MFF Benátky line-up: Baumbach, Aronofsky, Iñárritu, Guadagnino, Panahi, Zeller, Zlotowski, či Blaško

31.8.2022|Ivet Kollárová|

Predstavenie Veľkej trojky Medzinárodných filmových festivalov ukončíme svetovo najstarším filmovým festivalom, ktorý sa nedal zlomiť ani v najťažších časoch a podržal filmový biznis vysoko nad vodou – MFF Benátky. Jeho impozantný 79. ročník tak nasleduje tohtoročné úspešné ročníky MFF BerlinaleMFF Cannes (ktoré sa po roku uskutočnilo vo svojom klasikom májovom termíne). A pokiaľ sme v Cannes zažili explóziu filmov hollywoodskeho šarmu zmiešaných s umeleckými snímkami od tvorcov zvučných mien a s elitnými hercami a herečkami, zverejneným line-upom môžeme MFF Benátky považovať za tzv. filmový porn-fest, ktorý navyše otvára ako jesennú festivalovú sezónu, tak aj novú oscarovskú sezónu. 

Medzinárodný filmový festival Benátky sa bude konať od 31. augusta do 10. septembra 2022. O zverejnenie oficiálneho line-upu festivalu sa postarali, ako vždy umelecký riaditeľ MFF Benátky Alberto Barbera a prezident Biennale di Venezia Roberto Cicutto. A ako prezradil Barbera, okrem vysoko umeleckých počinov, osobných projektov reflektujúcich vzťahy v rodine, dramatizovaných skutočných udalostí, či adaptácii literárnych, či divadelných diel, uvidíme aj snímky inšpirované súčasným stavom sveta, či politicky motivované snímky. K tomu dodal: „O filmových festivaloch sa často hovorí ako o oknách do sveta, cez ktoré sledujeme rôzne udalosti, ktoré ovplyvňujú naše životy a veľa krát v nie pozitívnom svetle. Dúfame, že premietnuté snímky otvoria oči všetkým ľuďom a pomôžu v lepšom napredovaní, či už v jednotlivých krajinách, či vo svete všeobecne.“

Otváracím filmom festivalu sa po prvý krát v histórii Benátok stala snímka streamovacej spoločnosti Netflix od režiséra Noaha Baumbacha, rodinná dráma White Noise, ktorá sa premieta v rámci Hlavnej súťaže. Film je adaptáciou rovnomennej novely z roku 1985 od spisovateľa Dona DeLilla, ktorá sa odohráva v 80. rokoch a sleduje vypäté vzťahy medzi jednotlivými členmi rodiny na pozadí toxickej udalosti, ktorá sa odohráva v ich rodnom mestečku a ohrozuje ich životy. V hlavných úlohách vo filme uvidíme Adama Drivera, Gretu Gerwig, Dona Cheadla, Sama Nivolu, Larsa Eidingera, či Jodie Turner-Smith. Celý cast je očakávaný pri premiére na ostrovčeku Lido na červenom koberci pred hlavnou sálou festivalu Palazzo Del Cinema. Baumbach sa do Benátok vracia po troch rokoch od premiéry neskôr oscarovského a rovnako Netflix filmu Marriage Story.

V oficiálnom line-upe 79. ročníka MFF Benátky sa predstaví okolo 90 filmových projektov, medzi nimi sú hrané dlhometrážne filmy, dokumenty, krátke hrané, či dokumentárne filmy, či virtuálna realita. Odpremierované budú aj dva nové seriály a okolo 30 reštaurovaných snímok (hraných aj dokumentov) v rámci Venice Classics. Naprieč celým line-upom má zastúpenie 56 krajín. Najväčšie zastúpenie majú snímky z Talianska, Francúzska, či USA a to buď samostatne alebo v rôznych koprodukciách. Na tohtoročnom MFF Benátky bude mať zastúpenie aj Slovensko v česko-nemeckej spolupráci. V súťažnej sekcii Horizonty predstaví svoj nový film režisér Michal Blaško, drámu Obeť

