Kirill Serebrennikov natáča nový film Limonov, The Ballad of Eddie s Benom Whishawom

12.5.2022|Ivet Kollárová|

Britský herec Ben Whishaw, ktorého môžeme poznať z filmoch o Jamesovi Bondovi ako postavu Q, menších snímok ako Parfume: Príbeh vraha, Homár, Malý Joe, Atlas mrakov, či muzikálu Návrat Mary Poppins a seriáloch ako Fargo, či Škandál po anglicky si zahrá úlohu radikálneho ruského poeta a politického disidenta Eduarda Limonova.

Limonov, The Ballad of Eddie je prvým anglicky hovoriacim filmom uznávaného ruského filmového a divadelného auteura Kirilla Serebrennikova. Režisér, ktorý často vystupuje proti ruskému režimu, vláde (v roku 2014 odsúdil anexiu Krimu, ako aj dnešný vojenský konflikt na Ukrajine) a verejne podporuje práva LGBT bol v roku 2017 stíhaný za spreneverenie štátnej dotácie a následne mu bolo nariadené domáce väzenie. 

Film Limonov je inšpirovaný rovnomenným bestsellerom francúzskeho spisovateľa a režiséra Emmanuella Carréreho, ktorý bol preložený v 35 krajinách. Príbeh sleduje Eduarda Limonova, ktorý žil mnohými životmi. Bol undergroundovým spisovateľom v Sovietskom zväze, ktorý utiekol do USA, kde sa stal tzv. punk-poetom. Istú dobu pôsobil aj ako komorník u jedného milionára na Manhattane. Pred tým ako sa vrátil do Ruska, sa “Eddie“ stal literárnou senzáciou v Paríži. V Rusku sa z neho stal charizmatický líder disidentskej strany a vyslúžil si status rockovej hviezdy. Neskôr bol uväznený režimom Vladimíra Putina.

Príbeh Limonova predstavuje cestu naprieč Ruskom, Amerikou a Európou počas druhej polovice 20. storočia. Film sa začal natáčať začiatkom roka v Rusku, avšak po prepuknutí vojny na Ukrajine, štáb a Serebrennikov prerušili natáčanie a snažili sa čo najrýchlejšie dostať herca Bena Whishawa z krajiny. Samotnému Serebrennikovi skončil v marci trojročný zákaz vycestovania a mohol tak konečne opustiť Rusko. Natáčanie filmu by malo pokračovať v najbližšej dobe v niektorej z európskych krajín.

Scenár k filmu Limonov, The Ballad of Eddie napísali spoločne so Serebrennikovom aj poľský režisér a scenárista Pawel Pawlikowski (Ida, Studená vojna) a Ben Hopkins. O produkciu filmu sa postarajú spoločnosti Wildside, Chapter 2, Vision Distribution, či Pathé.

Kirill Serebrennikov je autorom filmov ako (M)učeník, Leto, či minuloročného titulu U Petrovovcov zúri chrípka. A pokiaľ sa pri týchto filmoch nemohol zúčastniť na ich premiérach na festivale, tento rok osobne predstaví svoju novinku Čajkovského žena na MFF Cannes, ktorá sa premieta v rámci Hlavnej súťaže.

Zdroj:  variety.com Foto © Depositphotos

Súvisiace články