Prehľad filmov na október 2022 – Podozrivá, The Woman King, Black Adam, Diera, Alcarrás, Banger

1.10.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac október sa nám vkradol do životov celkom potichu a nenápadne, avšak čo nám so sebou prináša do kín, tak nenápadné v žiadnom prípade nebude. Naši filmoví distribútori prekonávajú samých seba a na dlhé jesenné októbrové večery pripravili dokopy 32 nových filmov, z ktorých prevláda európska produkcia, z čoho je až 11 snímok v českej, či slovenskej produkcii, príp. koprodukcii. Snímok z USA je len 7 a hollywoodskymi ťahákmi sú filmy Black Adam a The Woman King. Klubových ťahákov je hneď niekoľko, no vyberám snímky ako Podozrivá, Diera, Alcarrás, či Posledný strih. Plus koncom mesiaca prichádza do slovenských kín prehliadka festivalového filmu z MFF Veľkej trojky – Berlinale, Cannes, Benátky – 9. ročník Be2Can.

Prvý októbrový týždeň prinesie do kín sedem nových filmov. Klubovým highlightom je film ocenený na MFF Cannes cenou pre najlepšiu réžiu, ktorú získal Park Chan-wook za svoju novinku, mysterióznu detektívnu romancu, ktorá vám zamotá hlavu a rozbúši srdce s názvom Podozrivá. Príbeh sleduje detektíva, ktorý vyšetruje úmrtie muža, ktorý sa zamiluje do hlavnej podozrivej manželky mŕtveho. Z Česka príde do kín nový film Adama Sedláka Banger, ktorý je príbehom jednej piatkovej noci a divokou jazdou, plnou drog a rapu. 

Režisér Anthony Fabian adaptoval komediálnu drámu Pani Harrisová ide do Paríža podľa obľúbenej rovnomennej novely od spisovateľa Paula Gallica. Prečo by ovdovená britská upratovačka nemohla zatúžiť po šatách od Diora? Komédia Pani Harrisová ide do Paríža dokazuje, že nič nie je nemožné, pokiaľ si idete „tvrdohlavo “za svojimi snami. Vo filme uvidíme Lesley Manville v hlavnej úlohe, ale aj Isabelle Huppert, Lamberta Wilsona, či Jasona Isaacsa. 

Z Francúzska do Španielska, režisér Fernando León de Aranoa natočil čiernu komédiu Dobrý šéf o šéfovi, ktorý by pre dobro svojich zamestnancov urobil čokoľvek, aj keď oni o to možno ani nestoja. V hlavnej úlohe exceluje Javier Bardem. Od jedného zamestnania do druhého, zo Španielska späť do Francúzska. Francúzsky režisér a herec Jérôme Commandeur natočil klasickú francúzsku bláznivú komédiu Zamestnanec mesiaca o zamestnancovi štátnej správy, ktorého sa nia a nie zbaviť a nepomáhajú ani rôzne presuny na tie najnemožnejšie miesta ako Severný pól, či väzenie.

V česko-slovenskej koprodukcii vznikol dôležitý dokument o psychických ochoreniach a ľuďoch, ktorí nimi trpia a napriek tomu žijú svoj vlastný “iný“ život. Režisér Ľubomír Štecko natočil film Drsne a nežne o hľadaní lásky v bláznivom svete. O ľudských bytostiach, ktoré jedného dňa odrazu zistili, že už nie sú tým, čím boli. A detičky sa môžu tešiť na film o jednej nevšednej pavúčej rodinke od režisérky Kataríny Kerekesovej, Websterovci vo filme.

