Do kín prichádza sedem nových filmov, medzi nimi Podozrivá, Banger, Dobrý šéf,či Zamestnanec mesiaca

6.10.2022|Ivet Kollárová|

Prvý októbrový týždeň nám konečne priniesol to vytúžené babie leto, v tomto momente aspoň na malú chvíľu. Takže najbližšie dni treba využiť a zájsť aj do vonkajších priestorov a užiť si príjemné počasie. Avšak prvý októbrový filmový týždeň nám do kín prináša sedem nových filmov, takže po tej príjemnej prechádzke vonku sa môžete kľudne zastaviť aj v kine a vybrať si jeden, prípadne aj viac titulov a prežiť rovnako príjemný večer.

Nový film Adama Sedláka je príbehom jednej piatkovej noci a divokou jazdou, plnou drog a rapu. Adam Mišík v ňom predáva kokaín, chce však preraziť ako hudobník a urobiť banger. Snímka Banger sa vďaka svojej atmosfére, nekompromisnému, originálnemu štýlu aj nečakanému humoru stala jednou z najväčších filmových udalostí na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch, na ktorom si vyslúžila nadšené ohlasy kritikov i divákov.

„Každý bude poznať moje meno, každý bude poznať môj ksicht.“ Hlavný hrdina Alex v podaní populárneho českého speváka Adama Mišíka predáva ten najlepší kokaín v Prahe, s dílovaním chce však raz a navždy skončiť. Jeho snom je presláviť sa na rapovej scéne a nahrať vlastný banger (inými slovami, dobrú pieseň, hit). Okrem toho sa s ním práve rozchádza jeho priateľka a Alex jej chce dokázať, že na to má. Táto noc je na zmenu ako stvorená. Jeho kamarát Láďa totiž na feat zohnal rapera Sergeia Barracudu, a to znamená vstupenku medzi top hráčov. Táto vstupenka však nebude lacná a Alex s Láďom musia za pár hodín zohnať poriadny balík peňazí. Vyrážajú preto na bláznivú, adrenalínovú jazdu nočným mestom, aby predali všetky drogy, ktoré doma ešte našli. V hlavných úlohách Sergei Barracuda, Marcel Bendig, David Černý, Anna Fialová, Adam Misík, Pavel Novotný, Jan Révai, či Vojtěch Vodochodský.

Jediný americký film na týždeň natočil režisér Anthony Fabian, ktorý zadaptoval rovnomenné dielo od spisovateľa Paula Gallica s názvom Pani Harrisová ide do Paríža (Mrs. Harris Goes to Paris). Prečo by ovdovená britská upratovačka nemohla zatúžiť po šatách od Diora? Komédia Pani Harrisová ide do Paríža dokazuje, že nič nie je nemožné, pokiaľ si idete „tvrdohlavo “za svojimi snami.

Ada Harrisová (Lesley Manville nominovaná na Oscara) žije veľmi pokojný život v povojnovom Londýne. Živí sa upratovaním domov svojich bohatých susedov, občas si zájde s priateľkami do kaviarne a po večeroch spomína na svojho zosnulého manžela. A to je všetko, čo od života očakáva a chce. Výnimkou sú šaty od slávneho francúzskeho návrhára Christiana Diora, po ktorých túži. Svoj nedosiahnuteľný sen má každý deň pred očami v šatníku jedného z domov, ktoré upratuje. Jej život sa prevráti naruby, keď dostane vyplatený príspevok pre vojnové vdovy. Ani na chvíľu sa nezamýšľa nad tým, čo s peniazmi urobí. Najprv si kúpi letenku do Paríža, aby o niekoľko dní neskôr odvážne vstúpila do chrámu módy, sídla Christiana Diora, a splnila si svoj bláznivý sen. Po boku spomínanej Manville si zahrali aj Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Alba Baptista, Lucas Bravo, Ellen Thomas, Rose Williams, Jason Isaacs, Anna Chancellor, Bertrand Poncet, Christian McKay, Freddie Fox, Guilaine Londez, Philippe Bertin, Roxane Duran, Dorottya Ilosvai, Delroy Atkinson, či Vincent Martin. 

