Do kín mieri opäť päť nových filmov – Broadway, Jan Koller, Vitaj doma, Brate!, či Nie, nie

18.8.2022|Ivet Kollárová|

Pred nami sú posledné dni týždňa, ktoré budú poriadne horúce a preto, pokiaľ vás neláka voda, je návšteva kina určite veľmi dobrou voľbou. K príjemnému schladeniu sú k dispozícii filmy rôzneho žánru a k starším titulom sa pridáva päť tohto-týždňových noviniek.

Prvá na zozname poteší ako milovníkov filmu, tak aj športu, konkrétne futbalu. Režisér Petr Větrovský natočil dokumentárny film Jan Koller (Jan Koller: Příběh obyčejného kluka). Príbeh Jána Kollera sa radí medzi svetový unikát. Veľa prestížnych zahraničných platforiem sa mu v minulosti venovalo a zhodli sa na tom, že story "Českého Honzu" je skutočnou rozprávkou, ktorá je asi už navždy nenapodobiteľná. Sympatický obor totiž celé detstvo, mladosť a začiatok plnoletosti nastupoval za amatérske kluby na dedinskej úrovni.
Príbeh Honzu Kollera nie je len príbehom človeka, ktorý to nevzdal, aj keď mu nikto neveril. Je to tiež príbeh pre každého chlapca, ktorý dnes hrá na dedine futbal. Príbeh o tom, že rozprávky sa dejú a vždy musí byť motivácia ísť ďalej. Vo filme sa objavia, okrem samotného Jana Kollera aj Zuzana Sophia Petzold, Petr Koller starší, Petr Koller, Kateřina Kollerová, Hedvika Kollerová, Pavel Nedvěd a iní. 

Dnes do kín prichádza mysteriózny sci-fi horor od etablovaného režiséra hororového žánru, ktorý vás donúti zamyslieť sa, nie len nad filmom samotným, ale aj nad celou spoločnosťou, v ktorej žijeme. Režisér Jordan Peele prináša do našich kín film s názvom Nie, nie (Nope)

Malá konská farma uprostred kalifornskej púšte a na nej dvaja súrodenci, zažívajú veci, nad ktorými by ste len neveriacky krútili hlavami a hovorili „Nie,nie“. Majster hororových prekvapení a držiteľ Oscara za film Uteč, Jordan Peele natočil ďalší film, ktorý vás určite prekvapí, šokuje a vydesí.

Tento deň by bol ako každý iný, keby sa na oblohe neobjavilo “niečo”, čo zabilo otca súrodencov Haywoodovcov. Bolo to UFO? Alebo existuje racionálnejšie vysvetlenie? Nikto nič nevie. Isté je len to, že to, čo sa deje okolo malej konskej farmy, kde žijú OJ a Emerald, je čoraz znepokojujúcejšie a naberá to na obrátkach. Zatiaľ čo oči senzácie chtivých  amatérskych ufológov a záhadológov sa upierajú k oblohe v snahe zachytiť aspoň na chvíľu kúsok lietajúceho taniera, oči Haywoodovcov sa upierajú k zemi. Nemôžu predsa uniesť toho, kto sa na nich nepozerá. Alebo toto pravidlo neplatí?

Tí, ktorí poznajú tvorbu Jordana Peeleho, vedia, že je majstrom v porušovaní nepísaných pravidiel a režisérom, ktorý diváka rád vyvedie z omylu a potom ho nezabudnuteľne šokuje. Podarilo sa mu to v horore Uteč, za ktorý získal Oscara za scenár, a v nemenej vydarenom horore My. Oba filmy boli viacvrstvové, multižánrové skvosty, v ktorých sa miešali klasické vraždy s mysterióznym thrillerom, chytrou groteskou a jemnou obžalobou spoločnosti.

V prípade filmu Nie, nie režisér prekvapil divákov už len tým, že sa rozhodol natočiť časť filmu IMAX kamerami. “Scenár som napísal v čase, keď sme sa všetci trochu obávali o budúcnosť kinematografie. Takže som od začiatku vedel, že chcem natočiť skutočný veľkofilm, ktorý si diváci naplno vychutnajú až v kine,” hovorí režisér. UFO si nepochybne zaslúži veľké plátno, pokiaľ mimozemšťania skutočne “tam vonku” sú. Alebo by to mohlo byť úplne inak? V prípade filmov Jordana Peelea to nie je nereálne. V hlavných úlohách Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea, Michael Wincott, Steven Yeun, Wrenn Schmidt, Michael R. Busch, Keith David, Donna Mills, Barbie Ferreira, Devon Graye, Oz Perkins, Terry Notary, či Eddie Jemison. 