Film sleduje Irinu, slobodnú matku z Ukrajiny, ktorá žije so svojím synom Igorom v malom meste v Českej republike. Keď Igora brutálne napadnú, celé mesto sa solidárne postaví na Irininu stranu a jednohlasne odsúdi rómskych páchateľov, ktorí sú údajne za útok zodpovední. Po tom, čo sa Igor v nemocnici prebudí sa z incidentu stáva príbeh, ktorý naberá pod vplyvom osobností médií, politiky či verejnosti rozmanitú optiku. Obeť je príbehom matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. V záujme ochrany rodiny a hľadania pravdy musí nakoniec učiniť osudové rozhodnutie (© 2019 nutprodukcia). Vo filme si zahrali Vita Smachelyuk, Gleb Kuchuk, Alena Mihulová, Claudia Dudová, Gabriela Míčová, Inna Zhulina, Igor Chmela, či Viktor Zavadil.

Hlavnej súťaži Venezia 79 sa predstaví 23 snímok, z toho sú dve dokumentárne a päť snímok je od režisérokAlice Diop (debutujúci hraný film Saint Omer), Joanna Hogg (The Eternal Daughter), Susanna Nicchiarelli (Chiara), Laura Poitras (All The Beauty and The Bloodshed - dokument) a Rebecca Zlotowski (Les enfants des autres). Okrem týchto dám sa o hlavnú cenu MFF Benátky, Zlatého leva pre najlepší film budú uchádzať tvorcovia ako Florian Zeller, Jafar Panahi, Martin McDonagh, Luca Guadagnino, Romain Gavras, Darren Aronofsky, Andrew Dominik, Todd Field, či Alejandro G. Iñárritu.

Stream Netflix má v Hlavnej súťaži štyri želiezka v ohni. Po otváracom filme White Noise, je to aj novinka od mexického režiséra Alejandra G. Iñárritu, ktorý svoj nový film pomenoval najdlhšie ako mohol: Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades (Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths). Skrátene Bardo je prvým mexickým filmom Iñárrita od roku 2000 a sleduje príbeh mexického novinára a dokumentaristu, ktorý sa vracia domov, kde sa chystá pracovať. Avšak bojuje s existenčnou krízou, krízou svojej identity a s rodinnými vzťahmi. 

Ďalšou netflixovskou snímkou v súťaži je dlho-očakávaný životopisný príbeh o hollywoodskej ikone Marilyn Monroe od režiséra Andrewa Dominika, dráma Blonde, ktorá dramatizáciou a fikciou nazerá na osobný a profesionálny život Marilyn. V hlavnej úlohe sa predstaví Ana de Armas. Okrem nej si vo filme zahrali Adrien Brody, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson, či Xavier Samuel. “Tudum“ snímky v súťaži uzatvára moderná tragédia Athena od režiséra Romaina Gavrasa (syna Costa-Gavrasa), ktorému so scenárom pomohol francúzsky režisér a producent Ladj Ly. Po tragickej smrti ich najmladšieho brata po nevysvetliteľných udalostiach, sa životy troch súrodencov ocitajú vo víre chaosu. 

Jediným debutujúcim filmom v Hlavnej súťaži je snímka Saint Omer od režisérky Alice Diop, ktorá sa venovala najmä dokumentárnej tvorbe. Jej sociálna dráma sleduje mladú spisovateľku Ramu, ktorá sa zúčastňuje pojednávania so ženou, ktorá usmrtila svoje dieťa. Rama chce použiť tento príbeh k napísaniu modernej adaptácie mýtu o Médei. Zabehnutou režisérkou, ktorá bude “bojovať“ o Zlatého leva je francúzska tvorkyňa Rebecca Zlotowski. V snímke Les enfants des autres (Other People’s Children) sledujeme príbeh bezdetnej ženy, ktorá nadväzuje bližší vzťah s dcérkou svojho priateľa. V hlavnej úlohe exceluje belgicko-francúzska herečka Virginie Efira. Vo filme si zahrali aj Roschdy Zem (ktorý sa v Hlavnej súťaži predstaví aj ako režisér so snímkou Les Miens), či Chiara Mastroianni.

