Do kín prichádzajú víťazi MFF Cannes a Locarno - Trojuholník smútku, Svetlonoc a tri ďalšie filmy

29.9.2022|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca september uzavrieme piatimi novými filmami, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Medzi nimi je tohtoročný víťaz MFF Cannes, výborná sociálna satira Trojuholník smútku, či slovenský film týždňa, ktorý získal hlavnú cenu Zlatého leoparda pre najlepší film na MFF Locarno, mysteriózna dráma Svetlonoc od Terezy Nvotovej.

Režisérka Olivia Newman zadaptovala rovnomenný román od spisovateľky Delii Owens, Kde raky spievajú (Where The Crawdads Sing). Každý tvor musí spraviť všetko preto, aby prežil.. Kya je mladá žena, ktorú v detstve opustila celá jej rodina. Vďaka svojej vynaliezavosti a sile dokázala prežiť na vlastnú päsť v tajomných močiaroch Severnej Karolíny. Po nešťastnej udalosti spojenej s jej bývalou romantickou známosťou sa stáva hlavnou podozrivou v komplikovanom vyšetrovaní. Dôkazov proti jej nevine je naozaj veľa. V hlavných úlohách Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, Sterling Macer, Jr., či David Strathairn. 

Švédsky režisér Ruben Östlund natočil svoj prvý anglicky hovoriaci film a témou a úspechmi nadväzuje na svoje predchádzajúce snímky Štvorec, či Vyššia moc. Do našej oficiálnej kino-distribúcie prichádza víťaz Zlatej palmy z MFF Cannes 2022, Trojuholník smútku (Triangle of Sadness). Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya sú pozvaní na luxusnú výletnú plavbu. Spoločnosť im tu robí skutočne vyberaná smotánka. Je tu starý mládenec hľadajúci životnú lásku, výstredný ruský obchodník a celému ansámblu vládne kapitán, ktorý je večne pod parou. Avšak, keď nečakaná udalosť zamieša kartami, charaktery cestujúcich sa ukážu v pravom svetle.

Dvojnásobný víťaz Zlatej palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund natočil surovú satirickú komédiu o spoločenských úlohách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na žiadnom z pasažierov niť suchú. Vo filme si zahrali Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Vicki Berlin, Dolly De Leon, Zlatko Buric, Sunnyi Melles, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Henrik Dorsin, Alicia Eriksson, či  Thobias Thorwid. Film ale prekvapivo nie je švédskym kandidátom na potenciálnu nomináciu na Oscara v kategórii medzinárodný film (táto česť pripadla ďalšiemu filmu z MFF Cannes, ktorý získal cenu za scenár, Chlapec z neba od režiséra Tarika Saleha).

Hororovou snímkou týždňa je film Úsmev (Smile) od režiséra Parkera Finna. Keď sa doktorka Rose Coterová stane svedkom zvláštnej traumatickej udalosti, jedného zo svojich pacientov, začne zažívať  nevysvetliteľné príhody. Jej život ovládne zdrvujúci teror a aby prežila, musí sa postaviť svojej znepokojujúcej minulosti. Je to jediný spôsob, ako uniknúť tejto desivej realite. V hlavných úlohách Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Robin Weigert, Caitlin Stasey with Kal Penn, či Rob Morgan. 

Od dnes máme v kinách aj slovenskú novinku od režisérky Terezy Nvotovej, mysterióznu drámu Svetlonoc. Je to tu zakliate. Tridsiatnička Šarlota sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách. Pred mnohými rokmi odtiaľto za nejasných okolností utiekla. Jej návrat v miestnych vzbudzuje podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch. V hlavných úlohách Natália Germáni, Eva Mores, Juliána Brutovská, Iva Bittová, Jana Oľhová, Zuzana Konečná, Marek Geišberg, Peter Ondrejíčka, Noël Czuczor, či Matúš Ryšan. 

Režisér Tom George spojil detektívnu krimi s odkazmi na klasické shakespearovské hry, Agathu Christie a so štýlom Wesa Andersona a natočil inteligentnú, zábavnú a mysterióznu krimi komédiu s názvom Vražda v divadle (See How They Run). Vo West Ende v Londýne 50. rokov sa plány na filmovú verziu divadelného hitu náhle zastavia po tom, čo je hollywoodsky režisér filmu zavraždený. Keď sa prípadu ujmú svetom unavený inšpektor Stoppard a horlivá policajná novicka Stalkerová ocitnú sa v záhadnom a očarujúco špinavom divadelnom podzemí a nečakanú vraždu vyšetrujú na vlastné riziko.

Na divadelných doskách v londýnskom West Ende je dlhoročná hra Pasca na myši hitom a filmový Hollywood klope na dvere. Arogantný americký režisér Leo Kopernick, v USA zaradený na čiernu listinu, dostane za úlohu zadaptovať na filmové plátno záhadnú vraždu podľa scenára Mervyna Cockera-Norrisa. Avšak s podmienkou, že producenti nemôžu hru sfilmovať skôr ako šesť mesiacov po skončení jej divadelného predstavenia. Keď sa zrazu v zákulisí začnú hromadiť mŕtvoly, cynický detektív Scotland Yardu inšpektor Stoppard a nadšená policajná novicka strážmajsterka Stalkerová musia na ceste k identifikácii vraha zladiť svoje osobné rozdiely a pracovné zvyklosti.

Spoločnosť Searchlight Pictures uvádza celovečerný režijný debut držiteľa ceny BAFTA Toma Georgea (“Táto krajina”) Vražda v divadle, ktorého scenár napísal Mark Chappell (Zápisník mladého lekára; Flaked). Vo filme účinkuje hviezdne herecké obsadenie, ktoré tvorí držiteľ Oscara® Sam Rockwell (Jojo Rabbit, Tri billboardy kúsok za Ebbingom), na Oscara nominovaná Saoirse Ronan (Francúzska výprava, Malé ženy), držiteľ Oscara Adrien Brody (Pianista), Ruth Wilson (His Dark Materials, The Affair) alebo Harris Dickinson (The King’s Man), či David Oyelowo, Sian Clifford, Jacob Fortune-Lloyd, Reece Shearsmith, Charlie Cooper, Maggie McCarthy, či Pearl Chanda. 

Režisér Tom George, scenárista Mark Chappell a produkčný tím premenili nepriazeň osudu na príležitosť, nakrúcali film v divadlách a hoteloch opustených počas pandemickej uzávery mesta a nastavili hravý tón ako protilátku na temné časy a na oslavu divadelného života.

  Foto © Depositphotos/Itaflm/ASFK/CinemArt/ForumFilm

Súvisiace články