Prehľad filmov na júl 2022 – Thor: láska a hrom, Čierny telefón, Všetko, všade naraz, či Jablká

2.7.2022|Ivet Kollárová|

A máme ich tu. Letné prázdniny k nám dorazili ani nevieme ako a my sme sa ocitli v letných mesiacoch júl, august v časoch dovoleniek, teplého slnečného počasia a príjemných dní strávených v prírode pri vode, či len tak niekde na chladenom drinku. Návšteva kina tak v peknom počasí nikoho nenapadne, avšak ani v letných mesiacoch by sa na túto aktivitu nemalo zabúdať, pretože kiná nás stále potrebujú. Hoci je pravda, čo sa týka počtu nových filmov v našich kinách, toto leto bude staré známe uhorkové.

Na mesiac júl pripravili naši filmoví distribútori 15 nových snímok a prevládať bude európska produkcia. V priebehu štyroch filmových týždňov uvidíme hollywoodskeho Thora 4, grécky film Jablká, thriller Čierny telefón, dokument o Najkrajšom chlapcovi na svete, Emmu Thompson v odvážnej snímke o sexe (a nie len o ňom) Veľa šťastia, pán Veľký a prejdeme alternatívnou dimenziou Všetkého, všade a naraz. Okrem klasických kín budú po Slovensku pripravené aj letné kiná pod hviezdnou oblohou, ktoré ponúknu ako novinky, tak aj staršie snímky, ktoré si opäť vychutnáme na veľkom plátne a navyše s drinkom v ruke. Jedným z obľúbených je aj Bažant Kinematograf, ktorý 1. júla otvorí svoju 20. sezónu.

Prvý júlový týždeň otvorí v kinách so štyrmi novými filmami. Ťahákom je 29. film v rámci MCU a 6. film v rámci 4. fázy MCU o pokračovaní príbehu jedinečného boha blesku s názvom Thor: láska a hrom v réžii Taika Waititiho. Nová misia vytiahne Thora zo zaslúženého odpočinku, aby sa vysporiadal s Gorrom the God Butcher-om, ktorý sa chystá pozabíjať všetkých existujúcich bohov. Vo filme plnom prekvapení uvidíme Chrisa Hemswortha, Tessu Thompson, Natalie Portman, Matta Damona, Christiana Balea, či partičku zo Strážcov galaxie.

České zastúpenie na prvý júlový týždeň bude mať komédia od Roberta Sedláčeka, Povedz to psom o tom, čo všetko zmení jedno rozhodnutie zaobstarať si psa a najmä vtedy, ak toto rozhodnutie nie je vaše. Vo filme si zahrali Berenika Kohoutová, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, či Hana Vagnerová. V grécko-poľsko-slovinskej koprodukcii uvidíme nový film od režiséra gréckej divnej vlny Christosa Nikou, Jablká, ktorý ukazuje groteskný portrét doby, ktorá vnucuje ľuďom pochybné recepty na šťastie. A začiatok mesiaca predstaví aj francúzsky rodinný dobrodružný film King v réžii Davida Moreaua, v ktorom sa vydáme za záchranou malého levíča, ktorý ujde pašerákom.

Druhý júlový týždeň bude na nové filmy najplodnejší. Do kín ich dorazí šesť a ťahákov je hneď niekoľko. Po viacerých odkladoch sa konečne do kín dostáva hororový thriller Čierny telefón od režiséra Scotta Derricksona. Ethan Hawke v snímke exceluje ako hrôzostrašný únosca, ktorý svoju obeť – trinásťročného Finneyho uväzní vo zvukotesnej pivnici. Finneyho jedinou záchranou je starý a na prvý pohľad nefunkčný telefón. 

Excelentná je aj herečka Emma Thompson, ktorá doslova odhaľuje všetko v novej snímke od režisérky Sophie Hyde, Veľa šťastia, pán Veľký. Príbeh filmu sleduje Nancy, dámu v rokoch, ktorá sa chystá objaviť neprebádaný svet sexu, ktorý sa jej za dlhé roky s manželom nijak špeciálne nepáčil. Keď však ostane sama, vezme veci do svojich rúk, avšak namiesto teórie sa vrhne priamo na prax. Jej spoločníkom na ceste k sebe samej sa stáva skúsený profesionál Leo Grande. Toho bravúrne stvárnil Daryl McCormack.

Ďalšou odloženou snímkou, ktorá si predsa len nachádza cestu do našich kín je aj dokument Najkrajší chlapec na svete od režisérskeho dua Kristina Lindström a Kristian Petri, ktorí natočili intímny portrét o Björnovi Andrésenovi, hlavnej hviezde filmu Smrť v Benátkach (Luchino Visconti, r. 1971), ktorý mu navždy zmenil život a nie vždy k lepšiemu. Pre najmenších druhý júlový týždeň pripravil animovanú rozprávku Námesačníci od Aliho Samadi Ahada o fantastickej ceste na Mesiac, ktorú sprevádzajú duchovia prírody. 

V chorvátsko-brazílsko-americko-slovinskej koprodukcii uvidíme aj drámu Muréna od režisérky Antonety Almat Kusijanović. Dospievajúca Julija sa počas víkendu pri Jadranskom mori rozhodne nahradiť svojho ovládajúceho otca jeho bohatým zahraničným priateľom. A z Česka si vychutnáme komédiu v réžii Vojtěcha Moravca, Hádkovci o rodine, ktorá sa stále háda. Nech Hádkovci robia, čo robia, nikdy sa na ničom nezhodnú a každý z nich si nakoniec vždy myslí svoje. Teraz sa navyše musia popasovať so sporom o dedičstvo po starkom a s jeho posledným želaním – ísť s nimi všetkými na dovolenku k moru. V hlavných úlohách uvidíme Jitku Čvančarovú, Hynka Čermáka, či Jakuba Prachařa.

V tretí júlový týždeň prídu do kín len dve nové snímky. Filmári Dan Kwan a Daniel Scheinert známy pod označením Daniels natočili podľa niektorých kritikov film roka! Akčná sci-fi komédia Všetko, všade naraz sa zameriava na ženu v stredných rokoch, ktorú namiesto nepríjemnej schôdzky na finančnom úrade čaká bláznivé dobrodružstvo v niekoľkých paralelných vesmíroch, v ktorých uvidí svoje alternatívne životy, z ktorých neskôr bude čerpať pri záchrane sveta, či skôr svetov. V hlavnej úlohe exceluje Michelle Yeoh. Vo filme uvidíme aj Jamie Lee Curtis, Jenny Slate, Stephanie Hsu, či Jamesa Honga.

Druhým filmom na tretí júlový týždeň je nemecká snímka od režisérky Karoline Herfurth s názvom Wunderschön, v ktorej sa musí päť celkom rozdielnych žien pozrieť do zrkadla a vysporiadať sa s požiadavkami okolia, ale aj s nárokmi, ktoré na seba kladú ony samy. 

Posledný štvrtý júlový týždeň nám opäť predstaví len dve nové snímky. Pre najmenších je pripravený animovaný dobrodružný film DC Liga Superzvierat od dvojice Jared Stern a Sam Levine, v ktorom musia zvieratká so super-schopnosťami zachrániť našich klasických super-hrdinov s Justice League. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Režisér Petr Nikolaev natočil česko-slovenskú komédiu Striedavka o radostiach a strastiach života po rozvode. Vo filme si zahrali Jitka Čvančarová, Anna Polívková, Krisítna Svarinská, Eva Holubová, či Martin Hofmann. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt

Súvisiace články