Prehľad filmov na február 2023 – Duchovia Inisherinu, Korzet, Tár, Ant-Man a Wasp: Quantumania, Slúžka

31.1.2023|Ivet Kollárová|

Mesiac február so sebou do kín prinesie 20 nových titulov, medzi ktorými sa nachádzajú dva filmy, ktoré sú v aktuálnej oscarovskej sezóne horúcimi kandidátmi na zisk sošky Oscara, najmä v hereckých kategóriách. Na veľkom plátne konečne uvidíme filmy Duchovia Inisherinu a Tár. Avšak, na veľkom plátne neuvidíme len novinky, do kín sa vracia jeden z najúspešnejších filmov v histórii nie len Oscarov, film Titanic. Milovníci nemých klasík sa potešia zreštaurovanej, prelomovej a kontroverznej snímke z roku 1915 Zrodenie národa. 

A koncom mesiaca vzdáme v kinách poctu filmovej legende, známemu „provokatérovi“, ktorý vo svojej tvorbe búra nejednu konvenciu a na pálčivé témy nazerá svojím umeleckým okom, dánskemu avant-gardnemu režisérovi, ktorý posledné roky bojuje s Parkinsonovou chorobou, Larsovi von Trierovi. Na plátnach kín uvidíme jeho klasicky ako Antikrist, Melancholia, Tanec v temnotách, či jeho seriál Kráľovstvo. Z oscarovskej kuchyne – v priebehu mesiaca február spoznáme víťazov cien BAFTA, či trojice SAG, DGA a PGA.

V rámci mesiaca február nás čakajú štyri filmové týždne. Hneď ten prvý otvárací uvidíme v kinách päť nových filmov a ťahákom je jednoznačne satirická čierna komédia o priateľstve, resp. o jeho konci Duchovia Inisherinu od režiséra Martina McDonagha. S deviatimi nomináciami na Oscara je táto výborná snímka plná lásky, neriadených emócii, kedy sa smiech v sekundu premení na plač, dôvtipu, ľudskosti, ale aj drsnej a krásnej írskej prírody s vynikajúcimi výkonmi od Colina Farrella, Brendana Gleesona, Kerry Condon a Barryho Keoghana.

V kinách uvidíme aj snímku, ktorá mala dostať nomináciu na Oscara, avšak Akadémia na ňu pozabudla, dráma Spravodlivosť pre Emmetta Tilla, ktorá je natočená podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v USA v roku 1955, po chladnokrvnej vražde len 14-ročného černošského chlapca, ktorá podnietila k viacerým protestom, pochodom a bojom za občianske práva, ktoré ani v dnešnej Amerike nie sú evidentne pre všetkých. Centrom príbehu je matka chlapca Mamie, ktorej príbeh otriasol svetom. V hlavnej úlohe exceluje Danielle Deadwyler. 

Prvý februárový filmový týždeň uvidíme v kinách aj novinku od vizionára M. Night Shyamalana, mrazivý thriller Niekto klope na dvere. Rodinná dovolenka, tentokrát na chate v lese sa zmení na nočnú moru po tom, čo štyria cudzinci na prahu dverí žiadajú ľudskú obetu, ktorá by zabránila apokalypse. Vo filme si zahrali Dave Bautista, Rupert Grint, Jonathan Groff, či Ben Aldridge. Bude aj historická snímka v slovensko-českej koprodukcii Slúžka od Mariany Čengel Solčanskej, ktorá je adaptáciou rovnomenného románu od Hany Lasicovej.

A vo francúzskej snímke sa môžeme tešiť na nové dobrodružstvá epickej dvojice Asterix a Obelix v rodinnej komédii od režiséra a herca Guillaumeho Caneta, Asterix a Obelix: Ríša stredu. V originál filme, ktorý nie je adaptáciou niektorého z komiksu, sa naši dvaja galskí hrdinovia vydávajú na záchranu čínskej cisárovnej a celej Číny. Vo filme si zahrali všetci, čo boli vo Francúzsku práve k dispozícii ako samotný Canet, Gilles Lellouche, Jonathan Cohen, Audrey Lamy, Vincent Cassell, Marion Cotillard, Ramzy Bedia, ale aj Pierre Richard, Gérard Darmon, či Zlatan Ibrahimovič.

