Filmy Panstvo Downton: Nová éra, Posledné preteky, Krížová výprava a Smradi mieria dnes do kín

28.4.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac apríl sa s nami v kinách rozlúči so štyrmi novými filmami, s ktorými sa vyberieme späť do histórie a nazrieme na britskú aristokraciu, či na historické preteky na lyžiach v Krkonošoch, pokúsime sa zachrániť planétu a animovaná snímka nám potvrdí, že by sme nemali nikoho súdiť podľa „obalu“.

V britsko-americkej koprodukcii vzniklo ďalšie filmové pokračovanie príbehu rodiny Crawleyovcov v snímke Panstvo Downton: Nová éra (Downton Abbey: New Era) od režiséra Simona Curtisa. Panstvo Downton sa vracia na plátna kín. Prvá filmová verzia slávneho seriálu bola diváckym hitom, a tak sa spolu so vznešenou rodinou Crawleyovcov a ich služobníctvom vydáme na ďalšie epické dobrodružstvo, ktoré by bolo pre televíznu obrazovku príliš malé.

Panstvo Downton si počas svojej filmovej a televíznej existencie prešlo mnohým, ale asi nikto by netušil, že v minulosti starej mamy Violet sa skrýva tajomstvo, ktoré môže otriasť základmi celej šľachtickej rodiny Crawleyovcov. Všetko sa začína šokujúcou správou, že Violet sa stala dedičkou zámku na juhu Francúzska, ktorý jej odkázal muž, ktorého stretla v mladosti. Čo sa medzi nimi mohlo stať, že si na ňu po toľkých rokoch spomenul v závete a odkázal jej taký majetok? Časť rodiny sa s nadšením vydá na Francúzsku riviéru, aby preskúmala novozískaný majetok, ale Violetin skeptický syn Robert tuší, že za dedičstvom zámku sa môže skrývať príbeh, o ktorom by radšej nechcel počuť.

Počas Robertovej neprítomnosti preberá vládu nad Downtonom jeho najstaršia dcéra Mary, ktorá sa musí vysporiadať s inváziou amerických filmárov. Tí chcú na pôde nádherného zámku nakrútiť poriadny hollywoodsky film. Stret strnulých britských tradícií s americkou ľahkovážnosťou a rovnosťou by sotva mohol byť zábavnejší, najmä keď sa do natáčania aktívne zapájajú obyvatelia a zamestnanci panstva. V hlavných úlohách uvidíme známe, aj nové tváre: Maggie Smith, Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Laura Carmichael, Hugh Bonneville, Joanne Froggatt, Laura Haddock, Dominic West, Sophie McShera, Imelda Staunton, Allen Leech, Phyllis Logan, Penelope Wilton, Robert James-Collier, Lesley Nicol, Jim Carter, Michael Fox, David Robb, Nathalie Baye, Fifi Hart, Jonathan Coy, či Hugh Dancy.

Český režisér Tomáš Hodan sa vydal do hôr a natočil historickú životopisnú, športovú drámu Posledné preteky (Poslední závod). Skutočný príbeh odvrátenej strany hôr. Krkonoše boli pred prvou svetovou vojnou chudobným regiónom, v ktorom sa stretával český živel s nemeckým. Bohumil Hanč bol najznámejším českým lyžiarom svojich čias, ktorý vyhrával preteky doma aj v zahraničí. Všestranný športovec Emerich Rath bol zase jediným Nemcom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na českých pretekoch. Ostatní Nemci z Krkonôš ich z národnostných dôvodov bojkotovali. Hanč a Rath sa dobre poznali a stretli sa aj na štarte osudných pretekov v roku 1913. Po prvom kole sa počasie rýchlo zhoršilo, vypukla snehová búrka a všetci súperi sa postupne vzdali. Hanč zostal na trati sám, boj o prvé miesto sa však čoskoro zmenil na boj o holý život. Václav Vrbata stojí na trati ako jediný divák, Emerich Rath sa vydáva Hančovi na pomoc a všetci traja začínajú v neľudskom mraze a nepreniknuteľnej víchrici písať príbeh o hrdinstve, odvahe, nezlomnej vôli a priateľstve.