Ďalšou režisérkou v Hlavnej súťaži je Britka Joanna Hogg, ktorá predstaví svoju mysterióznu drámu The Eternal Daughter. V mierne duchárskom príbehu sledujeme staršiu matku s dcérou v strednom veku, ktoré sa vracajú do svojho bývalého rodinného domu, kde musia čeliť dlho skrývaným tajomstvám. V hlavných úlohách Tilda Swinton, Joseph Mydell, či Carly-Sophia Davies. Do Benátok sa vracia aj režisér Darren Aronofsky. Po snímke Matka z r. 2017 sa v Hlavnej súťaži predstaví so snímkou The Whale o samotárskom učiteľovi angličtiny, ktorý trpí vysokým štádiom obezity, ktorý sa posledný krát snaží nadviazať kontakt so svojou dávno odcudzenou dcérou. V hlavných úlohách Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Samanta Morton, či Ty Simpkins.

Po roku od výhry ceny pre najlepšiu herečku sa do Benátok vracia aj herečka Penélope Cruz. Snímka L’Immensita od režiséra Emanuela Crialeseho, ktorá sa odohráva v Ríme v 70. rokoch, sleduje príbeh lásky medzi Clarou a jej deťmi (Cruz sa predstaví aj v sekcii Horizonty v snímke En los márgenes). Spojenie hereckej dokonalosti a precíznosti s orchestrálnou, klasickou hudbou predvedie herečka Cate Blanchett v dráme Tár od režiséra Todda Fielda. Originálny a fiktívny príbeh sa zameriava na Lydiu Tár, svetoznámu a jednu z najväčších žijúcich skladateliek a dirigentiek, ktorá sa stala ako prvá žena hlavnou dirigentkou nemeckého orchestra. Po boku Blanchett si zahrali aj Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, či Mark Strong.

Po štyroch rokoch sa na MFF Benátky vracia aj obľúbený taliansky režisér Luca Guadagnino. O Zlatého leva bude bojovať s coming-of-age hororovou drámou Bones and All. Príbeh sleduje mladú Maren, ktorá žije na okraji spoločnosti a snaží sa žiť normálne svoj nekonvenčný život. Pre to kým a čím je, ju spoločnosť odcudzuje, ona sa nenávidí za zlé veci, ktoré spravila, ktoré ovplyvnili jej rodinu. Ako teenager prežíva slasti a strasti života, avšak doplnené o násilie a krv. V hlavných úlohách Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance, André Holland, Chloe Sevigny, či Michael Stuhlbarg.

Navrátilcom na festivale v Benátkach je aj anglický režisér Martin McDonagh (2017, Tri billboardy za Missouri), ktorý predstaví svoju novinku, komediálnu drámu The Banshees of Inisherin. Dvaja celoživotný priatelia sa ocitajú v slepej uličke v momente, keď jeden z nich náhle ukončí ich priateľstvo. Toto rozhodnutie má alarmujúce dopady na životy oboch mužov. V hlavných úlohách Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, či Kerry Condon

O hlavnú cenu MFF Benátky bude súťažiť aj francúzsky režisér Florian Zeller a to so svojím druhým celovečerným filmom The Son (Syn). Film, rovnako ako jeho predchodca film Otec, je rovnomennou adaptáciou Zellerovej divadelnej hry. Príbeh sa zameriava na životy Petera, jeho novej partnerky a ich malého dieťa, ktoré sa príchodom jeho ex-manželky a teenagerského syna ocitnú v špirále chaosu a neistoty. V hlavných úlohách Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Zen McGrath, či Anthony Hopkins.

