Prvý trailer k dlho-očakávanému filmu Oppenheimer od Christophera Nolana

19.12.2022|Ivet Kollárová|

Štúdia Universal Pictures vypustili do sveta prvú ochutnávku nového filmu od režiséra Christophera Nolana, Oppenheimer. Film sa zameriava na teoretického fyzika J. Roberta Oppenheimera, ktorý je považovaný za tzv. otca atómovej bomby. Oppenheimer bol lídrom tímu Projekt Manhattan, ktorý počas Druhej svetovej vojny vyvíjal v tajnom laboratóriu v Los Alamos jadrové zbrane.

Film, ktorého rozpočet je "len" okolo 100 miliónov dolárov a predstavuje jeden z najmenších Nolanových filmov za posledné roky, je voľnou adaptáciou životopisnej novely od spisovateľov Kai Bird a Martin J. Sherwin s názvom American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer. Na rozdiel od epického vojnového filmu Dunkirk, ktorý sa rovnako odohrával počas Druhej svetovej vojny a zameriaval sa na operáciu záchrany tisícov spojeneckých vojakov z francúzskeho mesta, ktorí boli obkľúčení nemeckými silami, sa Oppenheimer bude venovať hĺbkovej charakterovej štúdii a dovolí nám nazrieť do mysle človeka, ktorý zostrojil najsmrteľnejšiu zbraň v histórii.

Scenár k filmu napísal rovnako Nolan, ktorý sa nedávno vyjadril k jednej scéne vo filme a konkrétne sa jedná o scénu s historicky prvým testom jadrového výbuchu, pri ktorej nepoužil CGI efekty, ale celý výbuch naživo zrekonštruoval. Rovnako postupoval aj pri filme Tenet a scénou s obrovským Boeingom 747, ktorý nechal vybuchnúť. 

Vo filme uvidíme aj áčkové hollywoodske obsadenie na čele s Cilianom Murphym, ktorý si zahral hlavnú úlohu J. Roberta Oppenheimera. Po jeho boku si zahrali Emily Blunt ako Kitty Oppenheimer, Robert Downey Jr. ako Lewis Strauss, Matt Damon ako Leslie Groves Jr., Gary Oldman ako Harry S. Truman, Florence Pugh ako Jean Tatlock, či Rami Malek, Kenneth Branagh, Benny Safdie, Dane DeHaan, Jack Quaid, Matthew Modine, Alden Ehrenreich, Josh Peck, Jason Clarke, David Dastmalchian, Alex Wolff, James D’Arcy a mnohí iní.

Film je pod hlavičkou štúdii Universal a pre Nolana je to prvý film od roku 2000 (a filmu Memento), ktorý nebude distribuovaný štúdiami Warner Bros.

Film Oppenheimer príde do slovenských kín 20. júla 2023.

Zdroj:  indiewire.com Foto © Jaguarps | Dreamstime.com

Súvisiace články