Druhý októbrový týždeň nás v kinách poteší šesť nových filmov. Hollywoodskym ťahákom je akčná dráma The Woman King od režisérky Giny Pricne-Bythewood, ktorá je natočená podľa skutočných udalostí. Pozoruhodný príbeh sleduje ženskú vojenskú jednotku, ktorá v r. 1800 zúrivou nemilosrdnosťou bránila africké Dahomenjské kráľovstvo. V hlavných úlohách Viola Davis, Lashana Lynch, Thuso Mbedu, Sheila Atim, či John Boyega. Ďalším hollywoodskym filmom a to doslova je záver hororovej filmovej série s názvom Halloween končí od režiséra Davida Gordona Greena. Po 45 rokoch tak dáme zbohom hlavnej hrdinke Laurie Strode a jej nočnej more, Michaelovi Myersovi. 

Aj v mesiaci október pokračujeme sériou reštaurovaných snímok, ktoré sa vracajú na veľké plátna. Tento krát to bude obľúbený príbeh o zbojníkovi z lesov, nemá snímka z roku 1922 v réžii Allana Dwana, Robin Hood. Romantickú gangsterku Čierne na bielom koni natočil slovenský režisér Rasťo Boroš. Nevšedný príbeh z Novohradu a Malohontu, krajiny nikoho, stratenej v čase kdesi na juhu Slovenska. 

Český režisér Adam Sejk natočil dokument Plná 6 o českom motocyklovom pretekárovi Kamilovi Holánovi. A uvidíme aj slovensko-taliansky dokument od Denisa Dobrovoda, Katedrála o španielskom mníchovi Justovi Gallegovi, ktorý postaví katedrálu v zabudnutej dedine pri Madride.

V treťom októbrovom týždni pozdvihneme latku filmov o niečo vyššie a v kinách privítame až deväť nových filmov. A len jeden je americkej produkcie a je zároveň hollywoodskym ťahákom týždňa. Do kín mieri anti-super-hrdina od spoločnosti DC a WB v réžii Jaueho Collet-Serru, Black Adam. Vo filme si zahrali Dwayne Johnson, Noah Centineo, Aldis Hodge, Marwan Kenzari, Viola Davis, či Pierce Brosnan. 

V česko-slovenskej spolupráci vznikol film Buko od režisérky Alice Nellis. Duševná roadmovie s nadhľadom a humorom rozrpáva príbeh Jarmily, ktorá sa musí rozhodnúť ako bude pokračovať jej život. Na rázcestí rozhodovania jej do života vstúpi vyslúžilý cirkusový kôň menom Buko. Vo filme si zahrali Anna Cónová, Martha Issová, Jan Cina, Miroslav Krobot, či Jana Olhová. V taliansk-francúzskej koprodukcii uvidíme v kinách film od režiséra Daria Argenta s názvom Čierne okuliare. Diana, mladá žena, ktorá stratila zrak, nájde sprievodcu v čínskom chlapcovi menom Chin. Spoločne sa vydávajú po stopách nebezpečného vraha v temnom Taliansku. Snímku uvidíme aj v rámci Be2Can.

V taliansko-francúzsko-nemeckej koprodukcii uvidíme drámu režiséra Michelangela Frammartina, Diera. Podmanivý, chvíľami priam meditatívny film zachytáva krásu juhotalianskeho vidieka 60. rokov minulého storočia, kam prichádza skupinka dobrodruhov zo severu prebádať jednu z najhlbších priepastí v Európe. A sériu talianskych filmov uzavrie režisér Paolo Taviani svojou novinkou Leonora addio – tri surrealistické pohreby sa prelínajú s vraždou sicílskeho prisťahovalca v Brooklyne. Film sa premietne aj v rámci Be2Can.

Ďalší český dokument na mesiac október Mára ide do neba od režisérky Markéty Ekrt Válkovej nám predstaví portrét jedného z najvýznamnejších českých a svetových horolezcov súčasnosti, Mareka Holečeka. V našich kinách uvidíme aj čínsku snímku, ktorá bola tamojší režimom zakázaná a odstránená zo všetkých streamovacích služieb, režiséra Ruijun Li, Na prach sa obrátiš. Pokornú a skromnú Ma a plachého Kui-jinga ich rodiny odmietli a prinútili ich uzavrieť dohodnuté manželstvo. Aby prežili, musia sa spojiť a vytvoriť si domov.