Uznávaný iránsky režisér Jafar Panahi bude takisto súťažiť o Zlatého leva a to s novinkou natáčanou v utajení, politickou drámou Khers nist (No Bears). Panahi sa festivalu nezúčastní, pretože bol nedávno opäť zatknutý za kritizovanie iránskeho režimu a odsúdený na šesť rokov vo väzení. Panahi nie je jediným iránskym režisérom, ktorý bol zatknutý za kritiku vlády vo svojich filmoch. Ďalší dvaja tvorcovia sú Mohammad RasoulofMostafa Aleahmad. Všetky festivaly Veľkej trojky odsúdili tento akt opresie a jednohlasne vyzývajú na prepustenie všetkých troch filmových tvorcov.

Záverečným filmom festivalu bude thriller od režiséra Francesca Carrozziniho, natočenom podľa bestselleru od spisovateľa Jo Nesba, The Hanging Sun (podľa knihy Polnočné slnko). 

Mimo súťaž sa predstaví aj mysteriózny psychologický thriller od herečky a režisérky Olivie Wilde, Don’t Worry Darling (Neboj sa, zlatko). Príbeh zasadený do 50. rokov sleduje ženu v domácnosti Alice a jej manžela, ktorí žijú v utopistickej experimentálnej komunite. Všetko vyzerá na ideálny život až do chvíle, kedy si Alice začne uvedomovať, že spoločnosť, pre ktorú pracuje jej manžel, pravdepodobne ukrýva hrozivé tajomstvo. V hlavných úlohách Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Kiki Layne, Gemma Chan a aj samotná Olivia Wilde

Svoju premiéru mimo súťaž budú mať aj snímky od Waltera Hilla, western Dead for a Dollar (Christoph Waltz, Willem Dafoe, Rachel Brosnahan), Billa Pohlada, Dreamin‘ Wild o hudobnom due Donniem a Joem Emersonových (Casey Affleck, Noah Jupe, Chris Messina, Zooey Deschanel, Jack Dylan Grazer), Paula Schradera, thriller Master Gardener (Joel Edgerton, Sigourney Weaver), či posmrtná snímka kórejského režiséra Kim Ki-duka, Kône taevast (Call of God), ktorá bola dokončená režisérovými priateľmi a kolegami po jeho náhlej smrti v decembri 2020.

Na MFF Benátky budú predstavené aj dva nové seriály, ktoré natočili dánski filmoví „agenti provokatéri“, režiséri Lars von TrierNicolas Winding Refn. Trier prinesie mysterióznu duchársku drámu Riget Exodus (The Kingdom Exodus), ktorá pod hlavičkou tretej série ukončí jeho kultový seriál ešte z roku 1994 s názvom Riget. Refn v spolupráci so streamom Netflix predstaví kimi drámu Copenhagen Cowboy (Kodanský kovboj) o mladej Miu, ktorá prechádza kodanským kriminálnym podsvetím.

Víťazoch a držiteľa hlavnej ceny MFF Benátky Zlatého leva pre najlepší film určí Medzinárodná porota, ktorej tento rok predsedá herečka Julianne Moore. Ostatní členovia poroty sú argentínsky režisér Mariano Cohn, taliansky režisér Leonardo Di Costanzo, francúzska režisérka Audrey Diwan (ktorá vyhrala Zlatého leva minulý rok so snímkou L’événement), iránska herečka Leila Hatami, japonský spisovateľ a scenárista Kazuo Ishiguro a španielsky režisér Rodrigo Sorogoyen.

Cenu za celoživotné dielo si prevezmú francúzska herečka Catherine Deneuve a americký režisér Paul Schrader. Cenu Cartier Glory to the Filmmaker získa americký režisér Walter Hill

79. ročník Medzinárodného filmového festivalu Benátky sa na talianskej promenáde Lido uskutoční od 31. augusta do 10. septembra 2022.