O ďalší skvostný dokument týždňa sa postarala austrálska režisérka Jennifer Peedom. Do kín prichádza Rieka (River). Rieky ako úžasný sochár vytvarovali Zem do podoby, akú poznáme. Vyhladili hory, vytvorili údolia a úrodné pláne, ktoré potom ozdobili svojimi meandrami. Častokrát sú rieky vnímané ako zdroj nádeje a predmet uctievania, inde liečia, žehnajú, zmývajú hriechy a očisťujú mŕtvych. Rieky sú tepnami planéty. Kdekoľvek putujú, tam sa objavujú, prežívajú a snáď i rozkvitajú všetky formy života, vrátane ľudského. Naše rané osudy formovala práve vôľa riek. V priebehu času sa stali cestami, po ktorých sa do vnútrozemia šírili obchod a technológie. Po riekach priplávala poézia, príbehy, náboženstvo, politika a konflikty. Rieky vypestovali naše mestá a veľkomestá… Film Rieka berie divákov na cestu priestorom a časom, pokrýva šesť svetadielov a prostredníctvom najmodernejších filmárskych prostriedkov vrátane satelitných záberov predstavuje rieky z perspektív, aké sme ešte nevideli. Výsledkom spojenia obrazu, hudby a striedmeho poetického komentára je snový a pôsobivý film, ktorý oslavuje divokosť riek, ale zároveň upozorňuje na ich zraniteľnosť. Rieka je druhým dielom plánovanej trilógie celovečerných dokumentov mapujúcich vzájomný vzťah krajiny a človeka. Prvý – Hora – sa stala komerčne najúspešnejším dokumentom v domovskej Austrálii a v českých kinách ju videlo viac ako 7000 divákov.

V slovensko-česko-srbskej spolupráci vznikla letná komédia zo slovenského Balkánu s názvom Vitaj doma, Brate! od režiséra Petra Serge Butka. Marína prichádza k rodičom do Báčskeho Petrovca, aby im predstavila svojho snúbenca, slávneho spisovateľa Zoliho. Zarytý abstinent a vegetarián to najskôr nemá v dedine preslávenej klobásou a pálenkou vôbec ľahké.  No len dovtedy, kým všetci uveria, že o nich Zoli napíše knihu a konečne sa preslávia po celom svete, ...takmer všetci! Maríninho otca Karola by malo tešiť dcérino šťastie, avšak príchodom Zoltána sa prebudí ťažoba tajomstva, ktoré malo zostať navždy skryté. Slnko rozpaľuje horúcu srbskú planinu a slovenská rozbuška s balkánskym temperamentom o chvíľu vzbĺkne. V hlavných úlohách Róbert Jakab, Jaroslav Valentík, Miroslav Babiak, Marína Dir, Ján Sklenár, Petra Polnišová, Anna Šišková, či Vlado Černý. 

A v grécko-francúzsko-rumunskej koprodukcii vznikla dráma Broadway od gréckeho režiséra Christosa Massalasa. Film ponúka príbeh Nelle, tanečnice, ktorá sa pridá k skupine zlodejov v súčasných Aténach. Príbeh vzostupu a pádu gangu na okraji spoločnosti.

Nelly utiekla od svojej bohatej a panovačnej rodiny. Počas tancovania v striptízovom klube sa zoznámi s Marcosom, malým, ale charizmatickým gangstrom, ktorý jej pomôže utiecť pred poskokmi jej otca. Markos sa čoskoro stane jej ochrancom a milencom. Privedie ju na Broadway, do opusteného zábavného komplexu v Aténach, ktorý obýva malá komunita tanečníkov, tulákov, zlodejov a zajatej opice. Chvíľu je všetko v poriadku, aj keď sa na Broadwayi objaví záhadný muž, zranený a obviazaný, ktorého prenasleduje najnebezpečnejšia mafia v Aténach. Keď však Markosa zatknú a uväznia, nováčik získa v gangu nečakane dôležité miesto. Vo filme si zahrali Elsa Lekakou, Stathis Apostolou, Foivos Papadopoulos, Rafael Papad, Salim Talbi, Nicos Arvanitis, či Pantelis Dentakis. 

  Foto © FilmEurope/ContinentalFilm/CinemArt/Filmtopia/Itafilm

Súvisiace články