V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín tri nové snímky, medzi nimi Erupcia lásky, či Striedavka

28.7.2022|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca júl nám do kín prinesie opäť len tri nové snímky, no užijú si deťúrence, fanúšikovia žhavých dokumentov a česko-slovenských komédii. Dvojica Jared Stern a Sam Levine natočili animovanú dobrodružnú snímku DC Liga Superzvierat (DC League Super Pets)

Superpes Krypto a Superman sú nerozluční priatelia, ktorí zdieľajú rovnaké superschopnosti a bok po boku bojujú proti zločinu v Metropolise. Keď Supermana a zvyšok Justice League unesú, Krypto musí presvedčiť zvieraciu bandu z útulku – psa Acea, prasa PB, korytnačku Merton a veveričku Chipa – aby ovládli svoje nové superschopnosti a pomohli mu zachrániť superhrdinov. Film sa premieta so slovenským dabingom. V anglickom origináli sa dajú počuť herci ako Dwayne Johnson, Kevin Hart, Vanessa Bayer, Natasha Lyonne, Diego Luna, John Krasinski, Marc Maron, Kate McKinnon, Keanu Reeves, Dascha Polanco, Ben Schwartz, Jameela Jamil, Thomas Middleditch, či David Pressman.

Český režisér Petr Nikolaev natočil komédiu o radostiach a strastiach života po rozvode s názvom Striedavka (Střídavka). Ako to dopadne, keď sa z malej rodiny stane veľká? Prezradí vám to nová komédia Striedavka. V hlavných úlohách sa predstavia Martin Hofmann, Kristína Svarinská, Jitka Čvančarová, Anna Polívková a Jiří Vyorálek, ktorí hrajú bývalých aj súčasných partnerov. Spoločne sa musia postarať o všetky deti z predchádzajúcich aj súčasných manželstiev a tiež o bláznivú babku jednej z postáv v podaní Evy Holubovej.  Ďalšou úlohou pre všetkých je nájsť nového chlapa postave Anny Polívkovej, ktorá v procese partnerského „striedania“ ostala „na ocot“. Film sa s humorom a nadhľadom pozerá na fenomén striedavej starostlivosti.

Ako vznikla veľká rodina zo Striedavky? Zuzana (Kristína Svarinská) sa ako študentka na univerzite zamilovala do svojho profesora telocviku Honzu (Martin Hofmann). Honza však bol vtedy ženatý s Adélou (Jitka Čvančarová), s ktorou má deti Adama a Viléma. Honza sa teda rozviedol s Adélou a tá si našla Roberta (Jiří Vyorálek), ktorý sa kvôli nej rozviedol s Katkou (Anna Polívková), s ktorou má dcéry Júliu a Báru. Zuzana nemá deti, až teraz jedno čaká s Honzom a okrem toho sa stará o svoju babku (Eva Holubová), ktorá začína trpieť demenciou. Všetci títo ľudia musia spolu vychádzať, chodiť do školy, do práce, k zubárovi, na krúžky, na ragbyové tréningy, mať čo jesť a nezblázniť sa z toho. A presne o tom je život. A Striedavka...

Na záver horúceho mesiaca prichádza do kín jeden žhavý dokument. Americká režisérka Sara Dosa natočila dokumentárny film Erupcia lásky (Fire of love). Erupcia lásky je (ne)skutočná love story dvoch vulkanológov, ktorá vás zasiahne nielen svojou hĺbkou, ale predovšetkým jedinečným vizuálnym spracovaním – kombináciou ťažko uveriteľných autentických záberov, hudby a živého strihu.

Katia a Maurice Krafftoví mali v živote dve vášne – seba navzájom a sopky. On priamočiary a odvážny, ona pokojná a opatrná, no vždy spolu. Počas celých dvoch dekád sa títo vulkanológovia nechali zvádzať krásou a nebezpečenstvom bublajúcich obrov a pri svojej ceste za poznaním zachránili desiatky tisíc životov. Ich neuveriteľný príbeh a autentické zábery sopiek nasnímané z dychberúcej blízkosti na 16 mm film ožili v kreatívnom spracovaní režisérky Sary Dosy. Hit zo Sundance, pripomínajúci estetiku Wesa Andersona, hovorí nielen o vybuchujúcich sopkách, ale aj o dynamike unikátneho vzťahu dvoch svojráznych vedcov.

  Foto © Depositphotos/Bonton/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články