Dnes, okrem filmu Avatar: Cesta vody, prichádza do kín aj Casablanca Beats, či Vianočná rozprávka

15.12.2022|Ivet Kollárová|

Štyri nové snímky dnes obohatia filmovú ponuku našich kín. Jednoznačným ťahákom tretieho decembrového filmového týždňa je vizuálne epický blockbuster v réžii Jamesa Camerona, Avatar: Cesta vody (Avatar: The Way of Water)

Do kín prichádza s napätím očakávané pokračovanie najziskovejšieho filmu všetkých čias od štúdia 20th Century Studios a režiséra Jamesa Camerona “Avatar: Cesta vody. Vizuálne ohromujúcou a strhujúcou akciou vtiahne Cameron diváka späť do úžasného sveta Pandory, vďaka čomu pôjde o filmový zážitok najvyššej intenzity. Dej sa odohráva po uplynutí viac ako desiatich rokov od udalostí z prvého filmu. “Avatar: Cesta vody” prináša príbeh rodiny Sullyovcov (Jakea, Neytiri a ich detí). Sledujeme hrozby, ktorým rodina čelí, odhodlanie, s ktorým si jej členovia poskytujú pomoc, zápasy o prežitie, i tragédie, ktoré ich postihnú.

V hlavných úlohách uvidíme Zoe Saldanu, Sigourney Weaver, Sama Worthingtona, Kate Winslet, Michelle Yeoh, Jamieho Flattersa, Bailey Bass, Oonu Chaplin, Stephena Langa, Jemaine Clementa, Giovanniho Ribisiho, Cliffa Curtisa, Edie Falco, Joela Davida Moore, Chloe Coleman, CCH Pounder, či Matta Geralda. Film sa v kinách premieta v niekoľkých verziách (2D a 3D DCP, 2D IMAX so zvukmi 5.1, 7.1, Atmos) v anglickom origináli so slovenskými titulkami, ale aj so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Dušana Cinkotu, Davida Hartla, Richarda Labudu, Iva Gogála, Petru Vajdovú, Lukáša Frlajsa, Bianku Buckovú, Luciu Babony, Betku Dvoranovú, Martina Mňahončáka, Michala Ďuriša, Petra Sklára, Martina Kaprálika, Olivera Oswalda, Mareka Suchitru, Přemysla Boublíka, či Alžbetu Dvoranovú.

Klubové srdiečko potešia dva zaujímavé filmy:

Francúzsko-marocká snímka v réžii Nabila Ayoucha, Casablanca Beats (Haut et fort), ktorá mala svetovú premiéru na MFF Cannes 2021 v Hlavnej súťaži. Anas, bývalý raper, pracuje v kultúrnom centre. S podporou svojho nového učiteľa sa študenti pokúsia oslobodiť od ťarchy tradícií, aby mohli žiť svoju vášeň a vyjadriť sa prostredníctvom hip-hopovej kultúry.

Bývalý raper Anas dostane prácu v kultúrnom centre v robotníckej štvrti Casablanky. Žiaci, povzbudzovaní novým učiteľom, sa pokúsia oslobodiť od ťarchy istých tradícií, aby mohli žiť svoje vášne, objavovať samých seba a vyjadriť sa prostredníctvom hip-hopu, a to všetko v spoločnosti, kde je sloboda prejavu ohrozená. Nabil Ayouch preniká filmom Casablanca Beats do srdca mestských kultúrnych centier, aby dal hlas mladým ľuďom a vzdal tak hold týmto kreatívnym miestam, ktoré mu v období dospievania veľa dali. Anas pôsobí v kultúrnom centre Sidi Moumen - prvom, ktoré na predmestí Casablanky vytvorila režisérova nadácia. V hlavných úlohách Anas Basbousi, Ismail Adouab, Zineb Boujemaa, Meryem Nekkach, Nouhaila Arif, Abdelilah Basbousi, Mehdi Razzouk, či Amina Kannan. 

