Čierny telefón, Hádkovci, Veľa šťastia, pán Veľký a ďalšie tri snímky prichádzajú dnes do našich kín

14.7.2022|Ivet Kollárová|

Druhý júlový týždeň bude na nové snímky v kinách najbohatší. Do kín prichádza šesť nových filmov, z ktorých je len jeden americkej produkcie a prím tak hrajú snímky európskej produkcie. 

Po niekoľkých odkladoch sa konečne dostáva do našich kín. Hororový thriller Čierny telefón (Black Phone) natočil Scott Derrickson. Telefón je odpojený. A zvoní. Finney Shaw je trinásťročný chlapec, ktorému zmení život sadistický vrah. Ten ho unesie a uväzní vo zvukotesnej pivnici, kde nemá zmysel volať o pomoc. V miestnosti, z ktorej zdanlivo niet úniku, sa nachádza telefón, aký by ste už len ťažko našli. Finneyho spoločníkmi sa na druhej strane linky stanú predchádzajúce únoscove obete. Tie majú jeden spoločný cieľ – postarať sa o to, aby Finneyho príbeh neskončil tak tragicky ako ten ich.

Režisér Scott Derrickson (Doktor Strange, V moci diabla) sa vrátil k svojim koreňom a v produkcii majstrov na filmovú hrôzu zo spoločnosti Blumhouse natočil hororový thriller Čierny telefón. V asi najdesivejšej úlohe svojej kariéry vo filme exceluje štvornásobný držiteľ oscarovskej nominácie Ethan Hawke. Okrem neho si vo filme zahrali aj Jeremy Davies, James Ransone, Madeleine McGraw, Mason Thames, Kellan Rhude, Braxton Alexander, či E. Roger Mitchell. 

Premiéru mal na dvoch z najprestížnejších filmových festivaloch na americkom a európskom kontinente – Sundance a Berlinale. Herečka Emma Thompson odhaľuje doslova všetko a podľa jej slov to bola jedna z jej najťažších úloh aké kedy hrala. Film búra konvencie okolo (starnúceho) ženského teľa, sexu, či ženského uspokojenia. Režisérka Sophie Hyde natočila odvážnu snímku, ktorá otvára oči a myseľ, dramédiu z jednej hotelovej izby, Veľa šťastia, pán Veľký (Good Luck to You, Leo Grande).

O sexe netreba veľa rozprávať. Treba ho skúšať. Nancy za celý svoj život spala iba s vlastným mužom, ktorý navyše v posteli nestál za nič. Keď zostane sama, uvedomí si, že vlastne vôbec netuší, čo je to dobrý sex. Namiesto čítania ženských časopisov a študovania odbornej literatúry sa rozhodne pre podstatne rýchlejšiu a jednoduchšiu formu vzdelávania v tomto obore a objedná si služby skúseného profesionála. Lenže presvedčiť samu seba je tá najťažšia vec na svete, a preto prvé stretnutie s pánom Veľkým v hotelovej izbe dopadne trochu inak ako Nancy očakávala. Napriek tomu je jasné, že chce tohto neskutočne príťažlivého mladého muža vidieť znovu, pretože si pri ňom začína veriť a prestáva pochybovať o svojich túžbach a pocitoch. Výborným „sparringpartnerom“ k Emme Thompson bol relatívny nováčik Daryl McComrack. Vo filme sa ešte objavia aj Les Mabaleka, Lennie Beare, Carina Lopes, Charlotte Ware, či Isabella Laughland. 

Od českých susedov prichádza dnes do našich kín komédia od režiséra Vojtěcha Moravca, Hádkovci (Hádkovi). Keď sa hádať, tak s vlastnými. Nech Hádkovci robia, čo robia, nikdy sa na ničom nezhodnú a každý z nich si nakoniec vždy myslí svoje. Teraz sa navyše musia popasovať so sporom o dedičstvo po starkom a s jeho posledným želaním – ísť s nimi všetkými na dovolenku k moru.

Keď sa rodina zíde pokope, je to vždy radosť. Alebo nie? Dvaja bratia s manželkami sa spolu stretávajú v byte svojho starého otca, ktorý je v nemocnici a vôbec to s ním nevyzerá dobre. Bratia sú úplne rozdielni, ale majú sa svojím spôsobom radi, zato ich manželky sa nemôžu vystáť a vzájomné ohováranie je pre ne neoddeliteľnou súčasťou života. Vo vzduchu visí dedičstvo po dedkovi, ale na rodinné stretnutie dorazí aj otec obidvoch bratov s dôležitou novinkou. Starký chce s nimi všetkými ísť k moru, aby ho aspoň raz v živote videl. Svojrázni príbuzní musia teda toho spolu ešte veľa prebrať, ale narážajú na jeden problém. Nikdy sa nezhodnú a vždy skončia pri tom, že sa pohádajú. Sú to totiž Hádkovci. V hlavných úlohách Jitka Čvančarová, Sandra Nováková, Hynek Čermák, Lucie Polišenská, Ondřej Pavelka, či Jakub Prachař. 

