Prehľad filmov na január 2023 – Babylon, M3GAN, Osem hôr, Muž menom Otto, či Muž s kinoaparátom

1.1.2023|Ivet Kollárová|

Milí filmoví nadšenci vitajte v prvom mesiaci nového filmového roka 2023, januári. Keďže máme stále čerstvo v pamäti rok 2022, je stále namieste jeho bilancovanie, či už z pohľadu osobného, profesionálneho alebo z nášho pohľadu filmového (prípadne seriálového). Verím, že viacerí z vás si robia svoje rebríčky Top 10 toho najlepšieho (kľudne aj toho najhoršieho), čo ste uplynulý rok videli a to čisto pre radosť, príp. pre porovnanie s ostatnými filmovými fanatikmi a následnej debaty, prečo je ten váš zoznam lepší ako kohokoľvek iného :)

Avšak, netreba dlho ostávať v minulosti a naopak treba sa tešiť na filmovú budúcnosť, ktorá pre nás pripravila rovnako zaujímavé, ak nie zaujímavejšie snímky ako rok pred tým. A mesiac január bude takým menším spúšťačom všetkého toho filmového vzruchu. Posunieme sa aj v oscarovskej sezóne, keďže nás čaká niekoľko filmových cien, na čele so Zlatými glóbusmi. Odštartuje nová sezóna medzinárodných filmových festivalov s obľúbeným nezávislým festivalom Sundance. A v našich končinách sa môžeme v mesiaci január tešiť na prehliadku severského filmu v rámci festivalu SCANDI 2023.

Filmoví distribútori pripravili na mesiac január štrnásť nových filmov, medzi nimi uvidíme jedného potenciálneho oscarovského kandidáta (Babylon), horor s umelou inteligenciou v hlavnej úlohe (M3GAN), klubový film o horách a sile priateľstva (Osem hôr), americký remake švédskej dramédie (Muž menom Otto), či reštaurovanú filmovú klasiku od sovietskeho režiséra Dziga Vertova (Muž s kinoaparátom). 

Štyri januárové filmové týždne odštartuje ten prvý len s dvoma novými filmami. Nemecký režisér Marc Forster sa podujal na natočenie amerického remaku pôvodne švédskeho filmu (Muž menom Ove v réžii Hannesa Holma – film bol zároveň adaptáciou rovnomenného románu od Frederika Backmana) a dostal pomenovanie Muž menom Otto. Hlavnú úlohu mrzutého starého pána, ktorý nemá rád nikoho, len svoje zvyklosti si zahral Tom Hanks. 

Od viac-menej stoickej dramédie prejdeme k akčnému komediálnemu thrilleru od Guya Ritchieho, Fortunova hra, v ktorej elitný agent Orson Fortune musí vystopovať a zastaviť predaj novej smrtiacej zbrane, ktorú vlastní nebezpečný miliardár a obchodník so zbraňami.  Na pomoc pri záchrane sveta si Orson a jeho tím vyberie hollywoodsku filmovú hviezdu, ktorá bude slúžiť ako návnada. Vo filme uvidíme Jasona Stathama, Huga Granta, Aubrey Plaza, Eddieho Marsana, Caryho Elwesa, či Josha Hartnetta.

Druhý januárový filmový týždeň prinesie do kín tri nové snímky, resp. dve nové a jednu reštaurovanú. Tou je filmová klasika, tzv. experimentálny dokument od sovietskeho režiséra Dziga Vertova, Muž s kinoaparátom. Vertov sa v prelomovej snímke z roku 1929 snaží priblížiť mestský život, no zároveň nám odkrýva rôznu prácu s filmovou kamerou, na tú dobu nevídanú. Zo susedného Česka uvidíme v kinách čiernu komediálnu drámu A potom prišla láska... od režiséra Šimona Holého o hľadaní lásky a šťastia pomocou nevyspytateľných tarotových kariet.

Filmom druhého januárového týždňa je hororová sci-fi snímka, ktorá vás nenechá spať najbližších pár dní po jej vzhliadnutí s názvom M3GAN od režiséra Gerarda Johnstona. Umelá inteligencia v podobe bábiky, ktorá má slúžiť ako spoločníčka a ochrankyňa detí, nie len že vyzerá ako živá, ale aj na nešťastie jej majiteľky sa rozhodne žiť svojím vlastným životom, ktorým desí všetkých naokolo. Vo filme uvidíme Allison Williams ako vynálezkyňu M3GAN, Violet McGraw sa stane jej spoločníčka, Jenna Davis jej prepožičala hlas a mladá Amie Donald si ju zahrala.