Druhý februárový týždeň príde do kín sedem snímok, päť nových, jedna reštaurovaná a jedna v špeciálnej, opätovnej premiére. Klubovou snímkou na týždeň je film v rakúsko-luxembursko-francúzsko-nemeckej koprodukcii od režisérky Marie Kreutzer, Korzet. Režisérka natočila nevšedný pohľad na rok v živote Cisárovnej Sissi, ktorá dovŕšila štyridsať rokov a jej obraz na verejnosti sa začína značne meniť. V úlohe odvážnej ženy a rebelujúcej panovníčky, ktorá túži po slobode uvidíme výbornú Viky Krieps, ktorá si za svoj výkon odniesla cenu z MFF Cannes 2022 v sekcii Istý pohľad.

Americkým veľkofilmom na týždeň je záverečná tretia časť komediálnej drámy Magic Mike: Posledný tanec, ktorú, rovnako ako prvú časť, režíroval Steven Soderbergh. Magický Mike má namierené do Londýna na jednu z prominentnejších show, ktoré sa neodmietajú. Vo filme si zahrali Channing Tatum, či Salma Hayek Pinault. Pre milovníkov hororového žánru je pripravený nórsky film Uteč! v réžii Alexa Herrona. Film sa zameriava na mladú vysokoškoláčku, ktorá pátra po svojich predkoch, po tom čo ju ako bábätko našli na cintoríne zabalenú do deky so satanistickými znakmi. 

Vo švédskej koprodukcii uvidíme adaptáciu rovnomenného románu od Vilhelma Moberga v réžii uznávaného švédskeho režiséra Erika Poppeho, historickú drámu Emigranti. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch 19. storočia a zameriava sa na rodinu z chudobného Švédska, ktorá sa vydáva na nebezpečnú plavbu do Ameriky v nádeji, že nájdu lepší život. Film sme mohli vidieť aj v rámci prehliadky SCANDI 2023. Slovenským filmom týždňa je čierna komédia Invalid od režiséra Jonáša Karáseka, ktorá nazerá na búrlivé 90. roky, éru šuštiakov, magičov, VHS požičovní, ale aj vynaliezavých podvodníkov, organizovaného zločinu, násilia, či korupcie. Vo filme o údržbárovi, ktorý sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste si zahrali Zděnek Godla, Gregor Hološka, Daniel Fischer, Ivo Gogál, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, ale aj Rytmus, Majk Spirit, či VEC.

Kontroverzný, vyslovene rasistický, ale prelomový americký film natočil v roku 1915 režisér D.W. Griffith pod názvom Zrodenie národa. V reštaurovanej verzii uvidíme v kinách epos o americkej občianskej vojne (1861 - 1965) a po nej nasledujúcej ére rekonštrukcie, ktorý bol dlho oceňovaný pre svoje technické a dramatické inovácie, ale aj odsudzovaný pre rasistický scenár a pozitívne zobrazenie Ku-klux-klanu (KKK). 

A pre beznádejných romantikov je pripravený nadčasový príbeh lásky na pozadí jednej z najväčších lodných katastrof. Legendárny film Titanic oslavuje už svoje 25. výročie uvedenia do kín. Pri tejto príležitosti vám prinášajú filmové štúdia Paramount Pictures a 20th Century Studios obnovenú kino premiéru tohto filmového skvostu od  režiséra Jamesa Camerona v remastrovanej verzii v 4K 3D a s vysokou snímkovou frekvenciou. Na plátnach kín si opäť vychutnáme výkony Leonarda DiCapria, Kate Winslet, Kathy Bates, Frances Fisher, Billyho Zaneho, Glorii Stuart, Jonathana Hydeho, či Victora Garbera.

Päť nových filmov uvidíme aj v tretí februárový týždeň. Jeho ťahákom je prvý film 5. fázy MCU, tretí v ant-manovskom univerze v réžii Peytona Reeda s názvom Ant-Man a Wasp: Quantumania. Naši „malí“ superhrdinovia sa vydávajú na prieskum kvantovej ríše, v ktorej nachádzajú nové bytosti, či štruktúry a vydávajú sa dobrodružstvo, ktoré prekračuje limity, o ktorých si mysleli, že sú nemožné. Na scénu taktiež prichádza jeden z potenciálne najmocnejších zloduchov po ságe Infinity a film otvára priestor pre ďalšie príbehy v rámci MCU. vo filme si zahrali Paul Rudd, Evangeline Lilly, Kathryn Newton, Michelle Pfeiffer, Michael Douglas, Jonathan Majors, Randall Park, či Bill Murray. 

