorobou krvi. Keď sa zdá, že na ňu konečne našiel liek, začnú sa prejavovať jeho vedľajšie účinky... Okrem Leta si vo filme zahrali aj Adria Arjona, Matt Smith, Jared Harris, J.K. Simmons, Tyrese Gibson, Charlie Shotwell, Corey Johnson, Jorge Leon Martinez, či Rodrig Andrisan. 

Deti sa môžu tešiť na pokračovanie príbehu o rýchlom modrom ježkovi v réžii Jeffa Fowlera s názvom Ježko Sonic 2 (Sonic the Hedgehog 2). Modrý super rýchly ježko Sonic patrí k najväčším video herným legendám. A pretože pred dvoma rokmi zažiaril aj na filmovom plátne, vracia sa do kín s ďalším dobrodružstvom. V pätách má opäť svojho neúnavného prenasledovateľa, Doktora Robotnika, ale aj večne nahnevaného ježuru Knucklesa.

Vo chvíli, keď Doktor Robotnik osudovo uviazol na Hubovej planéte, stratil ježko Sonic jediného, naozaj schopného nepriateľa. A začal sa veľmi nudiť. Občas vypomôže polícii dopadnúť zopár „nepolapiteľných“ gaunerov, ale inak nemá svoju modrú energiu kde vybiť. Čo znepokojuje jeho kamoša šerifa Toma oveľa viac než škody, ktoré za neho musia platiť.

Lenže vynaliezavý Robotnik dokázal nájsť spôsob, ako zo svojho hubového väzenia uniknúť a vrátiť sa na Zem. Navyše sa spojil s ježurou menom Knuckles, chlpatou červenou guľou plnou zloby a unikátnych schopností, ktoré sú podobné tým Sonicovým. Táto nebezpečná dvojka sleduje dva hlavné ciele. Prvým je pomstiť sa Sonicovi a druhým nájsť a ovládnuť nekonečný zdroj  energie, ktorý by z Robotnika urobil vládcu celej planéty. Presile  našťastie nebude Sonic čeliť sám, ale s podporou dvojchvostého lišiaka Tailsa, ktorý mu prišiel na pomoc z inej dimenzie, pretože ide naozaj o všetko. Film sa premieta so slovenským dabingom: Branislav Deák, Štefan Martinovič, Dušan Cinkota, Petra Vajdová, Kamila Magálová, Peter Rúfus, Přemysl Boublík, Gabriela Dzuríková,Marek Suitra, František Kovár, Lukáš Dóza, Martinka Kapráliková, či René Jankovič.

Od dnes máme v kinách aj českú romantickú komédiu Srdce na dlani v réžii Martina Horského. Komédia od tvorcov hitu Ženy v behu. Láske na veku, ani mieste nezáleží. Nikdy nevieme, kedy a kde nás stretne. Môžeme sa zamilovať v škôlke, na dôchodku, na ulici, v parku. Kedykoľvek a kdekoľvek.

Josef sa teší, že si po odchode do penzie konečne splní svoj dávny sen a stane sa pouličným klaunom. Svojím šarmom očarí aj ráznu Marušku, majiteľku pojazdnej kaviarne. Akoby sa tí dvaja hľadali celý život. Ale nie je na osudovú lásku predsa len trochu neskoro? Navyše sa k Jozefovi do vily práve sťahuje jeho dcéra Anička aj s päťročným Honzíkom. Domnieva sa, že s chlapmi definitívne skončila, ale stretnutie s dávnou láskou Pavlom, ju zasiahne priamo do srdca.

K Honzíkovi do škôlky nastupuje nové dievčatko Alenka. Honzík prvýkrát zažíva pocity spojené s láskou, úplne sa v nich neorientuje a tak zbiera rady od mamičky, dedka Jozefa alebo sympatického strýka Karla. Aj toho stretne v škôlke láska, keď sa zamiluje do Honzíkovej pani učiteľky Elišky. A aby toho zbližovania nebolo málo, Karlov basset Valček si veľmi rozumie s Eliškinou bassetkou Šalinou.

Láska prináša do životov našich hrdinov nádej a krásu, ale aj komplikácie a prekážky, ktoré budú musieť s úsmevom a dobrou vôľou prekonať. V hlavných úlohách Vladimír Polívka, Eliška Balzerová, Matouš Ruml, Jana Pidrmanová, Boleslav Polívka, Kristína Svarinská, Veronika Khek Kubařová, Jenda Čadil, Petr Vaněk, Hynek Čermák, Jaroslava Kretschmerová, Pavla Tomicová, Marek Taclík, či Jaromír Nosek.

Po prehliadke francúzskeho filmu Crème de la Crème, prichádza do oficiálnej kino-distribúcie film v réžii Elieho Grappeho, dráma Olga. Stojíme pri Ukrajine. Pätnásťročná ukrajinská gymnastka uteká do Švajčiarska, kde se snaží zaistiť si miesto v Národnom športovom centre. Keď na Ukrajině vypukne Majdanský prevrat, narastá v nej úzkosť pretože jej rodina je toho súčasťou.

2013. Vo švajčiarskom exile sa talentovaná a vášnivá Oľga, 15 ročná ukrajinská gymnastka, snaží presadiť v Národnom športovom centre. Ale náhle v Kyjeve vypukne Euromajdanský protest, do ktorého sú zatiahnutí jej príbuzní. Zatiaľ čo sa mladé dievča adaptuje na novú krajinu a pripravuje na majstrovstvá Európy, do jej života vstúpi ukrajinská revolúcia a všetkým otrasie... v hlavných úlohách Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio, Théa Brogli, Jérôme Martin, Tanya Mikhina, Alicia Onomor, či Lou Steffen. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/Itafilm

Súvisiace články