Päť nových filmov uvidíme v kinách v tretí januárový filmový týždeň. Ťahákom týždňa, ako aj celého mesiaca je epická, hedonistická dramédia od režiséra Damiena Chazella, Babylon. Film, ktorý rozdeľuje kritikov a divákov sa odohráva v Hollywoode 20. rokov minulého storočia, kedy nastáva prerod z nemého filmu na zvukový, sleduje pády a vzostupy hercov a tvorcov, ktorí sa tomuto novému trendu musia prispôsobiť. Nie všetkým ale táto zmena vyhovuje. To všetko sa odohráva na pozadí divokých a nekončiacich večierkov. Film má klasický chazellovský „vibe“, ktorý je výrazne podporovaný jazzovou hudbou od dvorného skladateľa Justina Hurwitza. V snímke si rovnako zahral asi celý súčasný Hollywood: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Jean Smart, Lukas Haas, Olivia Hamilton, Tobey Maguire, Max Minghella, Katherine Waterston, Flea, Eric Roberts, Li Jun Li, Samara Weaving, či Olivia Wilde. Film je jedným z potenciálnych oscarovských kandidátov.

V oficiálnej kino-distribúcii uvidíme tretí januárový týždeň aj klubovú snímku, ktorá mala svetovú premiéru na MFF Cannes 2022, odkiaľ si odniesla Cenu poroty, Osem hôr od belgických tvorcov Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch. Film o prerode chlapcov na mužov, hodnote priateľstva a hľadaní zmyslu života v tichu spektakulárnych Álp či Himalájí. Hlavné úlohy dvoch priateľov si zahrali Luca Marinelli a Alessandro Borghi. Pre deti bude pripravená animovaná rozprávka Zúbková víla v réžii Caroline Origer.

V kinách uvidíme aj akčný thriller Mayday od režiséra Jeana-Francoisa Richeta. Pilot osobného lietadla, ktoré muselo núdzovo pristáť na vojnou zmietanom území, sa snaží zachrániť pasažierov lietadla, ktorí boli zajatí povstalcami. Na pomoc mu neostane nikto iný ako obvinený vrah, ktorého prevážala FBI. V hlavnej úlohe Gerard Butler, či Mike Colter. V kinách uvidíme aj českú komédiu od režisérky Marty Ferencovej, Želanie k narodeninám o rodinných tajomstvách.

Posledný štvrtý januárový filmový týždeň privítame v kinách štyri nové snímky. V romantickej komédii Čo s tým má láska? od pakistanského režiséra Shekhara Kapura sa dozvieme, že aj plánované manželstvá majú niečo do seba. V hlavných úlohách matky s dcérou sa predstavia Emma Thompson a Lily James. O vzťahoch naprieč rokmi bude aj dráma Všetky moje listy spáľ od švédskeho režiséra Björna Rungeho. Film prináša príbeh o tom, ako vášeň, žiarlivosť a hnev vplývajú na 70 rokov vzťahu, ktorý prepája viaceré generácie. 

Indie horor ponúkne fínska snímka Ono v réžii Hanny Bergholm. Mladá teenagerka, blogerka, ktorá sa zúfalo snaží potešiť svoju matku, ktorá sa rada prezentuje dokonalým spôsobom rodinného života, jedného dňa nájde zvláštne vajíčko, o ktoré sa stará a udržiava v teple. To čo sa ale z vajíčka vyliahne, je zvráteno-neuveriteľné. Poslednou snímkou v prehľade je mysteriózna krimi dráma od režiséra Maura Borrelliho s názvom V zajatí mysle. Dvojica detektívov sa za pomoci uväzneného sériového vraha snažia vystopovať páchateľa, ktorý začne napodobňovať jeho praktiky. V hlavných úlohách John Malkovich, Martin Lawrence, či Melissa Roxburgh.

  Foto © Depositphotos/Itafilm/ASFK

Súvisiace články