9.ročník festivalu BE2CAN predstavuje to najlepšie z filmových festivalov Berlinale,Cannes a Benátky

29.9.2022|tlačová správa/Ivet Kollárová|

Najväčšia filmová udalosť jesene sa blíži. Filmová prehliadka BE2CAN sa uskutoční 18. až 25. októbra 2022. V tridsiatich dvoch slovenských kinách môžu fanúšikovia kvalitnej kinematografie sledovať aktuálnu festivalovú špičku. V kinosálach sa počas týždňa predstaví 21 filmových premiér v 25 mestách na Slovensku.

Na festivale Be2Can sa uvedú aj ocenené filmy z filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes. V programe svojho obľúbeného slovenského kina môžu diváci nájsť napríklad Zlatým medveďom z Berlinale ocenený citlivý a sociálne pravdivý film ALCARRÀS katalánskej režisérky Carly Simón

Počas festivalového týždňa bude uvedený aj ženský a aktuálny film UDALOSŤ, dielo francúzskej režisérky Audrey Diwan ocenené Zlatým levom z Benátok z roku 2021.

Be2Can predstavuje aktuálny stav súčasnej svetovej festivalovej kinematografie a vo svojej týždennej instantnej forme ponúka verejnosti aj filmovým profesionálom koncentrovaný  prehľad festivalovej špičky,“ vysvetľuje festivalový výber riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec.

Otváracím filmom BE2CAN bude komediálny horor Michaela Hazanaviciusa POSLEDNÝ STRIH, rovnako ako odštartoval tohtoročný festival v Cannes. „Film mieša zombie 'slasher', galský chaos a oslavu kolektivizmu, humanizmu a filmárskej práce ako nechcenej komédie a permanentnej improvizácie,“ vysvetľuje Ivan Hronec úvahy, na základe ktorých vyberal úvodný film BE2CAN.

FRANCÚZSKE PULP FICTION

Film KRVAVÉ POMARANČE Jeana-Christophea Meurisse prinesie nekompromisnú čiernu komédiu, v ktorej nie je nič sväté. Zachytáva to, čo Antonio Gramsci vo filme komentuje slovami: „Starý svet umiera a nový sa len ťažko rodí: Tento čas patrí netvorom.“

Na francúzsku komédiu pozýva aj kreatívny riaditeľ festivalu Dominik Hronec: „Krvavé pomaranče sme objavili na minulom online ročníku v Cannes a teraz môžeme namiešať koktail postáv a štýlov v duchu réžie Tarantina, Dupieuxa či Hanekeho. Je to film pre skúsenejších divákov s vybrúseným zmyslom pre humor.“

ATOMOVKA V PACIFIKU

Dráma PACIFICTION režiséra Alberta Serra pôsobí nenápadne, no svojou podprahovou naliehavosťou je pre súčasnosť veľmi aktuálny. Sledujeme doslova reality show pracovného života Vysokého komisára Francúzskej Polynézie, zámorskej korporácie s rozlohou takmer ako Európa, s viac ako 100 ostrovmi medzi Austráliou a Latinskou Amerikou, tristotisíc obyvateľmi a najkrajšími a najväčšími vlnami. 

Exotické prostredie Tahiti, surfistov, Gauguina je aj miestom napätia medzi pôvodným obyvateľstvom a francúzskou správou. Anatómiou politiky všetkých možností a neistôt sa ocitá v tieni obnovy atómových testov na Atole Moruroa. Benoît Magimel sa predstaví vo svojej životnej úlohe. 

O projekte Be2Can

Be2Can je prehliadka oceňovaných filmov z troch najprestížnejších svetových festivalov - Berlína, Benátok a Cannes. Jej cieľom je dostať k divákom filmy, ktoré ponúkajú pohľad do aktuálneho festivalového diania a v bežnej distribúcii chýbajú. Deviaty ročník predstavuje najširšiu ponuku filmov vo svojej histórii a vidieť ich môžu fanúšikovia v 32 kinách na celom území Slovenska v termíne od 18. do 25. októbra 2022.

