Prehľad filmov na jún 2022 – Jurský svet 3, Tralala, Elvis, Dežo Hoffmann,Prezidentka,Buzz Lightyear

1.6.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac jún, v ktorom sa nám začína pomaly „zletnievať“ prinesie v rámci svojich piatich týždňov do našich kín 20 nových snímok. Na svoje si prídu milovníci tunajšej kinematografie, pretože veľa noviniek bude česko-slovenských, príp. v európskej koprodukcii. Z Hollywoodu sa dočkáme len štyroch nových filmov, dva z nich sú jednoznačné ťaháky: začiatkom mesiaca sa vrátime do prehistorického, avšak súčasného Jurského sveta a koncom mesiaca sa vyšantíme pri hudbe kráľa rock’n’rollu Elvisa Presleyho. Z klubovej scény nás čakajú filmy ako Tralala, Fragile Memory, Kvík, či vynovené verzie snímok Amélie z Montmartru a Nenávisť.

Prvý júnový týždeň nám prinesie do kín štyri nové filmy. Jedným zo zaujímavých ťahákov je animovaná snímka izraelského režiséra Ariho Folmana, Kde je Anna Franková. Film, ktorý mal premiéru na MFF Cannes 2021 je v belgicko-francúzsko-izraelsko-luxembursko-holandskej koprodukcii. „Navzdory všetkému, stále verím, že ľudia sú vo svojom srdci dobrí.” Kitty, imaginárna kamarátka Anny Frankovej, ktorej dievča venovalo svoj denník, zázračne ožíva v dnešnom Amsterdame. Kitty sa vydáva na horlivé pátranie po Anne Frankovej. Je to začiatok dobrodružnej cesty.

Od režiséra Roberta Sedláčeka uvidíme thriller Premlčané s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe, ktorý odkrýva dávny a takmer zabudnutý zločin. Hlavný hrdina sa vydáva na cestu pomsty a každého, koho sa jeho príbeh dotkne, čaká šokujúce odhalenie. Film otvára tému premlčaných zločinov a získal už niekoľko ocenení na zahraničných festivaloch. Okrem Rodena si vo filme zahrali aj Igor Bareš, Denisa Barešová, Barbora Bošková, či Vilma Cibulková. Z vážnej témy prejdeme na niečo ľahšie. Režisér Matěj Balcar natočil komédiu Pánský klub o láske a jej podobách a o tom, že nikdy nie je neskoro pokúsiť sa niečo napraviť. Vo filme uvidíme Tatianu Pauhofovú, Bolka Plívku, Jiřího Mádla, Nelu Boudovú, či Halinu Pawlowskú.

A Tatianu Pauhofovú v úlohe zlej Kráľovnej uvidíme aj v novej výpravnej pôvodnej rozprávke Zakliata jaskyňa od režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Film prenesie divákov do čias mýtov a legiend. Hlboko v kráľovskom lese bola jaskyňa, ktorá po stáročia ľuďom poskytovala obživu a kráľovstvu prinášala blahobyt. Jedného dňa našiel solivar Buchwald vstup do jaskyne zapečatený. Tam, kde kedysi boli dvere, je zrazu holá skala. Po boku Tatiany si zahrali aj Predrag Bjelac, Karel Dobrý, Marko Igonda, Martina Zábranská, či Václav Kopta.

Štyri nové filmy prinesie do kín aj druhý júnový týždeň. Hollywoodskym ťahákom je tretia časť zo série Jurský svet s názvom Jurský svet: Nadvláda, ktorý natočil Colin Trevorrow, režisér prvého dielu Jurský svet. Dinosauria a ľudská civilizácia sa konečne stretli. Zdá sa, že miesto na planéte Zem je vyhradené len pre jeden druh. Veľkolepé vyvrcholenie ságy, ktorá začala v Jurskom parku Stevena Spielberga. V hlavných úlohách Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Omar Sy, či starí známi Sam Neill, Laura Dern, BD Wong a Jeff Goldblum. Pre najmenších bude prichystaná animovaná rozprávka čerpajúca z klasiky o Troch mušketierov, len so psíkmi v hlavnej úlohe, s názvom Haftaňan a traja mušteriéri v réžii Toniho Garciu.

Fanúšikovia francúzskeho filmu si prídu na svoje s ďalšími dvoma novými filmami, ktoré prichystal druhý júnový týždeň. Reštaurovaná verzia ikonického komediálno-fantastického filmu od režiséra Jeana-Pierra Jeuneta, Amélie z Montmartru. A odľahčená rodinná komédia, ktorá má za úlohu nás rozosmiať, minimálne nám vyčariť úsmev na tvári v réžii Françoisa Uzana s názvom Úsmev, prosím! 

Tretí júnový týždeň zdvihneme latku nových filmov o jeden hore. Distribútori na tento týždeň pripravili päť nových filmov. Hollywoodskou snímkou na týždeň je animovaný film od štúdii Disney v réžii Angusa MacLana s názvom Buzz Lightyear. Film ponúka akčné dobrodružné sci-fi o legendránom vesmírnom strážcovi, ktorý bol inšpiráciou pre postavičku Buzz Rakeťák z kultového Toy Story od Pixaru. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, no v tom anglickom by sme počuli hercov ako Chris Evans, Taika Waititi, Keke Palmer, či James Brolin. 

