Od dnes máme v kinách tri nové snímky – Tritisíc rokov túžby, Jedna sekunda a vynovené Čeľuste

1.9.2022|Ivet Kollárová|

Dnešný sviatočný deň je zároveň aj premiérovým dňom, kedy nám do kín prichádzajú nové snímky. Prvý septembrový filmový týždeň odštartuje síce len s troma novými filmami, avšak tentokrát kvalita prekoná kvantitu. Všetkým školopovinným prajeme veľa šťastia do nového školského roka a ostatným príjemný a bezstresový vstup do jesenného obdobia a posledného štvrťroka.

Prvý film v prehľade mal premiéru na na tohtoročnom MFF Cannes, kde si vyslúžil plno pozitívnych ohlasov. Od dnes si v kinách môžeme pozrieť romantickú, dobrodružnú, fantazijnú snímku od režiséra Georga Millera s názvom Tritisíc rokov túžby (Three Thousand Years of Longing). Čo by ste si želali?

Po dlhých siedmich rokoch čakania prichádza do kín novinka od fenomenálneho Georgea Millera, oscarového režiséra filmov Mad Max: Zbesilá cesta či Čarodejnice z Eastwicku. Snímka Tritisíc rokov túžby, o ktorej nakrútení Miller sníval už od konca deväťdesiatych rokov, je pre mnohých ľudí filmovou udalosťou sezóny. Táto originálna fantasy variácia na Rozprávky z tisíc a jednej noci vzbudila rozruch na prestížnom festivale v Cannes, kde si vyslúžila šesťminútové „standing ovation“. Okrem toho sa stala oficiálnym záverečným filmom tohtoročného karlovarského filmového festivalu.

Osamelá intelektuálka, doktorka Alithea Binnie má striktne racionálny prístup k životu. Počas jednej vedeckej konferencie v Istanbule však zažije niečo, čo kompletne prevráti jej svet hore nohami a donúti ju spochybniť vlastné rozumové schopnosti. Na miestnom trhu si kúpi starožitný suvenír, z ktorého ako v rozprávke nechcene vypustí džina. Ten jej ponúkne splniť tri želania výmenou za svoju slobodu. Neodolateľná ponuka má však háčik. Doktorka sa vyzná v mytológii a veľmi dobre vie, že s džinom sa neradno zahrávať bez následkov, keďže takto splnené priania sa väčšinou napokon obrátia proti tomu, kto si ich želal. Džin sa obhajuje tým, že jej začne rozprávať fantastické príbehy zo svojej minulosti a z histórie ľudí. Napokon sa Alithea predsa len nechá zlákať a vysloví želanie, ktoré obidvoch prekvapí... V hlavných úlohách Tilda Swinton, Idris Elba, Pia Thunderbolt, Berk Ozturk, Anthony Moisset, Alyla Browne, Sage Mcconnell, či David Collins. 

Z Číny, resp. z Hong Kongu uvidíme v kinách komediálnu drámu od režiséra Yimou Zhanga, Jedna sekunda (Yi miao zhong). Na odľahlom vidieku nadviaže filmový fanúšik priateľstvo s mladou tuláčkou bez domova. Čína počas kultúrnej revolúcie. Z pracovného tábora utečie väzeň. Pri hľadaní ukradnutého filmového kotúča, na ktorom sa objavuje jeho dávno stratená dcéra, riskuje všetko - pre jednu sekundu. Čoskoro narazí na malú zlodejku, osirelé dievča, ktoré prenasleduje vlastná strašná strata. Nádherná, dojímavá a hlboko osobná pocta vykupiteľskej sile filmu v duchu Cinema Paradiso od Zhang Yimoua, trojnásobného nominanta na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Vo filme si zahrali Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan, Yan Li, Xiaochuan Li, Yang Yu, Bing Wang, či Rui Cao. 

K dvom novým filmom sa v dnešný premiérový deň pridáva aj jedna reštaurovaná snímka v obnovenej premiére, ktorú si budeme môcť vychutnať vo formáte IMAX. Na veľké plátna sa vracia kultový film v roku 1975, Čeľuste (Jaws) od režiséra Stevena Spielberga. 

Piesočné pláže, modré more a žiarivé nebo vítajú návštevníkov rekreačného mesta Amity. Nikto netuší, že pod hladinou čaká neobyčajne agresívny sedemmetrový biely žralok. Čoskoro si nájde prvú obeť, neskôr ďalšiu a ďalšiu. Starosta mesta Vaughn nechce prísť o tučné príjmy z letnej sezóny, preto sa usiluje všetko utajiť a rozhodne nechce pláž zavrieť. V meste vypukne panika. Nezodpovedné správanie stojí životy ďalších ľudí. Všetci s napätím čakajú, až sa objaví niekto, kto obrovského žraloka zabije. Na more vyplávajú traja muži, ichtyológ Hooper, lovec žralokov Quint a šéf miestnej polície Brody, aby skúsili svoje šťastie. 

V hlavných úlohách Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer, Susan Backlinie, Steven Spielberg, Jay Mello, Chris Rebello, Lee Fierro, Jeffrey Voorhees, Craig Kingsbury, Robert Carroll, Beverly Powers, Fritzi Jane Courtney, Alfred Wilde, Ayn Ruymen, Ted Grossman, Dorothy Fielding, či Jonathan Filley.

  Foto © Depositphotos/Bonton/FilmEurope/CinemArt

Súvisiace články