MFF Cannes 2022 odštartoval vo veľkom štýle, čestnú Zlatú palmu získal aj Tom Cruise

19.5.2022|Ivet Kollárová|

Symbolickým vystúpením zo zatemnenej sály do sály plnej svetla odštartovala belgicko-francúzska herečka Virginie Efira otvárací ceremoniál 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cannes, ktorý sa konal v utorok 17. mája. Symbolika, ktorá pripomína ťažké dva roky, s ktorými bojovali kinosály po celom svete, keďže museli na dlhé obdobie ostať zatvorené kvôli pandémii. Avšak, symbolika, ktorá by sa dala interpretovať aj do dnešnej ťažkej situácii a vojenskému konfliktu, ktorý prebieha na Ukrajine. A všetci veríme v skorý koniec tohto konfliktu, po ktorom dúfame prídu svetlé zajtrajšky.

Virginie, ktorá sa úlohy Mistress of Ceremonies zhostila po prvý krát v kariére (a na pár nervóznych momentov to zvládla skutočne veľmi dobre), vyzdvihla svetovú kinematografiu, ktorá je v Cannes vysoko oslavovaná, filmový biznis, ktorý mení tvár spoločnosti najmä v ťažkých časoch a vyjadrila nádej do budúcnosti ako vo filmovom, tak aj v reálnom svete. Herečka, ktorá sa regulárne objavuje na festivale so svojimi novými filmami (minulý rok bola v Hlavnej súťaži so snímkou Benedetta) patrila medzi highlighty večera. 

Po úvodnom slove Virginie predstavila prvého laureáta čestnej Zlatej palmy, ktorým sa na otváracom ceremoniáli stal herec Forest Whiteker. Po krátkom medailóniku, ktorý zhrnul hercovu kariéru Forest ponúkol silnú ďakovnú reč, v ktorej vzdal poctu obetiam vojny na Ukrajine, či obetiam covidu. Zároveň sa obzrel do minulosti, na MFF Cannes spred 45. rokov, kedy spoločne s režisérom Clintom Eastwoodom predstavili film Bird, za výkon v ktorom získal Whiteker aj cenu pre najlepšieho herca. Prítomní hostia v sále vyjadrili svoj obdiv hercovi niekoľkominútovým standing ovation.

Predstavené boli poroty sekcii Istý pohľad - predsedkyňa Valeria Golino, či ceny Zlatá kamera, ktorá sa udeľuje prvým filmom, ktoré súťažia v ktorejkoľvek súťažnej sekcii. Predsetkyňou tejto poroty je španielska herečka a múza Pedra Almodóvara, Rossy De Palma. Neskôr Efira, svojim pôvabným akcentom predstavila členov Medzinárodnej poroty, ktorí vyberú víťaza a držiteľa Zlatej palmy pre najlepší film festivalu. 

Členovia Medzinárodnej poroty sú: britsko-americká herečka a režisérka Rebecca Hall, indická herečka Deepika Padukone, švédska herečka Noomi Rapace, talianska herečka a režisérka Jasmine Trinca, iránsky režisér Asghar Farhadi, francúzsky režisér Ladj Ly, americký režisér Jeff Nichols a nórsky režisér Joachim Trier. Predsedom Medzinárodnej poroty je charizmatický francúzsky herec Vincent Lindon, ktorý po medailóniku k jeho kariére neskrýval dojatie. Zároveň ponúkol silnú, emocionálnu reč, v ktorej vyzdvihol film a jeho úlohu búrania rozdielov a hraníc. Prisľúbil, že ako porotca bude rozhodovať predovšetkým srdcom a emóciami ako správny fanúšik filmu. Lindon zožal druhý standing ovation večera.

MFF Cannes otvorilo aj menšie hudobné vystúpenie skladateľa Vincenta Delerma, ktorý, celkom trefne vystúpil s piesňou Que je t’aime. Do svojho vystúpenia zapojil aj publikum, ktoré s ním chvíľu spievalo. Ku koncu sa pridala aj samotná Virginie, s ktorou vytvoril veľmi silný moment. Pred samotným koncom otváracieho ceremoniálu sa MFF Cannes prostredníctvom videohovoru prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. Prekvapenie, ktoré nikto nečakal a tretie standing ovation bolo na svete.

Zlatú formulku „..a týmto prehlasujem 75. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes za otvorený“ predniesla americká herečka a jedna z významných hostí večera Julianne Moore, ktorá neskrývala svoju radosť.

Ako bolo známe, otváracím filmom sa stal komediálny horor Coupez! (Final Cut) od francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa. Film je remakom už dnes kultového japonského študentského filmu s názvom Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead) od režiséra Shin’ichirô Uedu z roku 2017. Film je akýmsi filmom o filme vo filme a vzdáva poctu všetkým ľuďom, ktorí sa podieľajú na natáčaní filmov. Príbeh sa zameriava na prácu štábu na B-čkovom horore a s tým spojené komplikácie, ako aj tzv. behind the scene film, ktorý nám ukazuje ako prebiehalo celé natáčanie. Jednou z výziev filmu bola takmer 45 minútová jedno-záberová scéna, na ktorú sa Hazanavicius spolu so svojím tímom a hercami pripravoval päť týždňov, ktorí driloval choreografiu s kameramanom Jonathanom Ricquebourgom. Vo filme si, okrem iných zahrali aj Romain DurisBérénice Bejo.

Highlightom druhého dňa 75. ročníka MFF Cannes bola premiéra hollywoodskeho megafilmu Top Gun: Maverick. Show potvrdila umenie Hollywoodu zabávať a fakt, že Tom Cruise stále láka davy fanúšikov a popravde, nie je sa čo diviť. Jeho herecké umenie je dych berúce a kaskadérske kúsky neraz spôsobia zástavu srdca. A vždy si môžete byť istý, že do všetkého ide na 110%, svojich fanúšikov si ctí poctivou a tvrdou prácou a na pľaci (a veľa krát aj mimo neho) vyzdvihuje hereckých kolegov a posúva ich hranice.

Na MFF Cannes sa Cruise predstavil len po druhý krát v kariére a to po 30. rokoch od premiéry filmu Far and Away. MFF Cannes Cruisa ocenil druhou čestnou Zlatou palmou festivalu za jeho neobyčajnú kariéru. Počas červeného koberca k premiére filmu Top Gun: Maverick preletela ponad areál MFF Cannes francúzska akrobatická letka Patrouille de France, ktorá za sebou zanechala efektnú trikolóru.

Svoje premiéry v Hlavnej súťaži Cannes 2022 už mali snímky Čajkovského žena od Kirilla Serebrennikova, ktorý na press konferencii k filmu čelil aj otázkam ohľadne vojny na Ukrajine, financovaní filmu oligarchom Romanom Abramovičom, či jeho ďalších kariérnych krokoch. Osem vrchov (Le Otto Montagne) od belgickej dvojice Charlotte VandermeerschFelix Van Groeningen. EO od Jerzyho Skolimowskeho, či jedno z troch amerických želiezok v súťaži Armageddon Time od Jamesa Graya. Avšak, festival sa len rozbieha a pred nami je ešte 9 plnohodnotných dní.

75. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes sa koná od 17. do 28. mája 2022.

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © Festival de Cannes/twitter/youtube

Súvisiace články