Do kín prichádza životopisný film o Whitney Houston a animovaný Kocúr v čižmách: Posledné želanie

22.12.2022|Ivet Kollárová|

Dva dni pred Vianocami nebude nová filmová ponuka v kinách nijak zvlášť bohatá. Keďže prichádzajú do kín len dve nové snímky, otvára sa možnosť na dohnanie starých filmových restov a najmä o užitie si pohodových vianočných sviatkov.

Zo shrekovského univerza prichádza do kín animovaný komediálny film od režiséra Joela Crawforda Kocúr v čižmách: Posledné želanie (Puss in Boots: The Last Wish). Jeden z najobľúbenejších hrdinov z príbehov o Shrekovi sa vracia do kín. Najkrajšie pradie, dáva prednosť mlieku pred alkoholom a ako šermiar je absolútne dokonalý. Kocúr v čižmách si v tomto rozprávkovom dobrodružstve splní svoje posledné želanie.

Keď máte k dispozícii deväť životov, tak  sa nič nestane ak o jeden z nich občas prídete. Kocúra v čižmách si určite všetci pamätajú ako trúfalého chválenkára, sukničkára a frajera, ktorý prerástol svoju 60-centimetrovú postavu a stal sa legendárnym hrdinom. Jeho dobrodružstvá viedli k tomu, že sa z kedysi poctivého tuláka stal hľadaný kocúr. O niekoľko rokov sa rozhodne vziať osud do svojich labiek, aby v najväčšom dobrodružstve svojho života zachránil obyvateľov malého mestečka pred besniacim obrom. Príde však o svoj predposledný život a tak sa odhodlá zavesiť čižmy na klinec a žiť ďalej v relatívnom bezpečí mačacieho útulku, ako obyčajný chlpatý domáci miláčik. To by však nesmel mať v pätách drsnú  Zlatovlásku s jej partnermi, tromi medveďmi, ktorí s ním majú nevyrovnané účty.  Našťastie nádej zomiera posledná – v Kocúrovom prípade má podobu legendárnej Hviezdy želaní, ktorá by mu mohla obnoviť stratené životy. Takúto vzácnu vec je však veľmi ťažké nájsť. Kocúr v čižmách musí prehltnúť svoju pýchu a uzavrieť prímerie so svojím večným rivalom, mačacou zlodejkou Cicou Labkou. Spolu s ňou a novým priateľom Psom, ktorý z neznámeho dôvodu predstiera, že je mačka, sa vydávajú na rozprávkové dobrodružstvo, na konci ktorého ich čaká odmena. Samozrejme iba ak nájdu Hviezdu prianí.

Podľa režiséra Joela Crawforda je Kocúr v čižmách predovšetkým dobrodružná rodinná komédia. “Možno prekvapivo sa v ňom objavujú aj tmavšie tóny. Predsa len, hrdina si uvedomuje, že je smrteľný, a toto zistenie je hnacím motorom príbehu. Okrem toho sme sa inšpirovali drsnejšími rozprávkami bratov Grimmovcov,” dodáva režisér. film sa v našich kinách premieta so slovenským dabingom: Dušan Szabó, Soňa Norisová, Štefan Martinovič, Romana Orlická, Kamila Magálová, Matúš Krátky, Ján Greššo, Ondrej Kaprálik, Pavol Plevčík, Martin Mňahončák, Jeanette Švoňavská, či Štefan Richtárek. V anglickom origináli by sme počuli hlasy Antonia Banderasa, Salmy Hayek, Florence Pugh, Johna Mulaneyho, Wagnera Moura, či Olivie Colman. 

Po životopise o Kráľovi Rock’n’Rollu Elvisovi, prichádza v predvianočný čas do kín životopisná hudobná dráma o kráľovnej R&B a jednej z najpopulárnejších speváčok všetkých čias, ktorú režírovala Kasi Lemmons s názvom Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody. Od scenáristu Bohemian Rapsody Anthonyho McCartena.

Film je emotívnou a srdcervúcou oslavou života jedinečnej a nezabudnuteľnej Whitney Houston, jednej z najúspešnejších speváčok v histórii pop music. Whitney Houston už ako dieťa rada spievala so svojou matkou Cissy v kostole v New Jersey, ale ani vo sne by ju nenapadlo, že sa stane speváckou ikonou svojej generácie. Snímka nás prevedie životom, kariérou a veľkolepými vystúpeniami s najobľúbenejšími hitmi nezabudnuteľnej Whitney Houston. V hlavných úlohách Naomi Ackie, Stanley Tucci, Tamara Tunie, Clarke Peters, Ashton Sanders, Nafessa Williams, Heidi Garza, Bria Danielle Singleton, Daniel Washington, Kris Sidberry, či Naheem Garcia. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Itafilm

Súvisiace články