Film Posledné preteky sa natáčal v mrazivom počasí na miestach, kde sa pred takmer 110 rokmi príbeh skutočne odohral. Pred náročným zimným natáčaním v Krkonošiach museli herci podstúpiť kurz otužovania. „Na to, ako sme niekedy aj 12 hodín stáli vo víchrici pri teplote -10 °C, budem spomínať do konca života,“ hovorí režisér Tomáš Hodan. „V horách sme zažili sneh, snehové búrky, vietor a hmlu, teda presne tie podmienky, ktoré sme potrebovali. Museli sme sa im prispôsobiť. Veríme však, že nakrúcanie v hmle a mraze na miestach, kde sa to všetko naozaj stalo, sa prejaví na surovosti a dramatickosti výsledného filmu,“ dodáva. V hlavných úlohách Kryštof Hádek, Jan Nedbal, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Vladimír Javorský, Marek Adamczyk, Jan Hájek, Simon Kirschner, Pavla Beretová, Cyril Dobrý, Claudia Vašeková, či Bastian Beyer. 

Od dnes v kinách aj animovaná komédia pre najmenších (ktorú si určite užijú aj tí väčší) s názvom Smradi (The Bad Guys) v réžii Pierra Perifela. Robiť dobré skutky môže byť niekedy poriadna drina. Obzvlášť, keď vás celý svet považuje za prvotriednych podvodníkov. Animovaná komédia Smradi z legendárneho štúdia DreamWorks Animation dokazuje, že aj v na prvý pohľad nebezpečnom tvorovi sa môže skrývať dobré srdce. Máloktorí hrdinovia majú takú zlú povesť ako Vlk, Had, Tarantula, Piraňa a Žralok. Títo vyvrheli sa tak dlho hľadali, až sa našli a dali dokopy. Spáchať dokonalý zločin je pre nich rovnako prirodzené , ako si v nedeľu popoludní vyraziť na zmrzlinu.

Mozgom tejto partičky je Vlk, Had má na starosti otváranie trezorov, Tarantula je skúsená hackerka, Žralok sa vie skvele maskovať a Piraňa je bitkárka, ktorá svojich kamošov ochráni päsťami v každej situácii. Počas rokov strávených lúpežami rôzneho druhu získali dojem, že sú nedotknuteľní a nepolapiteľní. Lenže aj pre nich bude nakoniec platiť, že tak dlho sa do sejfu chodí pre diamanty, až sa zámok zacvakne. Konkrétne máme na mysli zámok na policajnej cele. Aj v tejto nepríjemnej situácii má však pätica podfukárov  šťastia v nešťastí. Do života im vstúpi profesor Marmeláda (morča a predovšetkým dobrák  telom a dušou), ktorý má ambiciózny plán – prevychovať ich na poctivých občanov. Všetci členovia gangu súhlasia, pretože je to vstupenka na slobodu. Ich plán počíta s tým, že na oko budú sekať latinu a poslúchať, ale pri prvej príležitosti sa vyparia. Lenže už prvých pár dobrých skutkov vedie k nečakanému zisteniu, že byť dobrý je vlastne fajn. Čo si s tým počať? A ako sa majú zachovať, keď uvoľnený trón pre najväčšieho záporáka zaberie niekto iný? Budú s ním zaobchádzať v rukavičkách, alebo si to s ním vybavia ručne

Smradi sú adaptáciou populárnej rovnomennej komiksovej série spisovateľa Aarona Blabeyho, ktorý sa ako producent snažil predovšetkým o to, aby film mal rovnako ako jeho knižky ľahko podvratný tón. „Jednoducho povedané, chcel som, aby Smradi boli ako od Tarantina, ale pre deti. A myslím, že sa nám podarilo nájsť presne to miesto, kde si deti budú užívať  dobrodružnú akčnú jazdu a ich rodičia sa budú skvele baviť pri nadstavbe, ktorá je určená predovšetkým pre nich,“ hovorí Aaron Blabey. V anglickom origináli by sme počuli: Sama Rockwella, Awkwafinu, Marca Marona, Craiga Robinsona, Zazie Beetz, Alex Borstein, či Richarda Ayoadeho. Avšak, film sa u nás premieta so slovenským dabingom: Peter Sklár, Martin Kaprálik, Daniel Ratimorský, David Hartl, Zuzana Porubjaková, Henrich Platek, Táňa Pauhofová, Gabriela Dzuriková, či Lenka Prokopová. 

Posledným filmom v prehľade nových filmov na štvrtý aprílový týždeň je snímka, ktorá pozdvihuje povedomie o záchrane planéty v réžii francúzskeho herca a režiséra Louisa Garrela, Krížová výprava (La Croisade). Abel a Marianne zistia, že ich trinásťročný syn Joseph tajne predal ich najcennejší majetok. Rýchlo pochopia, že Joseph nie je jediný, kto sa snaží financovať záhadný projekt – ide o stovky detí, zapojených doň po celom svete. Ich poslaním je zachrániť planétu. V hlavných úlohách uvidíme Leatitiu Casta, Josepha Engela a aj samotného Garrela. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Bonton/FilmEurope

Súvisiace články