V kinách uvidíme aj bolívijsky film od režiséra Alejandra Loayza Grisiho, Utama. Čo ak nám domov umiera pred očami... víťaz MFF Sundance 2022 zachytáva atmosféru miesta, ktoré pozvoľna vysychá. V nórsko-švédskej koprodukcii prichádza do oficiálnej kino-distribúcie satirická komédia Je mi zo seba zle v réžii Kristoffera Borgliho. Čerstvo po prehliadke SCANDI snímka nazerá na toxický vzťah dvojice, ktorý vyústi v ešte desivejšie správanie na úrovni narcistickej sebaprezentácie. 

Pre detičky je v kinách pripravený animovaný film Múmie od tvorcu Juana Jesúsa Garcíu Galocha, ktorý sleduje dobrodružstvá troch egyptských múmii, ktoré sa ocitnú v dnešnom Londýne. Film sa premieta so slovenským dabingom. Kto má rád francúzske komédie, toho poteší snímka od Thomasa Giloua, Druhý dych o problémovom tridsať ročnom mladom mužovi, ktorý je odsúdený na niekoľko hodín verejnoprospešných prác a to priamo v domove dôchodcov. Po prvotných nezhodách sa Milann s obyvateľmi domova zblíži, dokonca im plánuje pomôcť v „boji“ proti ich okrádaniu vedením domova. V hlavných úlohách Kev Adams, Daniel Prévost, Myléne Demongeot, či Gérard Depardieu.

Posledný štvrtý februárový týždeň a opäť päť nových filmov. Ťahákom týždňa je sčasti hudobná dráma Tár v réžii Todda Fielda. Film, ktorý sa zameriava na problémy ako zneužívanie moci, či cancel culture , rozpráva príbeh o renomovanej skladateľke a dirigentke Lydie Tár, ktorá sa stala prvou dirigentkou Berlínskeho orchestra, avšak po sérii nečakaných obvinení sa jej dokonalý život začne rúcať ako domček z kariet. V perfektnej, mrazivej charakterovej štúdii prenasledovanej osobnými démonmi uvidíme v hlavnej úlohe jedinečnú Cate Blanchett, ktorá si za svoj výkon odniesla ako hereckú cenu z MFF Benátky 2022, tak aj množstvo iných cien, vrátane Zlatého glóbusu a má šancu uspieť aj na Oscaroch. Film dokopy získal šesť nominácii, okrem tej pre Cate aj pre najlepší film, réžiu, originál scenár, či kameru. Okrem Blanchett si vo filme zahrali aj Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, či Mark Strong.

Uvidíme ďalší nórsky horor Posadnutosť od Henrika Martina Dahlsbakkena. Vo filme má kňaz za úlohu rozhodnúť o umiestnení nového kostola pre miestnu banskú spoločnosť. Má stáť na starom saamskom pohrebisku. Po odstránení pozostatkov mŕtvi ožívajú a prenasledujú osadníkov. V dánsko-česko-americkej koprodukcií vznikol dokument v réžii Matta Sarneckiho, Kuciak: Vražda novinára

Do kín príde aj divoká čierna komédia inšpirovaná skutočným príbehom z roku 1985 o havárii lietadla drogového pašeráka, stratenom kokaíne a čiernom medveďovi, ktorý ho zjedol v snímke od režisérky a herečky Elizabeth Banks, Medveď na kokse. V skutočnosti bohužiaľ medveď zomrel, avšak vo filme sa riadne “nahajpovaný“ medveď vydáva na krvavé besnenie, pred ktorým musia byť všetci na pozore. Vo filme si zahrali Keri Russell, Alden Ehrenreich, Margo Martindale, Matthew Rhys, Jesse Tyler Ferguson a vo svojej poslednej úlohe aj Ray Liotta. A od tovrcov Nicholas D. Johnson a Will Merrick uvidíme napínavý thriller Nezvestná, ktorý je plný nečakaných zvratov a donúti vás zamyslieť sa, ako dobre poznáte svojich najbližších. 

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články