Od českých susedov príde do kín dedinská komédia Keby radšej horelo od režiséra Adama Rybanského o zbore dobrovoľných hasičov, ktorý musí čeliť úplne inej výzve, než ako je nejaký obyčajný požiar. Snímka mala svetovú premiéru na prestížnom MFF Berlinale 2022. V hlavných úlohách Miroslav Krobot, Michal Isteník, Jiří Vymětal, či Anna Polívková. Francúzska hudobná komédia Tralala od tvorcov Arnaud a Jean-Marie Larrieu mala zas premiéru na MFF Cannes 2021 a rozpráva príbeh hudobníka, ktorý si osvojí novú identitu, pokúša sa uvidieť Pannu Máriu v Lurdoch, či získať novú rodinu. V hlavných úlohách Mathieu Amalric, Mélanie Thierry, či Maïwenn.

V ukrajinsko-slovenskej spolupráci vznikol kreatívny biografický dokumentárny film Fragile memory od režiséra Igora Ivanka o jeho starom otcovi, slávnom sovietskom kameramanovi Leonidovi Burlakovi, ktorý trpí Alzheimerovou chorobou. Igor začína boj o záchranu pamäte starého otca a o rekonštrukciu unikátnych materiálov. Avšak, prostredníctvom osobného príbehu dedka a vnuka divák sleduje aj stret sovietskej generácie Ukrajincov s dnešnou, modernou ukrajinskou spoločnosťou. Nový šat dostala aj kultová krimi-dráma od Mathieu Kassovitza, Nenávisť (z roku 1995), ktorá sa zameriava na 24 hodín v živote troch mladých mužov na francúzskom predmestí deň po násilnej vzbure. Vo filme si zahrali Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, či Benoît Magimel.

Štvrtý júnový týždeň nám dá priestor dohnať zmeškané a do kín prinesie len tri nové filmy. Medzi nimi je ťahák týždňa, životopisná, hudobná dráma od režiséra Baza Luhrmanna, Elvis. Film, ktorý mal svetovú premiéru na nedávno skončenom MFF Cannes 2022, skúma hudbu a život kráľa rock’n’rollu Elvisa Presleyho, jeho komplikovaný vzťah s jeho manažérom plukovníkom Tomom Parkerom a až po vzťah s najdôležitejšou osobou v jeho živote, Priscillou Presley. V týchto hlavných úlohách si zahrali Austin Butler, Tom Hanks a Olivia DeJonge.

Do kín zamieri aj slovenský film od režiséra Juraja Bohuša s názvom Stand Up. A dokumentárny film Bratstvo o troch mladých bosnianskych bratoch, vyrastajúcich pod silným vplyvom svojho otca, islamistického kazateľa, ktorí musia učiniť rozhodnutie. Akými mužmi sa chcú stať? Skúška ich života začína v momente, keď je ich otec odsúdený na dva roky vo väzení a chlapci sú odkázaní sami na seba. O réžiu filmu sa postaral Francesco Montagner. Pred týmto filmom sa bude premietať krátky predfilm s názvom Strigov.

Posledný piaty júnový týždeň si pre nás prichystal opäť štyri nové filmy. Režisér Patrik Lančarič natočil dokument s názvom Dežo Hoffmann - fotograf Beatles. Dežo Hoffmann, legendrány fotograf Beatles, Rolling Stones, Marilyn Monroe a ďalších svetoznámych kapiel a osobností pochádzal zo Slovenska. Tvorcovia filmu sa rozprávajú s pamätníkmi zo zahraničia i zo Slovenska a pátrajú po udalostiach z jeho života. Osud Deža Hoffmanna je rozkročený medzi európskym divadlom vojny a svetom šoubiznisu. Práve táto dvojdomosť bola v konečnom dôsledku zdrojom jeho umeleckej jedinečnosti a originality. Hoffmann aplikoval vojnový reportážny štýl do spôsobu fotografovania sveta zábavy a predovšetkým hudobných hviezd rodiacej sa rokenrolovej scény v Londýne. Ikonickým symbolom sa stali prvé fotografie Beatles.

Do kín príde aj animovaná snímka ako pre malých, tak aj pre dospelých v réžii Maschy Halberstad, Kvík. Príbeh o prasiatku, ktoré sa snaží byť domácim maznáčikom, má obľúbenú „paničku“ 9-ročnú Babs, avšak veľký rešpekt pred jej rodičmi a nepriateľa v podobe starého otca, ktorý sa v tajnosti pripravuje na klobásovú súťaž z čerstvých prasiatok. A pre deti bude aj ďalší film, a to pokračovanie dobrodružstiev žltých mimoňov v snímke s názvom Mimoni 2: Zloduch prichádza od tvorcov Kyle Balda, Brad Ableson a Jonathan del Val. Film nám predstaví pozadie vzniku priateľstva medzi mimoňmi a zloduchom Gru.

Na záver mesiaca si dáme romantickú komédiu od českého režiséra Rudolfa Havlíka, Prezidentka. A pretože aj prezidentky sú len ľudia, tá prvá česká sa rozhodne inkognito vydať sa na potulky nočnou Prahou. Zároveň sa zoznámi so sochárom Petrom, kvôli ktorému sa do mesta vydáva čoraz častejšie. Avšak, keď tieto nočné jazdy vyjdú najavo, Kateřina sa musí snažiť vyriešiť tento prešľap diplomatickými cestami, ostať vo funkcii a k tomu ešte aj vybojovať si právo na lásku. V hlavných úlohách Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Jiří Langmajer, či Vanda Chaloupková.

  Foto © FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox

Súvisiace články