Dnes do kín prichádza aj film v chorvátsko-brazílsko-americko-slovinskej koprodukcii s názvom Muréna (Murina) od chorvátskej režisérky Antonety Alamat Kusijanovic. Dospievajúca Julija sa počas víkendu pri Jadranskom mori rozhodne nahradiť svojho ovládajúceho otca jeho bohatým zahraničným priateľom.

Julijino dospievanie vyzerá navonok ako dokonalá idyla. Dni prežíva na skalnatom brehu Jadranu, v útulnom penzióne, ktorý prevádzkuje jej otec Ante. Vzťahy vo vnútri rodiny však majú od harmónie ďaleko. Ante je manipulatívny, žiarlivý tyran. Napätie medzi ním a jeho dcérou i ženou Nelou narastá vo chvíli, keď do ich domu príde starý rodinný priateľ Javier. Šarmantný cudzinec ponúkne Juliji možnosť úniku. Závan slobody vyvolaný jeho prítomnosťou sa prelína s atmosférou žiadostivosti a násilia.

Film, ktorý získal na MFF Cannes 2021 cenu Zlatá kamera za najlepší debut, vyniká prenikavým štýlom, precíznou štúdiou charakterov a dokonale zachytenou atmosférou leta; tá pred hlavnou hrdinkou skrýva najprv síce nenápadnú, no i tak zásadnú životnú premenu. V hlavných úlohách Gracija Filipovic, Danica Curcic, Leon Lučev, Cliff Curtis, Jonas Smulders, Niksa Butijer, Mislav Cavajda, či Klara Mucci. 

Pre detičky je tento týždeň pripravený nemecký animovaný film od iránsko-nemeckého režiséra Aliho Samadi Ahadiho Námesačníci (Moonbound). Niekedy je lepšie svoju malú sestričku počúvať! Keď starší brat Peter jednej noci zistí, že jeho sestra Anna zmizla, uvedomí si, že jej bláznivý príbeh o hovoriacom chrobákovi nebol vymyslený. Anna bola unesená zlým Mesačným mužom, keď sa pokúsila pomôcť rozprávajúcemu chrobákovi, pánovi Zoomzemanovi. Aby ju zachránil, Petrovi nezostane nič iné, než sa vydať za ňou – na Mesiac. Počas svojho neuveriteľného dobrodružstva sa musí zúčastniť vesmírnych pretekov a získať pomoc na slávnosti organizovanej Nočnou vílou na jej zámku v oblakoch. A tak začína Petrova fantastická jazda s duchmi prírody okolo Mliečnej dráhy… film sa premieta so slovenským dabingom: Alex Koníček, Martina Kapráliková, Peter Sklár, Jozef Vajda, Lenka Prokopová a iní. 

Prehľad nových filmov na druhý júlový týždeň zakončíme unikátnym dokumentom Najkrajší chlapec na svete (The Most Beautiful Boy in the World) od tvorcov Kristina Lindström a Kristian Petri. Život po Smrti v Benátkách

V roku 1971 pri príležitosti svetovej premiéry filmu Smrť v Benátkach vyhlásil taliansky režisér Luchino Visconti svojho Tadzia za najkrajšieho chlapca na svete. O 50 rokov neskôr tento tieň stále prenasleduje Björna Andrésena v jeho živote.

V roku 1970 precestoval filmár Luchino Visconti celú Európu, hľadajúc dokonalého chlapca, ktorý by zosobnil absolútnu krásu v jeho filmovej adaptácii románu Thomasa Manna Smrť v Benátkach. V Štokholme objavil Björna Andrésena, hanblivého 15-ročného tínedžera, ktorému priniesol zo dňa na deň svetovú slávu; Björn strávil krátku, ale intenzívnu časť búrlivej mladosti medzi benátskym Lidom, Londýnom, filmovým festivalom v Cannes a vzdialeným Japonskom. Päťdesiat rokov po premiére Smrti v Benátkach nás Björn vezme na pozoruhodnú cestu, utvorenú z jeho osobných spomienok, dejín kinematografie, poľnej slávy a tragických udalostí. Možno je to Björnov posledný pokus vrátiť svoj život do starých koľají. V dokumente sa objavia aj sám Luchino Visconti, či Annike Andresen. 

  Foto © Bonton/Cinemart/FilmEurope/Filmtopia/ForumFilm

Súvisiace články