Udeľovanie Oscarov dostalo opäť svojho klasického jedného moderátora

7.11.2022|Ivet Kollárová|

Po rokoch 2019, 2020 a 2021 (ostatné dva navyše poznačené aj covidovými úpravami) sa na scénu udeľovania cien Akadémie vracia moderátor, ktorý by mohol vdýchnuť život show, ktorej ostatné roky pôsobili trochu zmätočne. 

A napriek tomu, že tohtoročné udeľovanie Oscarov malo až tri kvázi moderátorky – o celistvosť show sa starali komičky a herečky Amy Schumer, Wanda SykesRegina Hall, o najväčšiu zábavu sa postarali Will Smith a nechcene aj Chris Rock s aférou slap-gate, sledovanosť napriek tomu klesla na historicky druhé najnižšie číslo.

Akadémia a televízna stanica ABC, na ktorej sa v USA udeľovanie vysiela, prinášajú späť staro-nového moderátora. 95. ročník udeľovania Oscarov bude po tretí krát moderovať Jimmy Kimmel, známy moderátor nočnej show Jimmy Kimmel Live. 

Jimmy uvádzal udeľovanie cien Oscar v rokoch 2018 a 2017, kedy sa udiala tzv. „envelope-gate“ aféra, keď herci Warren BeattyFaye Dunaway dostali zlú obálku a omylom vyhlásili film La La Land za víťazný film. Avšak o pár sekúnd sa všetko dalo do poriadku, tešiaci sa tím s muzikálom, ktorý si v ten večer odniesol 6 cenných sošiek, prečítal zo správnej obálky pravého víťaza kategórie najlepší film, ktorým sa napokon stal film Moonlight.

Oscarovská sezóna 2022-2023 je v plnom prúde a po najhlavnejších medzinárodných filmových festivaloch Veľkej trojky, Toronta, Telluride, NY, či Londýna sú najväčšími potenciálnymi kandidátmi filmy ako Tár, Women Talking, The Fabelmans, Armageddon Time, The Whale, Empire of Light, The Banshees of Inisherin, Bones and All, Všetko, všade, naraz, ale aj blockbustre ako Top Gun: Maverick, Čierny panter 2, Elvis, či Babylon.

Ďalšiu napínavú oscarovskú sezónu pomaly otvárajú indie ceny, na scénu sa túto sezónu vracajú aj Zlaté glóbusy a víťazov 95. ročníka udeľovania cien Oscar sa dozvieme 12. marca 2023

Zdroj:  oscars.org Foto © 2022 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/twitter

Súvisiace články