Moviemania odporúča na Be2Can 2022

Jesenná sezóna medzinárodných filmových festivalov je v plnom prúde, po MFF Benátky, TellurideToronteLocarne, či San Sebastiane nasledujú prestížne filmové festivaly v New Yorku (30.9.-16.10.) a Londýne (BFI London FF 5.10.-16.10.). Všetko pomerne ďaleko od nášho Slovenska. Avšak, vďaka prehliadke BE2CAN môžeme byť aj my bližšie svetovej kinematografii z medzinárodných festivalov, konkrétne filmových festivalov Veľkej trojkyBerlinale, CannesBenátky

A okrem vyššie spomínaných filmov, pridávam do povedomia ďalšie (môj čisto subjektívny výber), ktoré rozhodne treba vidieť, ktoré zaujali ako kritikov, či iných filmových profesionálov, rovnako tak si získali srdcia aj divákov:

Blízko (Close) – film, ktorý bude reprezentovať Belgicko ako kandidát na potenciálnu nomináciu na Oscara v kategórii medzinárodný film, natočil mladý a talentovaný režisér Lukas Dhont. Silný emocionálny film rozpráva o sile priateľstva, detskej nevinnosti, ktorá sa jednou tragédiou rýchlo mení na dospelejší svet a prináša so sebou veľkú mieru zodpovednosti. Z MFF Cannes si film odniesol cenu Grand Prix (ex-aequo), tzv. druhé miesto. Excelujú v ňom mladí herci Eden DambrineGustav De Waele.

Svätý pavúk (Holy Spider) – dánsky kandidát na potenciálnu nomináciu na Oscara v kategórii medzinárodný film, natočil iránsky režisér Ali Abbasi na základe skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v Iráne v rokoch 2000-2001. Film sleduje mladú reportérku, ktorá sa vydáva pátrať po sériovom vrahovi, ktorý zabíja sexuálne pracovníčky. Podľa jeho slov, čistí sväté mesto Mashhad od všetkého zlého. Predstaviteľka reportérky herečka Zar Amir Ebrahimi si z MFF Cannes odniesla cenu pre najlepšiu herečku.

Chlapec z neba (Boy from Heaven) – prekvapivý švédsky kandidát na potenciálnu nomináciu na Oscara v kategórii medzinárodný film (vo výbere “porazil“ víťaza Zlatej palmy, Trojuholník smútku od Rubena Ostlunda) natočil režisér Tarik Saleh. Film inšpirovaný knihou Umberta Eca, Meno ruže sleduje udalosti po smrti veľkého imáma na prestížnej káhirskej univerzite. Jeho smrť predstavuje začiatok neľútostného boja o moc a vplyv na obsadenie jeho miesta. Režisér Saleh si z MFF Cannes odniesol cenu pre najlepší scenár.

Také to leto (Un été comme ça) – erotická dráma od uznávaného kanadského režiséra Denisa Côtého nás zavedie do životov a duší troch žien, ktoré sa vydávajú na experimentálnu cestu k pochopeniu svojich sexuálnych problémov a na boj so svojimi vnútornými démonmi. Film s mottom “hypersexualita nie je choroba“ mal premiéru v Hlavnej súťaži na MFF Berlinale.

Neuveriteľné, ale pravdivé (Incroyable mais vrai) – ďalšia bizarná fantasy dramédia od fantasticky excentrického francúzskeho režiséra Quentina Dupieuxa nás zavedie na malebné predmestie, kde si manželia Alain a Marie kúpili svoj vysnívaný dom. Avšak, v ich pivnici sa ukrýva záhada, ktorá im, ako ich varoval aj samotný realitný maklér, kompletne zmení život. Vo filme podávajú bravúrne výkony Alain Chabat, Léa Drucker, Anais DemoustierBenoit Magimel. Film mal premiéru v rámci MFF Berlinale.

9. ročník festivalu BE2CAN predstaví 21 filmových premiér a pokiaľ sa dá, je treba vidieť všetky ponúkané filmy, pretože tohtoročný výber je nie len najširší v histórii festivalu, ale rovnako ponúka kvalitný umelecký zážitok z každého jedného vybraného filmu. 

Pre viac info o festivale BE2CAN a ponúkaných filmov, treba klikať tu: be2can.sk

Zdroj:  moviemania Foto © Be2Can/FilmEuropeMediaCompany/youtube

Súvisiace články