Beštia, Sirota: Prvá vražda, či Dievčatá z Dubaja medzi piatimi novými filmami v kinách

11.8.2022|Ivet Kollárová|

V nastavenom trende piatich nových filmov pokračujeme aj druhý augustový týždeň. tentokrát sa budeme báť s pokračovaním k filmu Sirota, vydáme sa na zreštaurovanú cestu samuraja, deti objavia čaro a silu v nebojácnej rebelke.

O napätie sa postará majster dobrodružných, akčných drám o prežití, islandský režisér Baltasar Kormákur, ktorý v kinách predstaví svoju novinku Beštia (Beast). Kto by nechcel stráviť dovolenku na Safari? Skvelý nápad, ktorý však môže byť zároveň váš posledný. Stačí, ak vám cestu skríži rozzúrený lev. 

Doktor Nate Daniels zobral svoje dve dospievajúce dcéry na výlet do Južnej Afriky, kde sa zoznámil s ich matkou, ktorá nedávno zomrela. Dúfa, že výlet do divočiny im pomôže aspoň čiastočne zahojiť túto čerstvú ranu. Na výlet do buše si vyberú najlepšieho sprievodcu, rodinného priateľa a zoológa, ktorý pozná každú skalu v tejto oblasti. Spočiatku sa cesta javí ako sen každého milovníka divokej prírody. Nálada sa zmení, keď v domorodej dedine uvidia čerstvé následky besnenia dravca s hrivou. Po bolestivom stretnutí s pytliakmi si mohutný lev vzal do hlavy, že človek je jeho najväčší nepriateľ, a Nate s jeho dcérami to čoskoro zistia na vlastnej koži. V snahe ochrániť svoje územie a udržať si pozíciu pána tvorstva urobí táto šelma všetko, aby votrelcov zo svojho sveta vyhnala. Civilizovaný lekár s dvoma dospievajúcimi dievčatami proti nemu nemá šancu.

Islandský režisér Baltasar Kormákur má na konte už jeden úspešný thriller o boji človeka s prírodou. Tentoraz sa presunul z mrazivých výšok Everestu na miesto ako z katalógu cestovných kancelárií pre dobrodruhov. “Keď som dostal ponuku režírovať Beštiu, trval som na tom, aby sme film nakrútili v juhoafrických reáliách, hoci to bolo veľmi nepríjemné, ale chcel som, aby si diváci Afriku čo najviac užili,” hovorí Kormákur. Snahu o maximálny realizmus napĺňa aj filmová ,,beštia,, . “Nie je to prerastené monštrum, aké vídame v béčkových hororoch. Je to rýchly, nahnevaný a zranený dravec, ktorý len chráni svojich. Skutočnosť, že je realistický, ho robí možno ešte desivejším,” dodáva režisér. V hlavných úlohách Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley, Leah Jeffries, Mel Jarnson, Billy Gallagher, Kate Grisley, či Robby MacIsaac. 

Z francúzskej produkcie je animované dobrodružstvo netradičnej rozprávkovej hrdinky zo stredoveku v réžii Juliena Fourneta s názvom Princezná rebelka (Pil). Nevolajte ju princezná! Malá sirota Mia žije spolu so svojimi tromi lasičkami na ulici. Živí sa tým, že chodí kradnúť jedlo na hrad zlovestného regenta Tristana, ktorý si uzurpuje trón. Jedného dňa sa jej podarí preľstiť stráže tak, že si oblečie princeznovské šaty. Tým sa začína jej bláznivá výprava za záchranou následníka trónu Rolanda, ktorý sa stal obeťou kúzla a premenil sa na… mačkokohúta. Na obidvoch čaká neuveriteľné dobrodružstvo, ktoré prevráti celé kráľovstvo naruby a naučí Miu, že šľachetnosť sa môže nachádzať v každom z nás. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Od dnes máme v kinách aj hororovú novinku od režiséra Williama Brent Bella, Sirota: Prvá vražda (Orphan: First Kill). S Esther vždy niečo nebolo v poriadku. Prequel k oceňovanému hororu Sirota (v origináli Orphan) z roku 2009. V ňom sa krvavým a šokujúcim spôsobom ukázalo, že malé, nevinné dievčatko Esther je v skutočnosti šialená a zlá dospelá žena v tele dieťaťa. Snímka Sirota: Prvá vražda zachytáva udalosti, ktoré príbehu z prvého filmu predchádzali. Esther si nájde svoju úplne prvú rodinu a ako psychopatická vrahyňa prvýkrát zažije, aké to je niekoho zabiť. V hlavnej úlohe sa vracia predstaviteľka Esther z predchádzajúceho filmu, Isabelle Fuhrman, ktorá nájde dokonalú protivníčku v Julii Stiles.