Zo Španielska k nám prichádza novinka od režiséra Fernanda Leóna de Aranoa, Dobrý šéf (El buen patrón). Javier Bardem exceluje v tejto tak trochu čiernej komédii ako človek, ktorého by si v práci nad sebou želal mať každý. Ako dobrý šéf. Jeho postava tvrdí, že zamestnanci továrne sú preňho ako vlastná rodina. Pre ich dobro by urobil takmer čokoľvek. Otázkou však je, či o to jeho zamestnanci naozaj stoja. Snímka Dobrý šéf tento rok triumfovala na udeľovaní španielskych filmových cien Goya, z ktorého si odniesla celkovo šesť ocenení vrátane hlavnej ceny za najlepší film, za réžiu, scenár a herca v hlavnej úlohe. Stala sa teda najlepším španielskym filmom minulého roka.

Julio Blanco nie je žiadny neosobný korporátny manažér, jeho továreň na priemyselné váhy Básculas Blanco je rodinná firma, ktorú viedol už jeho otec. Všetkých tu pozná, všetci poznajú jeho a on berie rodinné podnikanie naozaj vážne. „Viete, že sme so ženou nemali deti. Mojimi deťmi ste vy všetci,“ pripomína svojim zamestnancom. Na stenách jeho kancelárie už visí poriadna zbierka diplomov za vzornú firmu a teraz si predsavzal získať ďalšie uznanie – regionálnu cenu za najlepší podnik. O niekoľko dní príde do továrne komisia na udeľovanie cien a všetko musí byť tip-top. Lenže práve v tom okamihu sa všetko začne rúcať. Vedúci výroby Miralles, inak spoľahlivý profesionál, je teraz úplne mimo, pretože doma rieši manželské problémy. Vedľa továrne demonštruje nedávno prepustený José a máva transparentmi, na ktorých nestojí nič, čo by mala komisia vidieť. A aby toho nebolo málo, je tu Liliana, nová stážistka na marketingu. A Julio Blanco má skrátka na stážistky slabosť. Obzvlášť na tie, ktoré si rady nechajú zaviazať oči... Okrem Bardema si vo filme zahrali aj Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizu, Tarik Rmili, či Rafa Castejón. 

Na podobnú, no bláznivejšiu nôtu bude aj ďalší film, tentoraz z Francúzska a to v réžii Jérômeho Commandeura s názvom Zamestnanec mesiaca (Irréductible). Vincent chcel byť celý život štátnym úradníkom, aby mohol naplno využívať výhody pohodlného života. Navyše podľa pracovného práva nemôže dostať výpoveď, takže má skutočne prácu, až do dôchodku. Jedného dňa sa však jeho život obráti naruby: keď vláda odhlasuje obrovský plán úspor, Vincentovi sa nad hlavou vynorí strach z nezamestnanosti. Keďže však odmieta dobrovoľne vypovedať a nemožno ho prepustiť, jeho šéf ho presunie na tie najnemožnejšie miesta, aby zlomil jeho odpor. Severný pól, väzenie, predmestia hemžiace sa kriminálnikmi sú len niektoré, kde musí Vincent popri zamestnaní bojovať o život. No počas svojich skúšok stretáva nielen krásnu Evu a lásku, ale dostáva aj rady od odborového predáka, ako vydržať až do konca.

„Zamestnanec mesiaca“ dodržiava najlepšie tradície francúzskej komédie a humoru. Scenár, režisér a hlavný hrdina filmu Jérome Commandeur je jednou z najúspešnejších postáv súčasnej francúzskej komédie. V komédii účinkujú herci ako legendárny Gérard Depardieu (filmy Asterix a Obelix, Zelená karta), Christian Clavier (filmy - Čo sme komu urobili, Ibiza, Záhada v Saint-Tropez, atď.) či Gérard Darmon (Rolling in Love, Asterix a Obelix: The Cleopatra Quest, Betty Blue, King, Láska bez bariér). Okrem týchto si vo filme zahrali aj Laetitia Dosch, Pascale Arbillot, Nicole Calfan, Éva Darlan, Valérie Lemercier, Malik Bentalha, Jean-Louis Loca, Vincent Martin, Philippe Uchan, Fabienne Galula, či Benoît Pilot.

