Bratislavské kino Lumière po požiari v digitalizačnom pracovisku už tento rok neotvorí

26.9.2022|tlačová správa|

Po požiari v digitalizačnom pracovisku SFÚ na Špitálskej ul. č. 4 v Bratislave (v utorok 20. septembra), obľúbené Kino Lumière v najbližších mesiacoch neotvorí. Zadymenie a značné znečistenie priestorov celého objektu si vyžaduje časovo náročné odstraňovanie škôd a sanáciu. V nadväznosti na plánovanú rekonštrukciu kina v novembri jeho priestory ostanú zatvorené až do jarných mesiacov budúceho roka.

„Pri prvých odhadoch sme boli v nádeji, že kino budeme môcť otvoriť v horizonte niekoľkých dní, ale skutkový stav, žiaľ, nie je pre otvorenie kina priaznivý. Kontaminované priestory nie je možné čistiť bežne vodou, lebo tá by spôsobila nezvratné škody na majetku. Nevyhnutné je sanovať ich odbornými chemickými procesmi, ktoré zrealizuje profesionálna odborná spoločnosť so zameraním na sanáciu škôd po veľkých požiaroch,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Čisteniu budú podliehať všetky projekčné technológie, klimatizačné jednotky a vzduchotechnické rozvody, kreslá v kinosálach, steny aj podlahy. „Veľmi nás mrzí táto situácia, pretože Kino Lumière je kultúrnym stánkom, ktorý reprezentuje kultúrne hodnoty a v jeho priestoroch boli naplánované viaceré podujatia, ale odporúčania profesionálov z oblasti odstraňovania škôd po požiari boli jednoznačné.“

Výraznejšie škody ako na prízemí Kina Lumière vznikli v suteréne priamo v digitalizačnom pracovisku SFÚ, ktoré je základným pracoviskom na digitalizáciu slovenského audiovizuálneho dedičstva. Požiar bol lokalizovaný v kamerovom štúdiu a operatívnom sklade pracoviska, nachádzali sa v ňom filmové materiály pripravené na digitalizáciu. Podľa predbežného zistenia požiar vznikol v klimatizačnej jednotke, ktorá je teraz predmetom expertízy vyšetrovateľov.

V miestnosti, kde vznikol požiar, sa nachádzali filmové materiály aktuálne určené na digitalizáciu. Po uhasení požiaru a poklese splodín v zasiahnutom priestore sa ich ešte v deň požiaru vo večerných hodinách podarilo vyniesť. „Všetky materiály, ktoré sme boli schopní zachrániť, sme vďaka obrovskej aktivite zamestnancov SFÚ vedeli vyviesť do Filmových laboratórií v Zlíne, s ktorými máme dlhodobú spoluprácu v oblasti záchrany a obnovy audiovizuálneho dedičstva,“ vysvetľuje Dubecký. 

Pre návštevníkov a priaznivcov Kina Lumière vedenie SFÚ hľadá riešenie, ako zabezpečiť náhradné premietania. Dubecký hovorí, že „rokujeme s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU. Mali sme prísľub na využívanie kinosály s kapacitou 120 miest v priestoroch fakulty od 15. novembra počas rekonštrukcie nášho kina. V súčasnosti rokujeme o možnosti sprevádzkovať náhradné premietania Kina Lumière už v priebehu októbra.“

Celé znenie tlačovej správy si môžete prečítať na stránke www.sfu.sk

Zdroj:  sfu.sk Foto © Depositphotos

Súvisiace články