Do kín mieri hedonistický Babylon, hĺbavý Osem hôr a ďalšie tri nové filmy

19.1.2023|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prináša do kín päť nových snímok. Z americkej produkcie to bude polarizujúci, avšak potenciálny oscarovský kandidát Babylon a thriller o prežití Mayday. Európska produkcia, menovite koprodukcia Belgicko, Taliansko, Francúzsko prinesie miestami tichú, no spektakulárnu drámu o priateľstve Osem hôr a rozprávku v luxembursko-nemeckej spolupráci Zúbková víla. A od českých susedov budeme mať v kinách komédiu Želanie k narodeninám.

O svoju epickú, ohromujúcu novinku a šialenú jazdu naprieč Hollywoodom 20. rokov sa postaral zlatý chlapec súčasného Hollywoodu, režisér Damien Chazelle, ktorý natočil pulzujúcu drámu Babylon. Najdivokejšie miesto na Zemi. Miesto, kde hviezdy vychádzajú a opäť zhasínajú. Hollywood. Príbeh muža na vrchole, dievčaťa, ktoré naň vylezie, a chlapca, ktorý išiel okolo. Tri príbehy tvoria bláznivú a veľkolepú filmovú jazdu Damiena Chazella. Brad Pitt, Margot Robbie a nováčik Diego Calva excelujú v hlavných úlohách jeho filmu Babylon.

“Chcel som sa pozrieť pod mikroskopom na začiatky filmového priemyslu, na obdobie, kedy ešte len hľadal sám seba. Páčila sa mi neuveriteľná dynamika tej doby a to, ako rýchlo dokázala meniť osudy ľudí,” popisuje  režisér Damien Chazelle (La La Land, Whiplash) svoju motiváciu k napísaniu a režírovaniu výpravného Babylonu.

V tom čase, v 20. rokoch minulého storočia, sa v púštnom meste Los Angeles mohlo ľahko stať, že ste sa ako absolútny ,,nikto,, dostali na okázalý a divoký filmový večierok a na druhý deň ráno ste sa stali filmovou hviezdou. Presne takouto trajektóriou sa vydala herečka, zatiaľ bez jedinej úlohy, Nellie LaRoy (Margot Robbie), ktorá si za posledné peniaze kúpila krásne šaty a rozhodla sa oslniť každého, kto jej dá šancu. Svedkom jej raketového vzostupu k hviezdam je “dievča pre všetko” – Manny Torres (Diego Calva), mexický prisťahovalec, ktorý filmovým magnátom plní tie najodvážnejšie sny. Nič nie je pre neho problém, ak chcete napríklad slona na večierku, Manny vám ho zabezpečí. Manny sa v rámci svojich povinností stará aj o Jacka Conrada (Brad Pitt), najslávnejšieho a najziskovejšieho herca svojej doby. Jack na sebe neustále pracuje, robí všetko možné aj nemožné, aby sa udržal na vrchole, ale revolúcia je na obzore a dovtedy nemé filmy začínajú hovoriť. Na Hollywood sa valí hurikán zmien, ktorý zničí a zmetie mnohé životy, nádeje, túžby a na hviezdny vrchol vynesie len pár vyvolených.

Babylon je multižánrový kaleidoskop, ktorý nenechá svojich hrdinov ani divákov vydýchnuť. Navštevujeme s nimi dekadentné večierky, kde sa dejú veci, ktoré si ani v najdivokejších snoch nedokážete  predstaviť, pracujeme s nimi, snívame s nimi a snažíme sa to všetko prežiť. To, že Babylon nie je “len” film, ale “filmový zážitok”, podčiarkuje aj fakt, že Chazelle a jeho tím na ňom pracovali takmer pätnásť rokov. Okrem spomínanej trojice vo filme uvidíme aj Jean Smart, Lukasa Haasa, Oliviu Hamilton, Jovana Adepo, Li Jun Li, P.J. Byrneho, Tobeyho Maguira, Maxa Minghellu, Katherine Waterston, Flea, Erica Robertsa, Jeffa Garlina, Samaru Weaving, či Oliviu Wild. 

