Od dnes v kinách päť nových filmov – Kryštof, Stop-Zemlia, či Uvoľniť päste

21.4.2022|Ivet Kollárová|

Tretí aprílový týždeň sa bude niesť v znamení filmov európskej produkcie. Do kín dnes prichádza päť nových snímok z krajín ako Slovensko, Česko, Belgicko/Francúzsko, Ukrajina a Rusko. V spojení českých a slovenských tvorcov vznikol dramatický film Kryštof v réžii Zdeňka Jiráskeho. 

Najsilnejšia viera je viera v slobodu. Kryštof je mladý budúci novic, ktorý žije na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia v komunite mníchov v pohraničí a zdieľa s bratmi ich život v pravde. Kryštof utiekol do kláštora nielen pre svoju vieru v Boha, ale aj pre konflikty s otcom a politické pomery po februárovom prevrate. Popri mníšskom živote sa venuje prevádzačstvu – je jedným z posledných článkov v reťazi, ktorou sa prenasledovaní komunistickým režimom dostávajú cez hranice do Nemecka. Pri jednom z nočných návratov do kláštora je svedkom brutálneho zásahu policajných zložiek proti skupine študentov a tej istej noci je zároveň zlikvidované aj spoločenstvo mníchov, v ktorom žil. Miesto, do ktorého vkladal svoje nádeje a vieru, je zničené. Kryštofov zúfalý útek rozvrátenou vysídlenou krajinou je miestopisom vtedajšieho Česko-Slovenska aj márnym hľadaním internovaných bratov. Kryštof sa stáva štvancom, no v jeho beznádejnej situácii mu poskytne pomoc mladá žena Johana na šumavskom statku. Jej rodina odmietla kolektivizáciu – otec spáchal samovraždu a brata poslali na nútené práce do bane. Johana ukryje Kryštofa v stodole, ale vo chvíli, keď obidvaja začínajú vnímať nádej a vzájomnú blízkosť, komunisti násilne obsadia jej hospodárstvo. Teraz majú poslednú šancu prejsť cez ešte „nezadrôtovanú“ hranicu...

Film vychádza zo skutočných udalostí – jeho východiskom je tzv. akcia K z apríla 1950, počas ktorej komunistický režim prepadol a obsadil mužské kláštory vo vtedajšom Česko-Slovensku. V hlavných úlohách Mikuláš Bukovjan, David Uzsák, Alexandra Borbély, Marián Mitaš, Marek Geišberg, Peter Šimun, Ľuboš Kostelný, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Marek Pospíchal, Eva Josefíková, Ondřej Malý, Jiří Černý, Elizaveta Maximová a ďalší.

Na odľahčenie ťažších dní si do kina môžeme zájsť na českú komédiu Po čom muži túžia 2 od režiséra Rudolfa Havlíka. Irena Kopáčová sa živí ako vzťahový poradca, ale pritom sama má partnera, ktorý ju podvádza. Irenu jej prax profesionálne deformuje a nevera jej priateľa ju posilní v presvedčení, že muži sú primitívne bytosti, ktoré len smrdia, pijú pivo a prdia. Jedného dňa sa jej averzia voči mužom vystupňuje a ona po dvoch fľašiach vína vyhlási, že chce byť muž, aby sa tiež mohla správať ako tupec a mať všetko na svete jednoduchšie. Druhého rána sa Irena prebudí s hlavou ako zvon a s hrôzou v očiach zistí, že sa jej nočné prianie vyplnilo. Avšak iba fyzicky. Z Ireny je Iren. Má podobu päťdesiatnika Karla Kráľa z prvého dielu. Cez počiatočnú nechuť k sebe samotnému sa musí Irena o seba postarať a to nie je jednoduché, pretože prišla o prácu a ani nie je nikto, kto by jej spočiatku uveril, že je to stále Irena. Nakoniec jej podá pomocnú ruku jej sused Radim. Je odjakživa do Ireny zamilovaný. Ešte ako Irenu ju mnohokrát pozýval na rande, ale tá jeho lásku nikdy neopätovala, ba čo viac, bol jej priam odporný. Radim jej verí a dúfa, že niekde tam vo vnútri toho postaršieho chlapíka je jeho milovaná susedka Irena a on ju len musí, ako správny princ vyslobodiť.