Dokumentom týždňa je dôležitá snímka, ktorej téma je viac tabuizovaná pre spoločnosť a svet okolo nás, čo treba jednoznačne zmeniť, v réžii slovenského režiséra Ľubomíra Štecka, Drsne a nežne. Hľadanie lásky v bláznivom svete. O ľudských bytostiach, ktoré jedného dňa odrazu zistili, že už nie sú tým, čím boli.

Predstavte si, že jedného dňa odrazu zistíte, že už nie ste tým, čím ste boli. To zažili aj ôsmi hrdinovia tohto filmu – medzi nimi študent matematiky, študentka estetiky, zdravotná sestra, ale aj komparzistka v Hollywoode či úspešný podnikateľ v potravinárstve –, ktorí boli dlho „normálni“. A jedného dňa odrazu zistili, že dianie v ich hlave ovláda niekto iný – akési alter ego. Samozrejme, hľadali pomoc u psychiatrov. Ich stav sa však ani po pobyte na psychiatrii často nezlepšil. A tak museli začať hľadať aj iné, alternatívne riešenia.

Vážne psychické problémy týmto ľuďom paradoxne v niečom pomohli. Vďaka zvýšenej citlivosti objavili skrytý svet, ktorý my „normálni“ nevnímame. A navyše v sebe objavili tvorivý talent, ktorý by v bežnom živote s najväčšou pravdepodobnosťou zostal utajený. Protagonisti filmu aj „vďaka“ psychickej chorobe dokázali vytvoriť zaujímavé výtvarné i literárne diela, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou filmu. A pomohli hlbšie nazrieť do tajomstiev ich duše.

V dnešný premiérový deň prichádza do našej oficiálnej kino-distribúcie snímka, ktorá si z MFF Cannes 2022 odniesla cenu za réžiu, ktorá putovala do rúk Park Chan-wooka za jeho film Podozrivá (Heeojil gyeolsim). Detektív Hae-joon je privolaný k prípadu úmrtia muža, ktorý sa zabil za nejasných okolností pri páde zo skaly. Tieň podozrenia hneď padá na čerstvú vdovu, krásnu Seo-rae, ktorú táto skutočnosť na prvý pohľad ani len neznepokojí. Zdá sa však, že chladná bola iba k svojmu manželovi, pretože medzi ňou a vyšetrovateľom začína vznikať nečakané citové puto. Nie je ale láska iba zásterkou, ako uniknúť zraku polície? Autor legendárneho Oldboya a Komornej Park Chan-wook sa vracia s mysterióznou detektívnou romancou, ktorá vám zamotá hlavu a rozbúši srdce. V hlavných úlohách Hae-il Park, Wei Tang, Jeong-hyeon Lee, Kyeong-pyo Ko, či Yong-woo Park. 

No a pre detičky si prvý októbrový filmový týždeň pripravil animovaný film od režisérky Kataríny Kerekesovej, Websterovci vo filme. Najpevnejšia sieť je Tvoja rodina. Websterovci sú pavúčia rodina ako každá iná, a predsa sú výnimoční. Školáčka Lili už zažila viacero dobrodružstiev, ale teraz príde to najväčšie a najnebezpečnejšie: stretnutie s človekom! Ona, malá pavúčica, sa skamaráti s veľkým dievčatkom z ľudského sveta. Spolu zistia, čo je pri skutočnom priateľstve dôležité.Renomovaní tvorcovia sú zárukou kvalitného detského programu, ocenenia Websterovci zbierajú po celom svete. Tešíme sa na nové pavúčie príbehy na kinoplátne. Hlasy postavičkám propožičali Zuzana Porubjaková, Kamil Kollárik, Richard Stanke, Henrieta Mičkovicová, či Boris Farkaš. 

  Foto © Bonton/ASFK/CinemArt/Filmtopia/Magicbox/VertigoDistribution

Súvisiace články