V bolívijsko-uruguajsko-francúzskej koprodukcii vznikla dráma od režiséra Alejadnra Loayza Grisiho, Utama. Film je pokorným žalospevom za miznúcou kultúrou bolívijských indiánov a tichou, ale naliehavou pripomienkou dopadov klimatických zmien na miesta, ktorým hovoríme domov. A v slovensko-slovinskej koprodukcii uvidíme v kinách film Čiapka v réžii Slobodana Maksimovica. Náhoda spojí dve deti z úplne odlišných svetov, Erik a Lucka zažijú zázrak vianočnej noci, avšak ich priania sa nenaplnia tak ako by to očakávali. 

Posledný štvrtý októbrový týždeň si udržíme nastavenú kvantitu filmov a v kinách opäť privítame deväť snímok. Do našej oficiálnej kino-distribúcie mieri víťaz Zlatého medveďa z MFF Berlinale 2022, dráma Alcarràs od režiséra Carla Simóna. Život rodiny pestovateľov broskýň v malej dedinke v Katalánsku sa zmení, keď majiteľ pozemku zomrie a jeho dedič sa rozhodne pozemok predať, čo náhle ohrozí živobytie rodiny. Film uvedie aj prehliadka Be2Can. Z rovnakej prehliadky do oficiálnej kino-distribúcie mieri aj otvárací film MFF Cannes 2022, francúzska hororová zombie komédia od režiséra Michela Hazanaviciusa, Posledný strih. Malému filmovému štábu, ktorý nakrúca nízkorozpočtový zombie film, sa všetko zrúti, keď zaútočia skutoční zombie. 

Takým správnym hororom na týždeň je film v réžii Daniela Stamma, Diablova korisť o škole, v ktorej sa účí posvätnému obradu exorcizmu. A keďže sa množia prípady posadnutia démonom, každý takýto vyučený kňaz, resp. v tomto prípade svätá sestra bude len výhodou. Režisérka Alena Cincerová natočila dokument Identita ES. Film prináša neuveriteľný životný príbeh jedného z najuznávanejších svetových imunológov a genetikov, profesora Emila Skamene.

Duo tvorcov Josh Gordon a Will Speck natočili veľmi roztomilý rodinný film s názvom Krokodíl Lyle. Malý Josh sa v novom dome spriatelí s nezvyčajným hosťom, spievajúcim krokodílom Lylem. Avšak, jeho existencia bude v ohrození po tom, čo sa objaví zlý sused Grumps v podaní Javiera Bardema. Film sa premieta so slovenským dabingom. V česko-slovenskej koprodukcii vznikol dokumentárny film Let domov režiséra Tomáša Bojara. Príbeh  zachytáva československých letcov RAF a ich cestu z okupovaného Československa cez Francúzsko, bitku o Veľkú Britániu a východný front späť do oslobodenej Prahy. Ďalším rodinným filmom v kinách bude Filmová rozprávka Jana Budařa o princovi, ktorý musí dospieť v kráľa s názvom Princ mamáčik.

Na záver mesiaca október bude jedna francúzska snímka, komédia od Oliviera Barouxa, Klamár na plný úväzok o nenapraviteľnom klamárovi Jérômovi, ktorého zasiahne kliatba a všetky jeho klamstvá sa začnú stávať skutočnosťou. A jedna snímka v nemecko-rakúskej spolupráci s názvom Fabian - Príbeh moralistu od režiséra Dominika Grafa. Film sleduje znudeného tridsiatnika Jakoba Fabiana, ktorý pracuje pre reklamnú agentúru, no po nociach sa len bezcieľne túla ulicami. Novú iskru do života mu prinesie ambiciózna herečka, avšak jeho sny sa mu nástupom nacizmu postupne rozplývajú. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/FilmEurope

Súvisiace články