Príbeh démonického dievčaťa Esther z hororu Sirota má novú kapitolu. Psychicky narušená žena Leena Klammer je pre dobro sveta zatvorená v ústave pre duševne chorých pacientov niekde v Estónsku. Mimoriadne inteligentná, promiskuitná Leena je zlo v ľudskej podobe, má množstvo psychických porúch a vo svojich tridsiatich rokoch vyzerá ako dieťa. Jedného dňa sa jej brilantným spôsobom podarí z blázinca utiecť a rozhodne sa naplniť svoj rovnako dokonalý plán. Odchádza do Ameriky, kde sa vydáva za stratené dieťa Esther z bohatej rodiny. Jej zmanipulovaný a spokojný život malého dievčaťa sa však nečakane zvrtne. Esther sa následne dostáva do nervydrásajúceho súboja so svojou novou matkou, ktorá je pripravená urobiť čokoľvek, aby svoju rodinu ochránila pred vražedným dieťaťom. Okrem Stiles a Fuhrman si vo filme zahrali aj Rossif Sutherland, Hiro Kanagawa, Matthew Finlan, Stephanie Sy, Lauren Cochrane, či Jade Michael. 

Druhý augustový týždeň bude mať v kinách zastúpenie aj poľská kinematografia. Avšak, nie klubovou snímkou, zato erotickou krimi drámou od režisérky Marie Sadowskej, Dievčatá z Dubaja (Dziewczyny z Dubaju). Aká je tvoja cena? Po erotickom megahite 365 dní prichádzajú naši severní susedia s ďalším sexi filmom, ktorý vás vezme do luxusného a zmyselného sveta plného drahých šiat, prepychových jácht, krásnych žien a hriešne bohatých mužov. Dubajská rozprávka tisíc a jednej noci má však aj svoju odvrátenú tvár.

Hlavná hrdinka Emi je mladá, ambiciózna žena, ktorá sníva o tom, že raz opustí hranice rodnej krajiny a presadí sa vo veľkom svete. Keď sa jej naskytne príležitosť pracovať v luxusnom eskorte v Dubaji, bez váhania sa jej chopí. Tým sa pre ňu otvorí nový, neznámy svet a s rýchlo nadobudnutými peniazmi sa strmhlavo vrhá do svojho vlastného biznisu s poľskými modelkami, súťažiacimi krásy, herečkami a celebritami, ktoré majú robiť luxusné spoločníčky bohatým arabským šejkom. Dievčatá sa tak dostávajú do sveta, v ktorom je možné všetko a ktorý si bežný smrteľník nedokáže ani predstaviť. Tento svet plný zlatého lesku, luxusných módnych značiek, sexu a tučných bankových kont im však čoskoro ukáže aj svoju pravú, temnú stránku. V hlavných úlohách Paulina Galazka, Katarzyna Figura, Katarzyna Sawczuk, Olga Kalicka, Giulio Berruti, Józef Pawlowski, Andrea Preti, či Luca Molinari. 

No a pre filmových nadšencov je pripravený ďalší zo série zreštaurovaných filmov. Tentokrát si na veľkom plátne vychutnáme film od Jima Jarmuscha, Ghost Dog – cesta samuraja (Ghost Dog – The Way of the Samurai). Záhadný nájomný vrah, riadiaci sa filozofiou japonských samurajov, v službách talianskej mafie. Obnovená premiéra filmu Jima Jarmuscha s hudbou od RZA, člena legendárneho Wu Tang Clanu.

Neľútostný k protivníkovi, láskavý k deťom a zvieratám. Ghost Dog je nájomný vrah riadiaci sa kódexom japonských samurajov. Nenápadne ako duch sa premiestňuje tmavými ulicami s neodmysliteľným kufríkom v ruke. Žije na streche opustenej budovy, obklopený svojimi milovaný holubmi. I on, jediný svedok svojich zločinov, sa jedného dňa stane nepohodlným pre svojich chlebodarcov. Svoj ľadový kľud stratí v okamihu, keď mu mafiáni ako varovanie zahubia jeho milovaných vtákov. A to nemôže nechať bez pomsty…

Jim Jarmusch poňal žáner gangsterky po svojom a na konci 90. rokov prišiel s dnes už kultovým filmom, ktorý kombinuje východnú filozofiu, mafiu a hiphopový soundtrack od RZA, člena legendárneho Wu Tang Clanu. Zenový, ale zároveň zábavný film z podsvetia veľkomesta sa vracia na plátna slovenských kín v reštaurovanej 4K verzii... a je pôsobivý i dnes, 23 rokov od svetovej premiéry na MFF Cannes 1999. V hlavných úlohách Forest Whitaker, John Tormey, Cliff Gorman, Henry Silva, Isaach de Bankolé, Victor Argo, Tricia Vessey, Gene Ruffini, či Richard Portnow. 

  Foto © Depositphotos/Bonton Film/CinemArt/ASFK

Súvisiace články