Tu je prehľad filmov v hlavných sekciách v oficiálnom line-upe festivalu:

Hlavná súťaž – Venezia 79

Il Signore Delle Formiche – Gianni Amelio
The Whale – Darren Aronofsky
L’Imensita – Emanuel Crialese
Saint Omer – Alice Diop
Blonde – Andrew Dominik
Tár – Todd Field
Love Life – Koji Fukada
Bardo, Falsa crónica de unas cuantas verdades (False Chronicle Of A Handful Of Truths) – Alejandro G. Iñárritu
Athena – Romain Gavras
Bones And All – Luca Guadagnino
The Eternal Daughter – Joanna Hogg
Shab, dakheli, divar (Beyond The Wall) – Vahid Jalilvand
The Banshees Of Inisherin – Martin McDonagh
Argentina 1985 – Santiago Mitre
Chiara – Susanna Nicchiarelli
Monica – Andrea Pallaoro
Khers Nist (No Bears) – Jafar Panahi
All The Beauty And The Bloodshed – Laura Poitras
Un couple – Frederick Wiseman 
The Son – Florian Zeller
Les Miens (Our Ties) – Roschdy Zem
Les enfants des autres (Other People’s Children) – Rebecca Zlotowski

Mimo súťaž

Hrané filmy:
The Hanging Sun – Francesco Carrozzini
Kapag wala nang mga alon (When The Waves Are Gone) – Lav Diaz
Living – Oliver Hermanus
Dead For A Dollar – Walter Hill
Kône taevast (Call Of God) – Kim Ki-duk
Dreamin’ Wild – Bill Pohlad
Master Gardener – Paul Schrader
Siccitá (Drought) – Paolo Virzi
Pearl – Ti West
Don’t Worry Darling – Olivia Wilde

Dokumenty:
Freedom On Fire: Ukraine’s Fight For Freedom – Evgeny Afineevsky
The Matchmaker – Benedetta Argentieri
Gli Ultimi Giorni Dell’Umanita – Enrico Ghezzi, Alessandro Gagliardo
A Compassionate Spy – Steve James
Music For Black Pigeons – Jorgen Leth, Andreas Koefoed
The Kiev Trial – Sergei Loznitsa
In Viaggio – Gianfranco Rosi
Bobi Wine Ghetto President – Christopher Sharp, Moses Bwayo
Nuclear – Oliver Stone

Krátke filmy:
Camarera de piso (Maid) – Lucretia Martel
A guerra finita – Simone Massi
In quanto a noi – Simone Massi
Look At Me – Sally Potter

Seriály:
Riget Exodus (The Kingdom Exodus) – Lars von Trier
Copenhagen Cowboys – Nicolas Winding Refn

Súťažná sekcia Orizzonti (Horizonty)

Princess – Roberto De Paolis
En los márgenes (On The Fringe) – Juan Diego Botto
Obeť – Michal Blaško
Trenque Lauquen I. a II. – Laura Citarella
Innocence – Guy Davidi
Vera – Tizza Covi, Rainer Frimmel
Blanquita – Fernando Guzzoni
Pour La France (For My Country) – Rachid Hami
Aru otoko (A Man) – Kei Ishikawa
Chleb i sol – Damian Kocur
Luxembourg, Luxembourg – Antonio Lukich
Ti Mangio Il Cuore – Pippo Mezzapesa
Spre nord (To The North) – Mihai Mincan
Autobiography – Makbul Mubarak
La Syndicaliste (The Sitting Duck) – Jean-Paul Salomé
Jang-e Jahani Sevom (World War III) – Houman Seyedi
Najsrekniot čovek na svetot (The Happiest Man In The World) – Teona Strugar Mitevska
A noiva (The Bride) – Sergio Tréfaut

Orizzonti extra:
L’origine du mal (Origin Of Evil) – Sebastien Mariner
Janain mualaqa (Hanging Gardens) – Ahmed Yassin Al Daradji
Amanda – Carolina Cavalli
Zapatos Rojos (Red Shoes) – Carlos Eichelmann Kaiser
Nezhou – Soudade Kaadan
Notte Fantasma – Fulvio Risuleo
Bi Roya (Without Her) – Arian Vazirdaftari
Valeria mithatenet (Valeria Is Getting Married) – Michael Vinik
Goliath – Adilkhan Yerzhanov

Zdroj:  labiennale.org Foto © La Biennale di Venezia 2022/twitter/youtube/ContinentalFilm

Súvisiace články