Americká akadémia filmových umení a vied potrestala Willa Smitha za jeho fackovaciu aféru

12.4.2022|Ivet Kollárová|

Od udeľovania 94. ročníka cien Oscar uplynuli dva týždne a najväčšia udalosť večera, o ktorej sa hovorilo skoro non-stop sa dostala do záverečného bodu. Reč však nie je o všetkých úžasných víťazoch, ktorí by si zaslúžili mediálny priestor oveľa viac, bohužiaľ jedná sa o tú nešťastnú aféru s fackou, ktorú rozhnevaný Will Smith uštedril komikovi Chrisovi Rockovi.

Celá situácia nastala pri prezentácii kategórie dokumentárny film. Z úvodnej reči si Rock spravil menší stand-up a ako správny komik si zobral na mušku prítomných hercov, mimo iných aj Jadu Pinkett Smith, Willovu manželku a zavtipkoval, že sa na ňu teší v ďalšom pokračovaní filmu G.I. Jane (Jada trpí alopeciou a kvôli vypadávaniu vlasov si pred niekoľkými mesiacmi vyholila hlavu, hlavná postava v spomínanom filme má rovnako vyholenú hlavu). A napriek tomu, že sa zdalo, že si Will vtip vcelku užil, po nemilej grimase od Jady, vyskočil na pódium a na prekvapenie Chrisa, všetkých v sále a pri tv obrazovkách v sebe prebudil skrytého Aliho (Will stvárnil boxera Muhammada Aliho v životopisnom filme Ali z roku 2001, pozn. redakcie).

Okrem toho po návrate na svoje miesto začal na Rocka ešte aj kričať, nech si neberie do úst jeho manželku. Tento moment, ktorý na začiatku pôsobil ako nahratý spôsobil v plnom divadle Dolby Theater hrobové ticho. Situácia, ktorá do civilizovanej spoločnosti rozhodne nepatrí zatienila zvyšok udeľovania, všetkých víťazov a oslava filmu sa zmenila na osobnostnú krízu a neskoršie Willove pokánie pri ďakovnej reči. A rovnako by som sa stavila, že mnohí nevedia, kto vyhral kategóriu najlepší dokument a už vôbec si nespomenú na ich ďakovnú reč (bol to film Summer of Soul a mimochodom Chris Rock nepozorovane urazil aj troch zo štyroch producentov tohto filmu, ktorým neprečítal mená, ale nazval ich „štyria bieli chlapi“, pozn. redakcie.).

O dozvukoch fackovej aféry sa rovnako mnoho popísalo. Mal byť Smith vyvedený zo sály? Mal mu byť odobraný jeho Oscar? Mala byť na neho podaná žaloba? Mal dostať pokutu? Po dvoch týždňoch sa k všetkému vyjadrila aj samotná Akadémia, ktorej predsedníctvo zasadalo a rozhodlo o verdikte pre hriešnika Smitha. Jeho trestom je zákaz účasti na udeľovaniach cien Oscar a ostatných oscarovských eventov po dobu 10 rokov. Jeho tohtoročná výhra ostáva v platnosti, soška Oscara mu odobratá nebude a rovnako bude aj naďalej spôsobilý na nomináciu, či prípadnú výhru do ďalších rokov. 

Will Smith sa zatiaľ už stihol ospravedlniť celej Akadémii, hereckým kolegom a kolegyniam ako aj samotnému Chrisovi Rockovi. Samotná Akadémia rovnako vydala stanovisko, v ktorom odsudzuje celú vzniknutú situáciu a zároveň sa ospravedlnila za nepripravenosť a neskorú reakciu počas prenosu.

Pre pripomenutie všetkých víťazov 94. ročníka cien Oscar, kde sa najlepším filmom stala snímka CODA, kliknite tu

Zdroj:  hollywoodreporter.com Foto © Depositphotos

Súvisiace články