A fantasy dokument v kambodžsko-francúzskej spolupráci v réžii Rithyho Panha, Everything Will Be OK, ktorý mal premiéru na MFF Berlinale 2022, odkiaľ si odniesol Strieborného medveďa za výnimočný umelecký prínos. Revolúcia zverstiev 20. storočia. Zvieratá zotročili ľudí a ovládli svet. Sochy z minulosti sú preč a stavajú sa nové, aby potlačili vôľu ľudu.

Z piesočnatej púšte vyrastá megalit - alebo skôr maketa takejto krajiny. "Ja som archív," ozve sa mladý ženský hlas a zlovestná sláčiková hudba priklincuje divákov do sedadiel. Tento úvod pripravuje pôdu pre naratívny a obrazový jazyk hutnej mnemotechnickej eseje Rithy Panh, ktorá pomocou ohromujúcich diorám rozpráva dystopický príbeh dvadsiateho prvého storočia. Po storočí genocídnych ideológií a deštruktívneho speciesizmu si zvieratá zotročili ľudí a ovládli svet. Na vlne nádeje boli odstránené sochy z minulosti, ale vznikajú nové, ktoré majú potlačiť vôľu ľudu. Teraz je to planéta opíc, divých svíň a levov a zoologická revolúcia zvráti a obnoví zverstvá 20. storočia. Keď zvieracie postavy sledujú filmové archívy nášho sveta, majú pocit, akoby sa Lumière preniesol do Mélièsovho filmu alebo do filmu Willisa H. O'Briena. Všetci vieme, že história sa opakuje najprv ako tragédia, a potom ako fraška. Nastal čas, aby táto fraška, v ktorej "politický jazyk obýva naše sny a pohlcuje nás", dala vzniknúť "pôvabnej a nežnej neposlušnosti".

A keďže máme nejaký ten týždeň a pár dní do Vianoc, v kinách nesmie chýbať vianočný film. O ten sa postaral švédsky režisér Hannes Holm, ktorý natočil snímku Vianočná rozprávka (Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton). V 40. rokoch 20. storočia je malé švédske mestečko vyzdobené na Vianoce slávnostnými svetlami. Karl-Bertil Johnsson, syn bohatého majiteľa obchodu v meste, pracuje na pošte a balí zásielky. Budúcnosť štrnásťročného chlapca naplánoval jeho otec vopred a čaká ho rodinné dedičstvo. Jedného dňa tínedžer náhodou narazí na chudobné dievča menom Vera, ktoré žije v sirotinci. Chlapec si uvedomí, že je veľa ľudí, ktorí majú menej šťastia a nie sú bohatí ako on, a tak sa rozhodne ísť v stopách svojho tajného idolu Robina Hooda a ukradnúť vianočné balíčky bohatých a doručiť ich skutočne núdznym. 

Vianočná rozprávka je nový film Hannesa Holma, režiséra kultového filmu Muž menom Ove. Toto je prvá celovečerná filmová adaptácia medzinárodného bestselleru Tageho Danielssona. Danielsson bol medzinárodne uznávaný scenárista a režisér, ktorého najznámejším dielom bolo Picassovo dobrodružstvo, ktoré si získalo kultový status aj na Slovensku. Doposiaľ vznikla jediná celovečerná animovaná adaptácia Vianočnej rozprávky a od svojej premiéry v roku 1975 sa stala kultovou sviatočnou klasikou, ktorú každé Vianoce vysiela švédska televízia. Švédska premiéra Vianočnej rozprávky zaznamenala obrovský úspech, keď diváci aj kritici privítali rodinný príbeh s univerzálnym posolstvom. V hlavných úlohách Jonas Karlsson, Simon Larsson, Jennie Silfverhjelm, Josephine Bauer, Filip Berg, Dag Malmberg, Josefin Neldén, či Adam Pålsson. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Film Europe/Vertigo Distribution

Súvisiace články