Svoje zábavné dobrodružstvo prežijú v kinách aj najmenší a to s rodinnou animovanou snímkou Zúbková víla (My Fairy Troublemaker) od režisérky Caroline Origer. Violetta, večne zvedavá a rozmarná víla sa chce stať zúbkovou vílou, no stále nedokáže vykúzliť hračky, ktoré by mala deťom nechať za zúbky. Veľká skúška sa blíži a zúbkovými vílami sa môžu stať len tí, ktorí úspešne zložili skúšku. Violetta zlyhá, no napriek tomu odchádza do ľudského sveta bez povolenia. Všetko sa pokazí, keď sa kvôli nehode nedokáže vrátiť do sveta víl, a tak je nútená požiadať o pomoc malé dievčatko Maxie. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Lenku Debnárovú, Martinu Kaprálikovú, Dáriusa Kočiho, Gabiku Škrabákovú, Ivana Šandora a ďalších.

Slovenská režisérka Marta Ferencová natočila českú komédiu Želanie k narodeninám (Přání k narozeninám). Líba - mamička, babička, ale predovšetkým vládkyňa rodiny, má okrúhle narodeniny. Tie sa vždy oslavujú v rodinnom kruhu, ale o tom, koľké to práve sú, sa nahlas v rodine nehovorí, takže je to tak trochu tajomstvo. To ale nie je jediné tajomstvo, ktoré rodina skrýva. Petr sa rozhodne, že prvýkrát po rokoch nebude oslavovať narodeniny s matkou. Predstiera chorobu a z rodinnej oslavy sa vyhovorí. Táto zdanlivo nevinná lož je ale zásadnou chybou, ktorá spustí lavínu nečakaných udalostí, a tak sa celá veľká rodina namiesto pokojnej oslavy okrúhlych narodenín ocitne na ceste, kde jedna nepredvídateľná situácia predbieha druhú. Komédia o tom, ako sa rodinná oslava môže zvrtnúť na divokú jazdu, pri ktorej si nikto nemôže byť istý vôbec ničím. V hlavných úlohách Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Jaroslav Plesl, David Švehlík, Simona Babčáková, Veronika Khek Kubařová, Matěj Hádek, Tomáš Klus, Igor Orozovič a ďalší. 

Belgické režisérske duo Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch natočili film o prerode chlapcov na mužov, hodnote priateľstva a hľadaní zmyslu života v tichu spektakulárnych Álp či Himalájí s názvom Osem hôr (Le otto montagne)

Pietro je chlapec z rušného talianskeho mesta, Bruno je chlapec z Bohom zabudnutej alpskej dediny. Jeden sa každé leto vracia do hôr s rodičmi, druhý kopce nikdy neopúšťa. Zdieľajú lásku k majestátnym vrcholom, zložitý vzťah k vlastným otcom a časom si obaja  nechajú narásť husté brady. Tak ako príroda rastie, oschýna a znovu rozkvitá, mení sa aj ich priateľstvo. Strata v Pietrovom živote ho po mnohých rokoch zavedie naspäť na vidiek a opätovné stretnutie s Brunom zmení jeho pohľad na svet. Za adaptáciu rovnomennej knihy od Paola Cognettiho získali Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na MFF Cannes 2022. Vo filme si zahrali Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero, Cristiano Sassella, Elisabetta Mazzullo, Andrea Palma, Surakshya Panta, či Elena Lietti. 

Fanúšikovia napínavých akčných thrillerov si prídu na svoje s novinou od režiséra Jeana- Françoisa Richeta, Mayday (Plane). Pád lietadla bol len začiatok. Pilot Brodie Torrance zachráni svojich pasažierov pred zásahom blesku riskantným pristátím na ostrove zničenom vojnou - zistí, že prežitie pristátia je len začiatok. Keď väčšinu pasažierov zajmú nebezpeční povstalci ako rukojemníkov, jediný, na koho sa Torrance môže spoľahnúť, je Louis Gaspare, obvinený vrah, ktorého prevážala FBI. Na záchranu cestujúcich bude Torrance potrebovať Louisovu pomoc, pričom zistí, že Louis Gaspare vie prekvapiť. V hlavných úlohách Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Daniella Pineda, Paul Ben-Victor, Remi Adeleke, Joey Slotnick, či Tony Goldwyn. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox/ASFK

Súvisiace články