Urobiť zo ženy muža nie je ľahká úloha, a tak má Radim s Irenom vo výcviku poriadne ťažkosti. Iren je totiž stále hlavne žena v mužskom tele a podľa toho sa tiež chová. Radim mu ponúkne prácu  v stavebnej firme a vezme ho do futbalového oddielu, ktorý hrá najnižšiu súťaž a samozrejme tiež do krčmy. Irena sa tak dostane prvýkrát do čisto mužského kolektívu a nestačí sa čudovať, ako sa muži medzi sebou bavia a ako sa správajú. Sprvu je to ešte horšie, než čakala, ale postupom času do ich myslenia dokáže lepšie a lepšie preniknúť a ak treba tak im aj pomôcť s ich partnerskými a sexuálnymi problémami, pretože im ponúkne ženský protipohľad, ktorý sú muži schopní akceptovať, pretože ho počujú od muža . Irena začne mať Radima rada, páči sa jej, že je na ňu dobrý a pozorný a so všetkým jej pomáha a hlavne ju dokáže počúvať. Problém ale je, že nastávajú situácie, kedy by si obaja chceli byť akosi bližšie, ale stále tam pre Radima pretrváva tá Irenina mužská podoba, a tak Irena musí zabojovať o svoje pôvodné ja a zmeniť sa do svojej ženskej podoby, aby o Radima neprišla. Vo filme si zahrali Jiří Langmajer, Marek Taclík, Anna Polívková, Tereza Kostková, Pavel Šimčík, Leoš Noha, Radek Holub, Oskar Hes, Michal Kavalčík, Jiří Maryško, Zuzana Kronerová, Ondřej Kavan, Pavlína Němcová, či Martina Babišová. 

Ukrajinská režisérka Kateryna Gornostai prichádza s novinkou, romantickou drámou Stop-Zemlia. Ak sa neodvážiš, nikdy sa nedozvieš. Radikálny, autentický a citlivý pohľad na znepokojujúci pocit mladosti a vnútorný pohľad na ukrajinskú mládež. Introvertná stredoškoláčka Masha sa považuje za outsidera, pokiaľ sa nezdržuje s Yanou a Seniom, ktorí zdieľajú jej nekonformný status. Zatiaľ čo sa snaží zvládnuť intenzívne obdobie pred ukončením školy, zamiluje sa a to spôsobom, ktorý ju núti vyjsť z komfortnej zóny. Debutujúca ukrajinská režisérka Kateryna Gornostai vytvorila hlboko osobný príbeh o seba-objavovaní a trpezlivosti. V hlavných úlohách Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko, Oleksandr Ivanov, Andrii Abalmazov, Rubin Abukhatab, Marharyta Astakhova, Kateryna Gornostai. 

Pre najmenších si tretí aprílový týždeň pripravil animovanú dobrodružnú rozprávku Ušiak Čiky a Škrečok temnôt (Hopper et le hamster des ténèbres) od tvorcov Bena Stassena a Benjamina Mousqueta v belgicko-francúzskej koprodukcii. Mladý Čiky je iný než ostatní. Je tak trochu neobyčajný. Narodil spolovice ako kura a spolovice ako zajac. Mal šťastie, pretože si ho ako malého adoptoval kráľ Peter, slávny zajačí dobrodruh. 

Čiky aj cez svoje odlišnosti chce to, čo každý: zapadnúť medzi ostatných a mať priateľov. To, že je tak trochu nešikovný , nie je pre neho žiadna prekážka. Odvaha a nadšenie mu nechýba. Celý svoj život túži zažiť poriadne dobrodružstvo! A jedno veľké na neho čaká! Keď najväčší darebák Kráľovstva utečie z väzenia a hrozí, že zvrhne kráľa Petra z trónu, nastáva pre Čikyho tá pravá chvíľa.  Čiky sa spolu s Abe a Meg, odborníčkou na bojové umenia, ide nebezpečenstvu v ústrety. Predlohou pre scenár k filmu bol rovnomenný komiks od autora Chrise Grinea. V slovenskom znení budeme počuť: Jána Trégera, Petru Vajdovú, Frenciena Bauera, Petra Rúfusa, Petra Sklára, Andrau Somorovskú, Lukáša Dóza, či Dávida Hartla.

Ruská režisérka Kira Kovalenko na svojej novinke, dráme Uvoľniť päste (Razzhimaya kulaki) spolupracovala s producentmi filmov Leviatan a Bez lásky. V bývalom banskom meste v Severnom Osetsku sa mladá žena snaží uniknúť z dusivého náručia rodiny, ktorú miluje rovnako, ako ju odmieta.

Vysoko v horách Severného Osetska je medzi strmými útesmi vkliesnené banské mestečko Mizur. Zaur sem po istých dramatických udalostiach presťahoval svoje deti Adu, Akima a Dakka. Zaur je prísny otec, ktorý nadovšetko oceňuje disciplínu a necíti rozdiel medzi starostlivosťou a nadmernou ochranou. Jeho najstarší syn Akim už stihol uniknúť pred otcom za prácou do Rostova, mesta najbližšieho k Mizuru. Jeho mladší brat Dakko sa ešte musí rozhodnúť, čo chce od života, a ich sestra Ada aktívne plánuje útek. Je to dospelá žena, ale otec sa k nej stále správa ako k dieťaťu. Ada čoskoro pochopí, že uniknúť z otcovho objatia a začať nový vlastný život bude veľmi zložité. Návrat jej staršieho brata Akima vynesie na povrch nevyslovené a nezahojené rodinné traumy. V hlavných úlohách Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev, Khetag Bibilov, Arsen Khetagurov, či Milana Pagieva. 

  Foto © BontonFilm/CinemArt/Filmtopia/Magicbox/FilmEurope

Súvisiace články