Do kín prichádzajú štyri nové snímky – Kde je Anna Franková, Zakliata jaskyňa, či Premlčané

2.6.2022|Ivet Kollárová|

Filmový mesiac jún otvoríme v kinách so štyrmi novými filmami, z toho sú tri v českej a slovenskej produkcii alebo jej koprodukcii. Uvidíme český thriller, komédiu, ale aj pôvodnú slovenskú rozprávku. Z rady vystupuje dôležitá snímka izraelského režiséra Ariho Folmana s názvom Kde je Anna Franková (Where Is Anne Frank), ktorá mala svetovú premiéru na MFF Cannes 2021.

Kde je Anna Franková začína zázrakom: Kitty, imaginárna kamarátka, ktorej Anna Franková napísala svoj slávny denník, ožije v dnešnom Amsterdame. Kitty, ktorá si neuvedomuje, že odvtedy uplynulo 75 rokov, je presvedčená, že pokiaľ je nažive ona, musí byť nažive aj Anna. Sledujeme ju, ako sa vydáva na cestu do čias Anny Frankovej, aby našla svoju milovanú priateľku. Vyzbrojená vzácnym denníkom s pomocou svojho priateľa Petra, ktorý prevádzkuje tajné útočisko pre utečencov bez dokladov, sleduje Annine stopy od úkrytu až po jej tragický koniec v holokauste. Kitty, stratená v súčasnom svete a znechutená nespravodlivosťou, ktorú znášajú detskí utečenci, chce naplniť Annin odkaz. Svojou úprimnosťou podáva posolstvo nádeje a štedrosti adresované budúcim generáciám. Po medzinárodne uznávanom filme Valčík s Bašírom nominovanom na Oscara sa režisér Ari Folman, držiteľ Zlatého glóbusu, vracia s ďalším animovaným filmom Kde je Anna Franková, adaptáciou medzinárodne obľúbenej klasiky Denník Anny Frankovej. Film sa premieta so slovenským, či českým dabingom ako aj v anglickom origináli. 

Český thriller Premlčané (Promlčeno) natočil režisér Robert Sedláček. Dej snímky sa odohráva v priebehu jedného letného večera. Karel Roden sa ako tajomný muž Radek vracia po dvadsiatich rokoch na pár hodín do Prahy, aby tu našiel istú mladú ženu a raz a navždy sa vyrovnal s minulosťou. V pátraní mu pomáha ambiciózna rozhlasová moderátorka, ktorá jeho príbeh zaradí do svojej živej nočnej šou. Chcela mať vo vysielaní senzáciu, ale na jej zdesenie a na zdesenie všetkých poslucháčov vypláva na povrch dávna vražda. Svoj plán Radek pripravoval niekoľko rokov a počas jeho rozprávania je do pochmúrneho príbehu vtiahnutá nielen spomenutá moderátorka, ale aj pražská kriminálka a ďalší aktéri dávno zabudnutých udalostí. Začína sa napínavý súboj o čas a o spravodlivosť. Naozaj je už všetko nenávratne premlčané? V hlavných úlohách Igor Bareš, Denisa Barešová, Barbora Bočková, Tomáš Břínek, Ernesto Čekan, Jiří Chum, Vilma Cibulková, Michal Dalecký, Eva Decastelo, či spomínaný Karel Roden.

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj pôvodná slovenská rozprávka v réžii Mariany Čengel Solčanskej, Zakliata jaskyňa. Režisérka Mariana Čengel Solčanská rozpráva prostredníctvom ústrednej ženskej postavy príbeh o nádeji, ale aj o ľudskej chamtivosti. Odvážna Ada, dcéra Buchwalda, musí nájsť stratenú sestru a vyslobodiť neprávom väzneného otca. Zatiaľ čo Ada bojuje o rodinu, bratia Zach a Cyril súperia o to, kto z nich zasadne na kráľovský trón. No víťazom nie je ani jeden. Kráľovnou sa stáva ich macocha Berta, ktorej jedinou túžbou je nájsť cestu do jaskyne. Hlboko v tmavých chodbách sú ukryté rubíny. A tie musí mať. Za každú cenu.

Podarí sa jej ich získať? Nájde Ada stratenú sestru a kto je skutočný kráľ? Dobrodružná rozprávka plná napätia vtiahne diváka do sveta tajuplnej jaskyne až sa mu nebude chcieť drať na povrch. Vo filme si zahrali Predrag Bjelac, Tatiana Pauhofová, Karel Dobrý, Zuzana Stivínová, Marko Igonda, Martina Zábranská, Tereza Bebarová, Jan Dolanský, Václav Kopta, či Petra Dubayová.

Na záver prehľadu je tu komédia od režiséra Matěja Balcara, Pánský klub. Komédia o láske a jej podobách a o tom, že nikdy nie je neskoro pokúsiť sa niečo napraviť. Terapia pre „eroticky závislých“ skĺbi dohromady úplne nesúrodú päticu. Sympatický a nesmelý učiteľ Cyril sa obáva svojich šteklivých predstáv o študentkách. Drsný erotoman a notorický záletník Eda si stále dokazuje svoju mužnosť. Mladý IT-čkar Martin sa prezentuje ako veľký milovník, ale jeho vystupovanie budí skôr rozpaky. Postarší scenárista Přemek by sa rád ubránil zvádzaniu svojej dlhoročnej múzy, zatiaľ čo vyhorený rocker Gigi už má to najlepšie očividne dávno za sebou... Alebo nie? Sedenia výstredných účastníkov prebiehajú pod taktovkou atraktívnej, ale nie príliš skúsenej psychologičky Lindy, ktorej sa terapia čoskoro vymkne z rúk. Opraty preberajú samotní „klienti“, stretnutia naberajú nečakaný spád a rozbieha sa svižná mozaika neuveriteľných príbehov. V hlavných úlohách Tatiana Pauhofová, Bolek Polívka, Jiří Mádl, Nela Boudová, Patricie Pagáčová, Jan Hrušínský, Petr Brukner, Halina Pawlowská, Kristýna Hrušínská, Miluše Šplechtová, Milan Šteindler, či dokonca aj samotný režisér Matěj Balcar.  

  Foto © FilmEurope/Bonton/ContinentalFilm/GarfieldFilm

Súvisiace články